torsdag 28 augusti 2025

Restaurang Två Hjärtan💕

Kära vänner! Sommaren är kort, sjunger Tomas Ledin. 

Och visst känns det så här i Norden. 

Plötsligt står ljungen i blom, lingonen lyser röda och temperaturen i sjöar börjar svalna. 

Det är som om naturen påminner oss om att allt har sin tid.

 Så det gäller att njuta av stunden medan den varar.

Vi tar tillvara på de ljusa dagarna och passar på att sitta ute och äta så länge vi kan.

Här bjuder jag på några av förra veckans goda middagar...

Souvlakibiffar med ört- och parmesanpotatis & grekisk sallad. 

 En smakrik middag med inspiration från Grekland.

Saftiga biffar med citron och persilja, krispig potatis med parmesan och en fräsch olivsallad. 

Servera med tzatziki och citron.


Gör så här (2 portioner)

  1. Ört- och parmesanpotatis
    Skär 400 g potatis i klyftor, lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och salt. Rosta i ugnen (225 °C varmluft) ca 15 min. Blanda med 10 g hackad persilja, finriven parmesan, oregano och lite chili flakes. Rosta ytterligare 5 min.

  2. Souvlakibiffar
    Tvätta och riv skalet av 1 citron. Blanda med 10 g hackad persilja, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 msk ströbröd, ½ dl mjölk och ½ tsk salt i en bunke. Rör ner 250 g blandfärs och forma 2 biffar. Stek i olivolja ca 2 min per sida, tillaga klart i ugnen ca 10 min.

  3. Grekisk olivsallad
    Skala och skär 1 snackgurka, 1 tomat och 1 rödlök. Lägg i en skål med 1 förp oliver, 1 tsk oregano, smulad fetaost, lite olivolja, rödvinsvinäger och salt.

  4. Servera
    Med citronklyfta, sallad, potatis och en klick matyoghurt med riven gurka, salt och vitlök.




Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat & timjansky 
 En rustik fransk klassiker där allt gott möts i samma rätt... 
Saftig kyckling, krämig potatisgratäng och en mustig tomat- och timjansky. 
Servera med vitlökssmör som smälter över kycklingen och en fräsch sallad. 
Det här är comfort food på hög nivå! Enkelt men otroligt smakrikt!


Gör så här (2 portioner)

  1. Potatisgratäng
    Skala och skiva 400 g potatis och 1 gul lök tunt. Finhacka 1 vitlöksklyfta. Koka upp 1 dl mjölk och 1 dl vispgrädde, blanda ner potatis, lök, vitlök, 3 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt sjuda några minuter. Häll över i smord form, toppa med 50 g riven parmesan och gratinera mitt i ugnen ca 25–30 min.

  2. Kyckling Provençal
    Stek 300 g kycklingfilé i smör ca 2 min per sida. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en form.

  3. Tomat- & timjansky
    Finhacka 5 g timjan. Vispa ner 1 förp tomatpuré, timjan, 1 tsk socker, ½ msk balsamvinäger, 2 dl vatten och ¾ påse kycklingbuljong i pannan. Låt sjuda 5 min.

  4. Tillaga kycklingen
    Halvera 250 g cocktailtomater och lägg i formen med kycklingen tillsammans med 1 förp snacksoliver. Häll över skyn och baka i ugnen 10–15 min tills kycklingen är klar.

  5. Vitlökssmör
    Blanda 25 g smör, ½ vitlöksklyfta, 5 g färsk timjan, lite salt och svartpeppar.

  6. Sallad
    Lägg 65 g mixsallad i en skål, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

  7. Servera
    Med potatisgratäng, kyckling, vitlökssmör och sallad.


Ugnsbakad torskfilé med brynt hasselnötssmör, rotsellericrème & dill.


Gör så här (2 portioner)

  1. Potatis
    Koka 400 g potatis mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Rotsellericrème
    Skala och skär 300 g rotselleri i bitar. Koka mjuk, häll av och mixa med 1 msk smör, 1 dl mjölk, lite salt och nymald svartpeppar till en slät kräm.

  3. Torsk
    Skär 300 g torskfilé i portionsbitar. Lägg i en smord form, krydda med ½ tsk salt och baka i ugnen ca 15 min (140 °C varmluft).

  4. Dill- & äppelsallad
    Tärna 1 rött äpple och blanda med 1 tsk vitvinsvinäger och lite salt. Tillsätt 20 g plockad dill vid servering.

  5. Brynt hasselnötssmör
    Grovhacka 20 g hasselnötter. Bryn 25 g smör i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Dra från värmen och rör ner nötterna och ½ tsk vitvinsvinäger.

  6. Servera
    Med rotsellericrème, äppelsallad, potatis och det brynta hasselnötssmöret över torsken.



Det här är en riktig lyxrätt med rena, eleganta smaker. 
Den ugnsbakade torsken blir saftig och mild, rotsellericrèmen är sammetslen 
med en lätt sötma, och den friska äppelsalladen med dill ger en perfekt kontrast. 
Pricken över i:et är det brynta hasselnötssmöret... 
Nötigt, fylligt och helt oemotståndligt när det ringlas över fisken.



 Sommaren må vara kort... men minnena vi skapar varar länge.

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

4 kommentarer:

Jossu sa...

Jag som varit sugen på tzatziki hela veckan. Bara tanken på det tillsammans med en bit av biffen får det att vattnas i munnen på mig.

Channal sa...

Hej Jossu! Åh ja, tzatziki och den saftig souvlakibiffen är verkligen oslagbart! Så gott😋! KRAM

Monica sa...

Så mycket gott! Och sa just att det är så fina sensommardagar, ett lugn på något vis och väldigt mycket vackert att titta på i naturen. Tycker inte det känns som höst fast det tycker andra som är i jobbhetsen och förstår dem.

Kram och ska göra torsken, tappat fantasin med torskfiléer och tänkte att det måste finnas nåt roligt att göra så tack för receptet.

Channal sa...

Hej Monica! Visst är det underbart med sensommardagar! Jag håller med, det finns ett lugn och så mycket vackert runt omkring oss just nu. Kul att receptet kan ge lite inspiration! Hoppas det blir gott! KRAM