lördag 6 mars 2021

Ugnsbakad fjällröding med vitvinsås...

Maken kom hem med två riktigt fina färska fjällrödingsfiléer igår.
Och TVÅ semlor! De sista för i år! Mmmm... de var fluffiga och bara smalt i munnen.


En vecka gammal tulpanbukett som bara blir ståtligare och högre och högre i solen.

Landerholms konditori i Norrköping bakar absolut de godaste semlorna. Finns inga godare!
De vinner år efter år i alla Bäst i Test. Blev ett gott avslut på semleperioden.


Igår kom det över mig att det var en månad sedan mamma begravdes... en sorgens klump i magen.
Samtidigt känns det skönt att hon fick somna in med sin hand i min 

Livet är här och nu!


Fjällröding med vitvinssås och gurksallad
Kära vänner! Nu vill jag dela med mig av något riktigt gott!


Sätt ugnen på 150°. Putsa, grovsalta och peppra (5-peppar) rödingfiléerna. Låt stå i kyl ca 30 min. 


Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. 
Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min till en innertemperatur på 45-50°.


Dra av skinnet på fisken och riv över citronskal och finklippt dill. 

Vitvinssås...
Värm upp 5 dl fiskbuljong i en kastrull. 
Fräs två hackade schalottenlökar mjuka i smör utan att de tar färg i en medelstor kastrull. 
Häll på 2 dl vitt vin och låt det koka ner till hälften. 
Häll på buljongen och låt även den koka ner till hälften. 
Sila av vätskan genom en finmaskig sil till en ny kastrull. 
Rör ner lite vit maizenaredning. Tillsätt 2 dl grädde och låt allt sjuda upp under omrörning. 
Tillsätt 2 msk smör och smaka av med salt och 1 msk citronjuice. Värm vid servering. 
Dessa steg kan förberedas ett par timmar innan middagen.


God gurk- och romsallad
Skala gurkan och dela den på längden. Ta ut kärnhuset med hjälp av en tesked. 
Tärna gurkan i mindre bitar och lägg i en bunke. 
Lägg i rommen och dillen i samma bunke och blanda runt med 1 msk citronjuice och 2 msk olivolja.


Jag gjorde ugnsstekt potatis till och det ångrar jag fast det var jättegott!
Nej, det ska vara pressad potatis till fjällrödingen och vitvinsåsen.


Maken kom inte bara hem med färsk fjällröding och semlor. Även en flaska vin! 
Gordon Ramseys val! Ett portugisiskt vitt vin - Ribeiro Santo Branco. 
Vinet fick ett fantastiskt genomslag när Ramseys Michelinkrog i London bestämde sig för att ta in vinet till sin restaurang. 
Inom loppet av några dagar var vinet slutsålt! Detta är ett fantastiskt gott vitt vin.


Ikväll blir det Melodifestivalen andra chansen, nötter, charkisar och ett glas rött.
Är svag för... Baila, Baila med Alvaro Estrella och vackra sköra Clara Klingenström Behöver inte dig idag.
Sen får jag inte riktigt ihop det... varför heter ett gäng äldre manliga hårdrockare Lillasyster?!!

Må solen lysa på dig var du än är min kära läsare!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

4 kommentarer:

Mamma C sa...

Här blir det inte heller någon mer semla för i år. Men här fick jag göra mina egna tyvärr. Får verkligen hoppas att vi kommer till Sverige nästa år när det är semlesäsong.
Så himla god fisken såg ut som ni åt till middagen.
Jag har inte sett något av mellot i år faktiskt.
Ha en fin och bra söndag nu.
Kram Carin

Channal sa...

Det får vi verkligen hoppas! Ni får komma hit och vi får komma ner till Nerja! Fin söndag till dig också. KRAM

Från Glam till Damm sa...

Det är så gott med fisk. Här kör vi mest lax och torsk, mest för att det är lättast :-)

Tänk att jag inte har ätit en endaste semla i år eftersom jag inte äter socker. Men det har varit fint att se på bild när andra äter :-)

Tulpaner är oslagbara...som konstverk. Jag förundras över buketterna jag har hemma och fotar dem varje dag. Inläggen i min blogg är full av tulpaner just nu :-) Bra att jag inte är ensam om det :-)

Kram och ha en underbart fin dag,

Anneli

Channal sa...

Grattis till dig Anneli! Jag borde också ha sockerförbud! Tror jag starar med det NU!!

KRAM