tisdag 4 februari 2014

En godare vardag...


Att sätta guldkant på vardagsmaten behöver inte betyda timmar i köket.


Salviastekt kyckling med gremolata och krämig fänkålssås.
  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Dela 2 bakpotatisar horisontellt. Stek potatisarna på snittytan i lite smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga i övre delen av ugnen ca 20 min. 
  • Skär 1 fänkål i små bitar. Finhacka 1 schalottenlök och 2 vitlöksklyftor. Fräs allt i 1 msk smör i en liten kastrull. Pudra över 2 tsk vetemjöl. Vispa ner 2 dl vatten, 1 dl mjölk, 1 dl crème fraiche och 3/4 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 15-17 min. 
  • Krydda med torkad salvia, salt och svartpeppar. Ringla lite olivolja över filéerna. Lägg dem i en ugnsform och tillaga i nedre delen av ugnen (under potatisen) 10-12 min, eller tills kycklingen är klar. 
  • Gremolatatomater: lägg 2/3 ask persilja i en skål. Blanda ner finrivet skal och lite pressad saft från 1 citron, 1vitlöksklyfta (pressad), 1 msk olivolja och lite salt. Klyfta 250 g körsbärstomater och blanda ner i skålen. Så gott!!
  • Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger till kastrullen med fänkål. Mixa till en krämig sås och smaka av med salt och svartpeppar. Den här såsen kan jag äta som soppa!
Servera salviastekt kyckling på potatisen med gremolatatomater och krämig fänkålssås.



Gremolata är en italiensk klassiker som är så god. 
Hackad persilja, zest och saft från en citron, pressad vitlök, lite salt och fin olivolja.
Så gott med bara gremolata till pasta. 
Eller som här med tomater. Det är även perfekt till grillat på sommaren.




Färsk pasta med lammfärsragu och rostad vitlökscrème. 
  • Rostad vitlökscrème: hetta upp 1 msk olivolja och 2 vitlöksklyftor (pressade) i en liten kastrull tills vitlöken börjar bli gyllenbrun. Dra kastrullen från värmen och vispa ner 1 dl crème fraiche. Lägg upp i en skål. 
  • Finhacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor. Fräs all lök och ca 500 g lammfärs i lite olivolja i en stekpanna. Krydda med 2 tsk torkad rosmarin, 2 tsk torkad timjan, 4 krm salt och 4 krm svartpeppar. Tillsätt 2 msk tomatpuré, 1 förp krossade tomater, 1 dl vatten, 1 tärning kycklingbuljong och 1 msk flytande honung. Låt sjuda tills det mesta av vätskan har kokat bort. 
  • Koka färsk pasta al dente. Pastan ska koka i rikligt med vatten och salt.
  • Blanda 2 tsk äppelvinäger, 2 tsk olivolja, 1 tsk flytande honung, 1/3 ask persilja och 1 krm salt i en salladsskål. Strimla salladslök och grovriv morötter. Blanda ner allt i salladsskålen. 
  • Lägg upp pasta och lammfärsragu på ett stort vackert fat och strö över med hackad persilja.

Servera nykokt pasta med lammfärsragu, rostad vitlökscrème och morotssallad.


Bon appétit!

Varm kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig med min Canon G12)

14 kommentarer:

Sahra sa...

My god vad gott det där lät.
Malene Birger är en sidenblus. Och någon choklad blir det inte ik. Det blir ngt mycket bättre
Kram

Channal sa...

Ännu finare då... i siden! Trodde det var i jersey! Superfin, me like!!

Något mkt bättre... ett glas rött kanske =)

KRAM!!

Livskraft sa...

Men hur gott lät/såg inte det där ut, vilka mumsiga middagstips du bjuder på.
Kram

Channal sa...

Tack! Och varsågod!

KRAM!!

Mamma C sa...

Har alltid så goda recept som du delar med dig. Tack
Kram Mamma C

Channal sa...

Det är kul med mat!

KRAM!!

anettan sa...

Det ser gott ut och jag gillar enkla och gärna snabba recept. Inte behöver det vara komplicerat inte. Kram anette

Martina sa...

Bon appétit! Mmm, det ser underbart gott ut! Ha en fin kväll!
Kramar

Channal sa...

Ibland blir det godast att slänga ihop något med det man har hemma a la Kajsa Varg!

KRAM!!

Channal sa...

Jättegott! Fin kväll till dig med!

KRAM!!

Husbilen Tuzzen sa...

Oj vad du frestar :-)
Kram Helén

Channal sa...

Mmmmm... mumsigt o enkelt!

KRAM!!

Home2tiny sa...

Sa du att det fanns en liten hörna kvar i din resväska där jag får plats......sol o värme, ja tack, men idag lyser solen här så positiva tankar bara positiva tankar. Kycklingen kommer jag att laga på lördag för guuud så gott det lät smaker som jag bara älskar. Kramisar Tina

Channal sa...

Då får ni en festlig lördag! Lyckos er som har sol på västkusten! Här vid ostkusten är det grått o rått!

KRAM!!