fredag 8 april 2011

Tummen upp för Linas matkasse!

Doro Wat - etiopisk kycklinggryta med kokt ägg

Den här supergoda grytan gjorde succé!


Berberekryddpasta, Blanda ihop...
  • 1,5 tsk torkad koriander
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk salt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk olja
  • 2 tsk Sambal oelek
Doro Watt
  • finhack 2 gula lökar, stek löken mjuk i en rymlig gryta
  • tillsätt Berberekryddpastan och låt det puttra i lite olja i några minuter
  • tillsätt 5 msk tomatpuré och 8 dl vatten, låt koka upp och dra sedan av grytan från plattan
  • stycka en hel färsk kyckling och lägg i den i grytan
  • pudra i lite brun maizenaredning
  • sätt locket på och låt kycklingen puttra på svag värme i ca 35 min.
  • koka 4 ägg hårdkokt, skala och lägg i dem hela i grytan innan servering med klippt persilja
  • serva till nykokt ris och en liten sallad på majs och gurka
Mannen säger att vi alltid äter så god mat... det är kul att höra! Han är bra på att fixa mat han också... en av de godaste maträtterna vi nyligen har ätit är Nikkaluoktasoppa och fin fisk i dill- och pepparrotsås... mumsfillibaba!! Och detta är mycket tack vare Linas matkasse! Vi är så nöjda med den! Bara det här att få maten till dörren och slippa planera och tänka själv!

Nikkaluoktasoppa
  • strimla 200 g vitkål
  • skiva 1/3 purjolök
  • skala och skiva 5 potatisar
  • skiva 4 morötter
  • bryn 500 g nötfärs grynig, krydda med lite salt och peppar
  • tillsätt 1 msk senap, 2 msk tomatpuré, 1 l vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong
  • lägg i potatis och morot, låt koka i 10 min.
  • lägg i purjolök och vitkål och koka ytterligare 5 min.
  • tillsätt 1 msk soja och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar
  • finhacka 1/2 gruka persilja och strö det över soppan
Fisk i dill- pepparrotsås med kokt potatis
  • gör en redning 1,5 msk smält smör+1,5 msk vetemjöl
  • vispa i 2 dl vatten+1 tärning fiskbuljong och rör ner 1 dl crème fraiche
  • koka upp tills såsen tjocknar och smaka av med vitpeppar och lite salt
  • rör ner 1 kruka finhackad dill och 2 msk finriven färsk pepparot i såsen
  • sänk värmen och lägg ner färska koljafiléer i såsen och låt sjuda 5-7 min.
  • när fisken är klar river du skalet av en citron direkt över pannan, dekorera med dillkvistar
Serveras med kokt potatis, citronklyfta och en sallad

1000-Tack Lina, och tänk att jag inte kom på den här smarta affärsidén själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar