söndag 31 mars 2019

Anka à L'Orange🍊

Ankbröst med apelsinsÄs Àr en klassisk fransk bondrÀtt.
Är det inte lustigt hur man ibland kan bli enormt sugen pĂ„ en viss sorts mat?
För ett par veckor sedan fick jag ett riktigt anksug!
 
Ankbröst Àr verkligen gott... saftigt och lent pÄ samma gÄng!
Köpte tvÄ fina ankbröst via REKO-ring Norrköping - gillar att kunna handla frÄn vÄra lokala producenter.
REKO-ring Ă€r en grupp pĂ„ Fb dĂ€r man pĂ„ ett smart sĂ€tt handlar lokalt. ÄLSKAR'T!


Innan du steker ankbrösten gör du apelsinsĂ„sen. 
Koka 3 msk strösocker och 1/2 dl Ă€ppelcidervinĂ€ger i en sĂ„skastrull tills det Ă€r 1/3 kvar. 
TillsĂ€tt 3 1/2 dl buljong (3 1/2 dl vatten och tvĂ„ hönsbuljongtĂ€rningar), 3 msk Cointreau, 
nypressad apelsinsaft av en apelsin, 4 msk madeiravin. Red sÄsen med ljus maizenaredning under omrörning.


Skölj eko-apelsinerna vĂ€l (fĂ„r inte bli beskt) och skala hĂ€lften av skalet med en potatisskalare. 
Strimla skalen och lĂ€gg dem i en kastrull samt tĂ€ck med vatten. Koka dem i 15 minuter. 
Sila av apelsinskalen. LÀgg dem i sÄsen. Smaka av med salt, peppar och lite socker. LÄt sÄsen puttra medan du lagar resten.
NÀr du skalat apelsinerna sÄ skÀr du ut apelsinfiléer att garnera till ankan och apelsinsÄsen.


Tillbehör som passar Àr ugnsrostad krossad potatis, smörkokt rödkÄl och ugnsrostad röd paprika.
RödkÄlen delar du grovt och koka med 40 g smör, lite salt samt en halv dl vatten under lock i 20 minuter eller medan du lagar ankan.


ANKBRÖSTSĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. 
SkĂ€r rutor i skinnet och lĂ€gg i en het torr panna med skinnsidan ner. FrĂ€s ordentligt, ca 4 minuter och vĂ€nd och stek 2 minuter till. 
LĂ€gg över ankbrösten i en ugnssĂ€ker form och tĂ€ck med folie. Efterstek dem i ugnen i 10-20 minuter. Har du en stektermometer sĂ„ ska innertemperaturen vara ca 60 grader. 
LĂ„t ankbrösten vila i folien i nĂ„gra minuter nĂ€r du tagit ut dem. 
Knaprigt ankskinn fĂ„r du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering. 
Akta sÄ du inte översteker ankbrösten bara. LÀgg ankbrösten pÄ en tallrik och tÀck över med lite folie samt lÄt vila nÄgra minuter.
En mild Pinot Noir passar perfekt till anka. Vill tipsa om Gardo & Morris frĂ„n Nya Zeeland.

Hela receptet Ă€r lite avancerat att laga - speciellt apelsinsĂ„sen. 
Men det gÄr snabbt att tillreda ankbrösten och apelsinsÄsen Àr vÀrt mödan.
Ja, ni bara mÄste laga Anka à L'Orange... sÄ fantastiskt gott!

Bon appétit och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

8 kommentarer:

Ninnie sa...

SÄ gott! Har aldrig sjÀlv tillagar anka, men Àtit pÄ fransk restaurang. Vi handlar ocksÄ via Reko-ring, i vÄr nÀrmsta stad. VÀldigt bra sÀtt att kunna köpa nÀrodlat och eko-odlat!!! Köper mest Àgg, bröd och grönsaker ( nÀr det Àr sÀsong för det!) ibland lammkött o honung.

Mamma C sa...

LÄter och ser hur gott ut som helst. Men har aldrig tillagat anka nÄgon gÄng sjÀlv.
Kram Carin

Tina ME sa...

Wooow vilket bra tips. Det mÄste jag testa! Kram //Tina

Anne-Marie sa...

Minns inte ens nÀr jag Ät anka men vet att jag har Àtit det vid ett par tillfÀllen i alla fall.
LÄter hur gott som helst och i vanlig ordning mÄste man vara mÀtt nÀr man tittar in hos dig. ;)
Kram!

Channal sa...

Visst Àr Reko-ring bra! Köper ocksÄ honung, bröd, must och lite allt möjligt.

KRAM

Channal sa...

LĂ€tt att laga anka! Finns mkt annat gott till den. Testa!

KRAM

Channal sa...

Det Àr sÄsen som Àr svÄr. Men steka ankbröst Àr superlÀtt. SÄ lent sött o gott!

KRAM

Channal sa...

Ja, bÀst du bunkrar upp med lite gott vid datorn! Haha!!

KRAM