torsdag 6 november 2025

Fårö & Gotland, onsdagen den 29 oktober.

Kära vänner! Vilken dag! 

Solen sken från en blå himmel och den milda hösten fortsätter att förföra oss. 

Vi tog en tur upp till Fårö, och vårt första stopp blev Langhammars raukområde. 

Mäktigt, storslaget och alldeles tjusigt underbart.

En plats som verkligen får en att stanna upp och njuta av naturens konstverk.




Där stod de... gigantiska raukar, som uråldriga väktare över havet. Bilden nedan kan man nästan ana maken längst nedanför den vänstra rauken, en mäktig syn som gav både respekt och beundran. 









Nästa stopp blev Fårö fyr och ett besök till Nostra Auren, en otroligt vacker och storslagen sandstrand. 





Här solbabade jag med Ida och Lotta sommaren 2006 och med maken sommaren 2007. 
Hösten ger den en särskild stillhet och skönhet, nästan magisk i sitt lugn.


När man vandrar längs stranden finns det så mycket att upptäcka om man bara tittar nära. 
Fetknoppens små, gula glänsande blad samlar solens värme bland stenarna. 
Så små men ändå så tuffa! De klarar vind, salt och sol utan problem. 

Och så blåstången, havets egen guldtråd, som blåser upp på stranden. 
Den luktar hav och friskhet, och varje gång man rör vid den påminns man om hur stark naturen är. 
Tillsammans visar fetknopp och blåstång på den fascinerande mångfalden som gömmer sig i det nära. 

Ett enkelt sätt att njuta av naturen är just att stanna upp, 
böja sig ner och låta ögat upptäcka det lilla som ofta glöms bort.



Vi fick verkligen en frisk och vacker förmiddag på Fårö! 
När vi väl kom tillbaka till Visby passade vi på att smita in på den mysiga lilla Saluhallen. 


Där slog vi oss ner och njöt av en riktigt god lunch. En mustig fisksoppa full av godsaker. 


Den lilla Saluhallen har jättemycket gott att frestas av... 
Just då pågick tryffelfestivalen på Gotland. Färsk tryffel i mängder, men ack så dyr! 



Mätta och belåtna strosade vi runt lite vid Visbys ringmur...




Efter det styrde vi mot solnedgången vid Högklint...
En perfekt plats att låta dagen sjunka in innan vi återvände till vårt rum för en skön vila. 


Kvällen avslutades på hotellets restaurang Friheten, 
där ännu mer god mat väntade och gjorde dagen fulländad.



Förrätten... en riktig höjdare! Jag älskar pepparrot och löjrom.
FRIHETENS PELLE JANSSON var både fräsch och fantastisk.

Tunt skivad gravad oxfilé toppad med Kalix löjrom, syrad rödlök, pepparrot, 

bakad äggula och frasig lökring. En perfekt balans mellan smaker och texturer.



LAMMBURGARE... Top Notch! En liten saftig lammburgare.
I rostat briochebröd med silverlök, sallad, dillpickles och Frihetens signaturdressing.
Receptet på dressingen är hemligt för att behålla sin unika prägel. Tror det var tryffelmajo.
Pommesfriten var PERFEKT! Så god! Bad maken ta bort skålen... kunde inte sluta att ta av dem.


Kvällen på Friheten avslutades med dessert... pricken över i:t!

INKOKT PÄRON 
Äppel- och rabarbercrème, havrecrumble till vaniljglass.
En underbar kombination av sött, syrligt och krispigt som satte punkt för en redan fantastisk dag.


Detta var sista kvällen på Gotland. Det kändes lite vemodigt... dagarna gick alldeles för fort. 

Allt gott till dig min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

Inga kommentarer: