söndag 21 december 2025

Fjärde ljuset brinner i advent ✨🕯️🕯️🕯️🕯️

Fjärde advent och midvintersolståndet... årets kortaste och mörkaste dag. 

Men vilken start på dagen vi fick... vi vaknade till en SOL på klarblå himmel! 

Solen bara fortsatte att lysa! En ljusare dag har vi inte haft på lääänge!!

Och imorgon vänder det hörrni, då blir dagarna längre!

Och det ska förstås firas! Då skålar vi i bubbel🥂✨



Det är ju inte bara fjärde advent och midvinterdag... det är ju faktiskt dan före dan före dopparedan!
Sillen lägger jag in imorgon... då ska vi nämligen hämta våra beställda matkassar med allt till jul.


Älskar när solen lyser upp hela huset... då är det bara att plocka fram dammtrasan... haha! ✨

Nu är det jul i varenda hörna här hemma. Men julgranen klär vi på kvällen innan julafton! 

Här håller vi på de svenska traditionerna från min barndom och mina barns!



Finns det något härligare än när doften av kaffe sprider sig i hemmet? 
Oavsett om du brukar brygga, koka eller göra espresso så vill jag slå ett slag för presskaffet.



 Tidigare skrev jag om kaffe, och vi kör alltid med presskaffe här hemma. 
Det är verkligen en konst att få till det perfekt. 
Oftast är det maken som får stå för kaffekokandet, för han gör utan tvekan det godaste kaffet. 
Men jag tänkte dela med mig av våra bästa tips för att lyckas med presskaffe. 



En enkel steg-för-steg-guide!

Förbered kannan:
Förvärm presskannan genom att skölja den med hett vatten. Häll sedan ut vattnet.

Dosera kaffet:
Lägg grovmalet kaffe i botten av kannan. En bra riktlinje är en skopa per kopp.

Hetta upp vattnet:

Koka vatten! Optimal temperatur är ca 92-96°C.
Tips, lyft av vattenkokaren när det precis har börjar koka!

Blomning:
Häll i vattnet så att bara kaffet täcks. Rör försiktigt och låt det blomma i cirka 30 sekunder.

Fyll på:
Häll på resten av vattnet.

Dra:
Sätt på locket med kolven uppdragen och låt kaffet dra de magiska 4 minuterna.

Pressa:
Tryck långsamt och jämnt ner kolven till botten.

Servera:
Häll upp kaffet direkt för att stoppa bryggprocessen... då slipper du ett beskt kaffe.

Rengör kannan ordentligt efter varje användning!


Perfekt kaffe, solsken utanför fönstret och ett skinande hem (nåja 😉) bättre kan man knappast ha det!



Dagens soundtrack...


Sången vill påminna om att julen inte bara är presenter och pynt, utan om 
ett budskap som bär genom livet att vi inte är ensamma och att kärleken är starkare än mörkret.

Ikväll ska vi gå på adventsgudstjänst med gospelkör och vacker solosång. 
Nu känns julen på riktigt... en sån fin tid.

Allt gott till dig, min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, tänk att solen visade sig så härligt i dag över hela Sverige :D! Intressant att se hur man gör det perfekta kaffet. Själv dricker jag oftast vanligt filterkaffe. Har läst att det är det bästa då man slipper mesta sumpen. Trevlig kväll! Kram, Annika

Channal sa...

Hej Annika! Solen gjorde verkligen hela dagen🌞😊! Filterkaffe är ju en riktig klassiker... gott, enkelt och som du säger, man slipper det mesta av sumpen. Med Presskaffe kokas vattnet hett! Sumpen måste slängas i komposten. Annars blir det stopp i rören!! Kul att du tyckte kaffedelen var intressant! Önskar dig också en trevlig kväll. KRAM