fredag 22 november 2019

Fredagslyx med räkor!

Hej där! Äntligen fredag och vad passar väl bättre då än räkor?
Hemma hos oss blir det ofta färska räkor, goda ostar, avokado, vitlöksbröd och ett glas vitt vin till fredagsmys.


Eller varför inte en smarrig hemmagjord räkmacka till ett glas rosé. 
Vackert, enkelt att göra och godare än godast!



Mammas klassiska fredagsrätt på 80-talet var Paradisräkor
En favorit i Annas kök och även här på bloggen.



Så här gör du...
Stek champinjoner, purjolök, röd paprika och bacon tillsammans. Salta och peppra efter smak.
Blandar i 2 dl smaksatt crème fraiche med tomat & basilika som sedan får puttra ihop i ca 5 min. 
Vänder ner nyskalade räkor och låter det stå i 3 min. innan servering. Serveras till nykokt ris.
Passar utmärkt till ett lättdrucket rödvin...


Ikväll fick jag till en underbar räksoppa på 20 minuter.
En krämig och god räksoppa som får sin fylliga smak genom att räkskalen får fräsa ihop med grönsakerna! 


Det här behöver du...
1/2 kg stora räkor med skal, en gul lök, en morot, 1/2 kruka persilja, 5 dl vatten + 1 tärning fiskbuljong.
 Smör till pannan, 2 msk tomatpuré, 2 msk vetemjöl, 2 dl vitt vin, 2 dl vispgrädde och 1 dl vatten. 
Flingsalt, nymalen svartpeppar och en nypa cayennepeppar. 


Så här gör du...
Skala räkorna men spar skalen. Skala och skär lök och morot i grova bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp fiskbuljongen. 
Hetta upp en rejäl klick smör i en panna och fräs lök, morot och persilja i ca 2 minuter och utan att det tar färg. 
Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö över mjölet och späd med buljongen och vinet. Låt koka ca 7-8 minuter. 
Häll på grädden och vattnet. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Koka 2 minuter. 
Sila soppan. Tillsätt räkorna och låt bli varmt. Obs! Koka inte, då blir räkorna sega. 



Garnera med persilja och servera med ett gott bröd, tex vitlöksbröd.
Sen vill jag tipsa om detta goda franska vita vin, Petit Chablis.



Skön fredagskväll till dig min kära läsare!

Skål och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

6 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Tänk vad goda räkorna är som man köper i Sverige.
Man lär kunna få tag på räkor här i USA som liknar de i Sverige men vet inte var faktiskt. Bor man i glesbygden som jag har gjort här i USA finns inga goda räkor tycker jag. De är stora och smaklösa.
De rätter du visar ser jättegoda ut!
Kram och ha en fin helg!

Mamma C sa...

Men så mycket gott du visar med räkor. Det är något visst med svenska räkor tycker jag med. Men här får jag lägga dem i saltlag för att nästan uppnå samma smak.
Ha en bra helg.
Kram Carin

Channal sa...

Det stämmer! Räkor utomlands är sega o smaklösa. Förstår inte varför! Älskar räkor! Det godaste skaldjuret, om de intas i Sverige👍🏻

KRAM

Channal sa...

Frysta räkor tinar jag alltid upp i kallt vatten med massor av salt. De smakar de som färska! Kan säkert funka på spanska räkor.

KRAM

Från Glam till Damm sa...

Hej,
Ja visst skall det vara lättlagat och snabbt på fredagar och då är det ju helt perfekt att ta "sätta ihop mat" som jag kallar det, i form av räkor och ostar och kex etc. Mums viken smarrig räkrätt! Den skall jag prova.

Ha en trevlig lördagskväll!

Kramen, Anneli

Channal sa...

Enkelt o gott med Paradisräkor! Sedan är det bara att jäsa i soffan o se något bra på TV. Så skönt. TGIF!

KRAM