fredag 15 september 2017

SMASKIGT VÄRRE!

Hej alla vackra själar!
1000-Tack för alla gulliga lyckönskningar här på bloggen, Instagram och Facebook.



Som det har regnat... i år är det fullt med vackra flugsvampar i skogen. 


Nu får vi hoppas att skogen snart är full med kantareller. 
För det har det varit dåligt med i år. 


Bara att hitta några kantareller på vägen hem från jobbet är lycka!



Kantarellsoppa kan vara hur vardagligt som helst men också hur festligt som helst!


 

Ikväll blev det en riktigt smaskig kantarellsoppa till ett fint vitt vin.
Topprankade Sydafrikanska Mulderbosch Sauvignon Blanc fyller 25 år.
Det firar de med den bästa årgången någonsin.
Jubileumsvinet är för alla som älska högklassig Sauvignon Blanc. Så GOTT!


Mannen rensade en 1/2 l kantareller och han sparade några små fina exemplar till dekoration. 
Jag skalade och hacka en schalottenlök och en vitlöksklyfta. 

Kvällens snabba fredagssoppa för två...

Lägg svampen i en torr panna. Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar. 
Tillsätt löken och låt den fräsa med. Ta eventuellt i lite mer smör om det känns torrt. 
Häll på 2,5 dl mjölk, 2,5 dl vatten, 1/2 tsk äppelcidervinäger och en svampbuljongtärning.
Låt koka upp och sedan sjuda ca 15 minuter under lock. 
Mixa soppan med en stavmixer. (Hit kan soppan förberedas dagen före om man så vill). 
Tillsätt 1,5-2 dl vispgrädde och 1/2 dl sherry
Koka upp och smaka av med flingsalt, lite nymalen svartpeppar och en nypa socker


Toppa soppan med krispiga smörfrästa kantareller...
Lägg kantarellerna i en torr och ganska het panna. 
Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnat. Salta och peppra, klart!


Festlig som fin förrätt med ett krispigt flarn av Västerbottenost till.

Västerbottenflarn... så så Gott!
Lägg ca 2-3 tsk riven västerbottenost per flarn på en plåt med ett bra bakplåtspapper. 
Grädda flarnen på 200° i ca 8-10 minuter. Låt svalna. 



God och lättlagad krämig kantarellpaj.
Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl, 1/5 tsk salt, 200 g smör, 2 msk kallt vatten. Jag kör degen i matberedaren.
Fyllningen: 2 dl mjölk, 2 dl matlagningsyoghurt, 4 ägg och massor av krispiga smörfrästa kantareller (se ovan). 
Toppa pajen med med riven parmesan och oregano.


Kantarellstrudel måste ni alla göra så här i svamptider. 
På en kvart får ni en kulinarisk upplevelse som heter duga! Se receptet HÄR!


Hoppas ni blir glada för mina kantarelltips!

Trevlig helg och Kram till alla... Anna
(Bilder fotade av mig)

14 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag fotade också svampar idag! Imagine that!
    Visst är det vackert i naturen nu, och vad man kan skörda mycket gott.
    Jag är salig.

    Ha en fin fredag.

    Kramen, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flugsvamparna är så vackra! Blir som en sagoskog! Glad för några kantareller.

      KRAM

      Radera
  2. Mums så gott och många fina bilder.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var smarrigt och enkelt o fort att göra en fredag när man är trött!

      KRAM

      Radera
  3. De där flugsvamparna ser nästan ut som de inte vore “på riktigt". :)
    Fina färger med det lila och orange/röda.
    Åh så gott med kantareller. Saknar att inte kunna plocka svamp här där jag bor. Det är ju alldeles för torrt och det växer inga kantareller i Kalifornien vad jag vet.
    Ser mycket gott ut. :)
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De ser ut som Tomtebobarnen. Fina!!
      Du får köpa konserverade eller djupfrysta kantareller. Det finns säkert. Så gott o enkelt att göra!

      KRAM

      Radera
    2. Nej, vi har faktiskt inte kantareller där jag bor. Bodde jag i en större stad kanske men inte i glesbygden. Tyvärr.
      Kram!

      Radera
    3. Hoppas att det finns champinjoner i alla fall.

      Kram igen!

      Radera
  4. Åhhh, så gott! Blir nog en skogstur idag, minsann... ;)
    Lördagskram från Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter härligt med en skogstur! Lycka till med fina fynd.

      KRAM

      Radera
  5. Svar
    1. Visst är det gott! Speciellt med lite sherry.

      KRAM

      Radera