torsdag 6 april 2023

En riktigt Glad Påsk önskar jag er alla!

Kära vänner! Idag är det skärtorsdag. Dagen då påskkäringarna plingar på dörren och får lite godis innan de far på sin kvast till Blåkulla. Den här bilden är från 1966. Jag är den minsta lilla påskkärringen.

I mitt kök är det vår och värme! Denna vackra tulpanbukett kom fina vänner med idag

 

Nu när jag är hemma tillsammans med maken blir det att planera middagar.

 Pannkaka med blåbärssylt & potatis- och purjolökssoppa. 

Kåldolmar, potatis, gräddsås och lingon, lasagne och indisk Tikka Masala.

På tal om livspussel! Vi har bokat Linas matkasse. Tre måltider i veckan i fyra veckor för två personer.

Spisvärme i Annas kök. Mina recept för två personer denna vecka från Linas var...

Vitlök- och persiljekryddade färsbiffar 

med lökrostad potatis och parmesansky

 Klyfta potatis och blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. 

Rosta mitt i ugnen, 225° i ca 20 min, tills potatisen är mjuk och fått fin färg. 

Skär sköljd en halv purjolök i mindre bitar och klyfta en rödlök. 

Ta ut potatisen och tillsätt all lök. Rosta allt ytterligare ca 7 min. 


 Färsbiffar: Blanda 1/4 dl ströbröd, 1/2 dl mjölk, 1 tsk persillade, salt och nymald svartpeppar i en bunke. 

Blanda ner 250 g blandfärs och forma till två biffar. 

Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek färsbiffarna ca 2 min per sida. 

Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen, tills de är helt genomstekta.


Parmesansky: Pudra ner 1/2 msk vetemjöl i den använda stekpannan. 

Tillsätt 1/2 msk balsamvinäger, 2 dl vatten och 1/2 smulad köttbuljong. Låt koka ihop ca 4 min. 

Finriv rikligt med parmesanost och blanda ner i såsen. Mixa med en stavmixer för en slät sås. 

Smaka eventuellt av med lite salt och nymald svartpeppar. 

Servera färsbiffar med lökrostad potatis, parmesansky och ruccola. 


Sojawokade nudlar med kycklingfilé, pak choy och koriander

 Woksås: Hetta upp neutral olja i en liten kastrull. Pressa ner två vitlöksklyftor och fräs hastigt. 

Rör ner 1/2 dl vetemjöl, 1 msk socker, 3 msk japansk soja, 1/2 tsk chiliflakes och 1,5 dl vatten. 

Koka ihop ca 2 min. Ställ åt sidan.  

Förberedelse: Strimla pak choy och purjolök. Skär kycklingfilé i mindre bitar. 

Wok: Hetta upp neutral olja i en wok eller rymlig stekpanna. 

Fräs kyckling runtom ca 4 min, tills de är gyllenbruna och genomstekta. Tillsätt pak choy och purjolök. 

Fräs ytterligare ca 1 min. Blanda ner kokta nudlar och woksås. Woka ihop så att nudlarna blir varma. 

Grovhacka koriander och strö över woken. Om du vill, toppa med lite extra chiliflakes. Servera direkt. 


Marinerade räkor, ris, krispig kål, rostade sesamfrön, ättiksgurka, bladspenat, sojamajonnäs och limeklyfta

 Rismarinad: Blanda 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk socker och 1,5 kryddmått salt i en skål. 

Marinerat ris: Tvätta riset under kallt rinnande vatten ca 5 min. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten. 

Koka upp riset, sänk sedan värmen till låg temperatur. Koka under lock ca 10 min, tills riset känns mjukt. 

Lägg riset i en bunke och låt svalna något. Blanda försiktigt ner rismarinaden med en slickepott. 

Blanda försiktigt så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut. 


Picklad gurka: Blanda ihop 2 msk vatten, 1 msk ättika (12%), 1 msk socker och lite salt i en bunke. 

Hyvla gurka med mandolin Blanda ner i bunken och låt marinera minst 15 min. 


Marinerade räkor: Blanda ihop 1/2 msk sesamolja och 2 msk japansk soja i en skål. 

Skala räkorna och blanda ner dem i marinaden. Ställ i kyl till servering. 


Sojamajonnäs: Blanda 1/2 majonnäs och 1 tsk japansk soja i en liten skål. 


Tillbehör: Rosta 2 msk sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål. 

Finstrimla 250 g rödkålen eller hyvla den tunt på mandolin. Lägg kålen i iskallt vatten så att den blir krispig. 

Klyfta en lime. Lägg upp riset i skålar. Ringla över sojamajonnäs och strö på rostade sesamfrön. 

Lägg marinerade räkor i mitten av skålen. Lägg rödkål, babyspenat och picklad gurka runt om. Servera med lime!

Vi har haft Linas matkasse till och från sedan 2011.

En sak som är säkert det är att jag har lärt mig massor om matlagning under dessa 12 år genom alla recept. Som att våga prova nya kryddor och hur man gör en god sås från grunden.

Jag har en kod som ger dig 30% rabatt på de tre förta matkassarna. Om du skulle vilja testa.

Det finns massor av olika matkassar och middagar att välja på. Se HÄR! Det är inte bindande!

Om du någonsin har snuddat vid tanken att prova Linas Matkasse så gör det nu!

Så funkar det: Du uppger bara min tipskod som är K630939 när du registrera dig.



På Almas förskola idag fick barnen välja om de ville vara påskkärring, kyckling eller påskhare.



Mormors sötaste påskhare Alma

Hoppas att du min kära läsare har ätit lika gott som jag de senaste dagarna!

Smaklig måltid!

Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)  

8 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad mycket god mat du lagar!
Påskharen var väldigt söt och fin :D! Tyvärr har jag inte sett så många påskkärringar eller påskharar de senaste åren. Tråkigt när gamla trevliga traditioner verkar försvinna... Fin bild på dig när du var liten :).
Ha en bra och GLAD PÅSK!
Kram, Annika

Channal sa...

Hej Annika! Visst var det mycket mer när jag och även när mina barn var små. Men det är många som klär ut sig men det är färre som går runt och ger påskteckningar som en annan gjorde. Fast det är väldigt mycket barn här på vår gata så det har plingar på dörren vid tre tillfällen i alla fall och de fick lite godis. KRAM

Anonym sa...

Det var roligt att höra :)!
Kram,Annika

Anonym sa...

Visst är det! En tradition vi ska vara rädd om tycker jag. Hörde att makens barnbarn hade varit påskkärringar i Kisa. De hade fått massor av godis. Där nere var de många. Jättekul🌼🐣☀️🌱

Mamma C sa...

Påskkäringar är inget som man ser här i Spanien. Så något knackande på dörren här hos oss har det inte varit.
Så söt liten påskhare hon var Alma. Vi fick kort på våra minstingar Amelia och Elvis igår. Amelia var påskhare och Elvis påskkrokodil 😁.
Verkligen goda och smarriga rätter som var i den påsen.
Ha en fin och bra påsk nu.
Glad Påsk
Kram Carin

Channal sa...

Hej Carin! Haha en påskkrokodil, så sött! Detsamma till er, ha en fin påsk! KRAM

Från Glam till Damm sa...

Mums, mums så mycket god mat. Äldsta dottern kom till oss idag och berättade att hennes sambo och hon har beställt matkasse av något som heter Freshly som de skall prova nu. Hon visade mig några recept och det såg riktigt smarrigt ut.

Åh, vilken söt påskhare.

Varm kram,

Anneli

Channal sa...

Hej Anneli! Finns många bra matkassar. Så smidigt och kul med nya maträtter också. KRAM