fredag 28 oktober 2016

Tid för höstmys!

Så kom solen åter och värmde själen.-Tack!


Om inte solen tittar fram får man värma sig med lite spisvärme och höstmys.
Det finns verkligen smaker som förstärker varandra när de serveras tillsammans.
Vill tipsa om lite gott som vi har ätit under de här mörka kalla veckorna.

Citrontorsk med vacker grön ärtpesto-pasta...


Ärtpesto: En hackad schalottenlök och två pressade vitlöksklyftor fräses i kastrull. 
Tillsätt en ask fina små gröna ärter (frysta) och 1 dl vatten. Koka upp och ta från värmen. 
Tillsätt 25 g mandelspån, 50 g riven parmesan och rivet citronskal från en halv citron. Mixa med stavmixer i kastrullen.
Supergott till grillat eller som här... blanda med nykokt pasta. Passar bra till ugnsstekt torskrygg. 

Så fräscht och gott med päronsallad!



Päronsallad: Finhacka 1/2 rödlök, grovhacka bladpersilja och skär två smakrika päron i mindre bitar.
Blanda allt i en salladsskål med lite olivolja, äppelcidervinäger och salt.

Älskar mojo rojo...



Mojo rojo: Fräs en röd paprika och en tomat i bitar i lite olivolja i en stekpanna tillsammans med 25 g mandelspån, två pressade vitlöksklyftor och 1 msk äppelcidervinäger 8-10 min. 
Lägg allt i en mixerbunke och mixa slätt. Smaka av med salt och chiliflakes.

Smaksatt rostad potatis är mums!



Grovhackad mynta, finrivet skal och pressad saft av 1/2 citron, 50 g riven parmesan blandas med den rostade potatisen.
De allra flesta middagar höjs av lite rivet citronskal på toppen.

Chorizopanna med fänkål och champinjoner...


Fräs en halv rödlök, en fänkål, champinjoner och hackad chorizo i en gryta.
Tillsätt en burk krossade tomater, 1/2 tärning grönsaksbuljong och lite nymalen svartpeppar. Låt puttra 8-10 min. 
Blanda ihop med nykokt pasta och strö lite ruccola och jalapeño över grytan

Lax med honungsrostad brysselkål och gräslökssås...


Krydda laxfilé med salt och citronpeppar och lägg bredvid brysselkålen som du har blandat med olivolja, honung och salt. 
Tillaga allt mitt i ugnen ca 15 min, eller tills laxen och brysselkålen är klara.  
Gräslökssås: finhackad gräslök, crème fraiche, 1 1/2 tsk dijonsenap och 1 krm salt. 

Strö lite flingsalt över den rostade brysselkålen. 
Servera ugnsbakad lax med nykokt potatis, honungsrostad brysselkål och gräslökssås.

Krämig kalkonpanna med kronärtskockor och färsk basilika...


Fräs en schalottenlök, strimlad kalkon, en pressad vitlöksklyfta, 1 msk torkad dragon, lite salt, 1-2 tsk dijonsenap och nymalen svartpeppar, 2-3 min. Pudra över 1 tsk vetemjöl. Blanda ner 1 dl mjölk, 1 dl crème fraiche, 1 msk äppelcidervinäger och en burk kronärtskockor (avrunnen). 
Låt sjuda 2-4 min. Servera till färsk basilika, nykokt ris och en tomatsallad.
  Dijon och dragon är en lyckad smakkombination!

Oreganokyckling med bulgur...


Stek kycklinglårfilé i lite olivolja och krydda med torkad oregano, paprikapulver, salt och nymalen svartpeppar. 
Blanda den stekta kycklingen med nykokt bulgur. Det passar perfekt till päronsalladen.


Älskar musikprogrammet med Tomas Andersson Wij... sitter och lyssnar och njuter.
Imorgon ska vi packa våra resväskor... underbart med höstlov!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

  1. Så mycket gott och vilken vacker björk. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Har samlat på mig lite matbilder =)

      KRAM!!

      Radera
  2. Godmorgon Anna!

    Hösten blir ju extra vacker när solen lyser på alla fantastiska färger.

    Men vilka underbara recept! Så annorlunda. Tusen tack för att du delar med dig. Nu får vi prova något nytt :-)

    Ja, jag har ju också höstlov men eftersom vi stannar borta lite längre (eftersom resan är rätt lång) får det bli vikare efter lovet.

    Ha det så underbart på Teneriffa! Miljöombyte är toppen och speciellt efter det ni gick igenom vid din pappas bortgång.

    Ha det riktigt gott!

    Kram, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Förstod det sedan, du åker ju lite längre bort. Ha det underbart och njut av ledigheten.

      KRAM!!

      Radera
  3. Låter fint och gott med din höstmat! Ha en rolig resa!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det ska bli riktigt skönt!

      KRAM!!

      Radera
  4. Så mycket gott du presenterade. Blir nog att köpa några päron och bladpersilja på marknaden nu. Ha en bra resa i morgon.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den salladen är god! Testa!

      KRAM!!

      Radera
  5. TACK för alla fina tips!!!
    Oj vad mkt gott.
    Önskar dig en härlig semester nu. Såg på insta att ni är där!!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi har det underbart! Precis avnjutit en stor frukostbuffé!

      KRAM!!

      Radera