tisdag 17 november 2015

Fem goda middagar!

Hej mina kära läsare! Idag får du hänga med in i Annas kök och känna av spisvärmen.
Att laga mat är rogivande... tycker om att göra det där lilla extra och testa nya smaker.


I köksfönstret trivs mina små elefantöron i Sturehofskrukorna... och den sista lilla tomaten har mognat.

Siciliansk tonfiskpasta med kapris, parmesan och russin


Finhacka en gul lök och två vitlöksklyftor. Fräs i olivolja i en kastrull eller stekgryta 1-2 min. 
Tillsätt 2 msk tomatpuré och fräs i ytterligare 1 min. Blanda ner 1/2 burk kapris (avrunnen), en liten ask russin, 1 msk torkad oregano, 2 tsk chili flakes, 1 tsk salt, 2 tsk honung, en burk krossade tomater och 1 1/2 dl vatten. 
Låt sjuda 8-10 min. Blanda ner två burkar tonfisk (avrunnen) i tomatsåsen. Låt sjuda 1-2 min. 
Blanda ihop tonfisksås och nykokt tagliatelle. Smaka av med chili flakes och salt. 
Toppa med grovriven parmesan och servera med fänkålssallad.


Fänkålssallad: blanda 1 tsk olivolja, 1 tsk honung, 2 tsk vitvinsvinäger och 1 krm salt i en salladsskål. 
Halvera en fänkål. Skär bort roten och strimla fänkålen så tunt som möjligt. Blanda ner i salladsskålen. 
Klipp 1/2 ask krasse och strö över salladen. 

Tempurakyckling med het grapefruktsalsa och rostade cashewnötter



Grapefruktsalsa är syrligt och jättegott! Våga testa! Passar även till mycket annat.

Dressing: mortla ihop 2 vitlöksklyftor, 1 1/2 tsk chili flakes, 1 1/2 tsk socker och finrivet skal och pressad saft från 1/2 lime. 
Skala och tärna tre grapefrukter. Lägg i en skål och blanda med dressingen. 
Grovhacka en ½ kruka koriander och en påse rostade cashewnötter. Blanda i grapefruktsalladen.

Halvera kycklinginnerfiléer. Krydda med salt och lite peppar. 
Blanda en påse tempuramix med 2 1/4 dl vatten (kallt). Blanda ner kycklingen i smeten. 
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna. 
Stek kycklingen 5-6 min, eller tills kycklingen är gyllenbrun, frasig och genomstekt.  
Servera tempurastekt kyckling med grapefruktsalsa, jasminris och japansk soja. GOTT!



Lax med sötsyrlig gräslökssås och honungsglaserad purjolök


Bilden ser lite beige ut men det var en fasligt god middag!


Honungsglaserad purjolök.

Dela en purjolök på längden. Skär varje halva i ca sex bitar. Smält lite smör i en stekpanna. 
Ringla ner 1 msk honung. Stek purjolöksbitarna med snittytan nedåt 1-2 min. 
Tillsätt lite vatten (ca ½ dl). Låt koka in och fortsätt att späda med vatten tills löken är mjuk, ca 10-15 min. 


Sötsyrlig gräslökssås
Den här såsen får du inte missa! Så god!

Finhacka en schalottenlök och en vitlöksklyfta. Fräs i lite smör i en liten kastrull. 
Tillsätt 2 tsk vetemjöl och blanda runt. Vispa ner 2 dl vatten, 1 dl mjölk, 1 dl crème fraiche och en tärning kycklingbuljong. 
Låt sjuda 8-10 min.  Finhacka 3/4 kruka gräslök. Blanda ner 2 tsk socker, 2 tsk ättika och gräslök i såsen.


Sätt ugnen på 150 grader. Skär ca 600 g laxfilé i 4 portionsbitar. 
Lägg i en smord ugnsform och krydda med salt och lite nymald 5peppar. 
 Strimla en ask sugarsnaps så tunt som möjligt och strö över laxen.
Tillaga mitt i ugnen i 17-20 min. 

 Servera till ugnsbakad lax med gräslökssås, glaserad purjolök och potatis. 


Sen gillar jag även att göra gamla hederliga middagar som lasagne och helstekt kyckling i ugn.


En smakrik krämig lasagne till egna solmogna tomater är bland det godaste jag vet.
Eller en saftig smakrik hel majskyckling i ugnen till ris och currysås. Se receptet HÄR!
Till kycklingen är det supergott med ugnsbakade äpplen och Lallerstedts kalla curry-lime-sås på flaska.


Det är kul med mat! Jag släpper in alla i köket... gäster får gärna hjälpa till om de ber om det.
Mannen och barnen likaså... jag gör Annas kök till husets roligaste rum!

Bon Appétit och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

18 kommentarer:

Villa Ell sa...

Här går inspirationer i vågor men hemlagad lasagne är ju bland det godaste som finns,,, lax rätten såg också god ut! Kyckling gillar jag inte så det serveras aldrig här hemma

Tack för inspirationen
Kram Sandra

Channal sa...

Ingen kyckling! Lax och all fisk är jättegott.

KRAM!!

Annika sa...

Nu blev jag hungrig, så gott det ser ut!! Och vilka fina krukor. Ha en fin kväll. kram Annika

Mamma C sa...

Men jisses så mycket gott du bjöd på. Det blir en del som kommer att testas.
Kram mamma C

Mamma C sa...

Glömde ju att säga att det var ingefärspäron jag gjort.

Channal sa...

Tack! Visst är krukorna fina :-)

KRAM!!

Channal sa...

Kul! Det är enkelt och gott. Lycka till!

KRAM!!

Channal sa...

Anade det. Så GOTT!! Då får ni fest.

KRAM!!

Anne-Marie sa...

Jaha, då var det dags att bli hungrig igen. :)
Du skulle kunna ha en restaurang. Den där laxen såg ju väldigt god ut.
Kram!!

Channal sa...

Tack! Hoppas du har fått något gott att äta idag :-)

KRAM!!

anettan sa...

Mmmm så mycket gott du bjuder på. Kram Anette

Channal sa...

Behövs nu i november!

KRAM!!

Annika sa...

Älskar att följa med in i Annas kök. SÅ mkt inspo!!
Mums!
Kramar!

Channal sa...

Kul att ge lite inspo. KRAM!!

The Place To Be sa...

Men gud så gott allt ser ut! Kan du skicka hit lite :-). Är superhungrig här!

Kram Malin

Channal sa...

Haha vore jättekul med en catering!

KRAM!!

Blommiga Rutan sa...

Men, tusen tack Anna för alla fina middagstips! Allt låter ju gott! Ska skrivas ut och sparas.

Fin onsdagskväll till dig
Kramar Anncathrine

Channal sa...

Varsågod Anncathrine! Fin kväll till dig också.

KRAM!!