lördag 16 augusti 2025

Vilken kväll hos Pizzamakarna!

Kära vänner! Vi har varit i lilla Igelfors i norra Östergötland.
I en gammal handelsbod från 1872 huserar numera Pizzamakarna.
En vedugnspizzeria som verkligen bjuder på något utöver det vanliga.



Pizzamakarna drivs av makarna Vivi och Victor, som bor i huset intill med sina två döttrar. 



Att sitta ute i den gröna omgivningen gjorde kvällen ännu bättre... 
Och det var mysigt när deras katt Blixten tassade fram och hälsade på oss.


 
I deras vedugn, byggd i Campobasso i italienska Molise, skapas pizzor med både hjärta och tradition. 
Att de dessutom är med i White Guide känns helt självklart efter den här upplevelsen. 



Vi började kvällen med en förrätt... krispiga ramslökschips från Skedevi till den godaste dippen.
Dippen var vispad smetana med citronzest och toppad med rödlök, gräslök, löjrom och brynt smör.



Sedan kom huvudnumret... fyra olika pizzor, serverade en i taget, i sliceade bitar. 
Tillsammans bildade de en helhetsupplevelse där varje pizza hade sin egen karaktär. 
Smakerna varierade mellan viltkött, lyxiga ostar från prisbelönta mejerier och lokala grönsaker.


Den första var deras populära ”Fru Alströmer” med crème fraîche, tunt smörstekta potatisar, 
karamelliserad lök, gräslök och Västerbottensost... den blev makens favorit.


Sedan kom en pizza med rökt lax och andra godsaker på... fina, rena smaker åt det asiatiska hållet.




Följt av en med rökt tunt skuret vildsvin och den godaste tomatsåsen toppad med vitlöksmajonnäs.


Sist men inte minst... en med smörstekta kantareller, Sauce Mousseline, rödlök och timjan. 
Den blev min favorit!  



Som avslutning fick vi två små söta dessertpizzor. 
Och ja... vi blev minst sagt proppmätta och väldigt nöjda. Allt var så gott!



 En kväll här är något vi varmt kan rekommendera! Se HÄR!
Allt gott till dig min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

18 kommentarer:

Monnah sa...

Men hjälpes, så gott allt ser ut! Just pizza är svår att få till riktigt bra glutenfritt, men jag njuter av dessa bilder och blir väldigt läskad. Tack för tips på toppings, ska skriva ner dem till då vi gör pizza i Bredavik. Och vilket mysigt ställe sedan! Jättefint, verkligen. Kram!

Sara i Barcelona sa...

Mums vilka goda pizzor! Kul med lite tips på fyllningar. Jag brukar också göra en sån liknande med skivad potatis, creme fraiche, ost och tryffel eller rosmarin, såå gott :)
Och vilken härlig miljö att sitta i dessutom <3

Kram!!

Channal sa...

Hej Monnah! Tack! De kunde anpassa till allergi, bla glutenfri pizza. Låter mysigt att ni ska göra pizza i Bredavik. Hoppas tipsen kommer väl till pass då! KRAM

Channal sa...

Hej Sara! Tack! Så roligt att kunna inspireras av varandra med olika fyllningar! Ja, miljön gjorde verkligen sitt också, det blir alltid lite extra magiskt då. KRAM

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Men vilket ställe som ni hittat till i lilla Igelfors.
Jösses så gott allt såg ut som ni åt.
Ha en skön söndag.
Kram Carin

Channal sa...

Halloj Carin! Vi blev verkligen glatt överraskade av lilla Igelfors! Vilket mysigt ställe! Och maten var verkligen supergod, vi njöt massor. Hoppas du också får en fin söndag. KRAM

Monica sa...

Det finns fantastiska platser, gäller bara att hitta dem. Vi åkte igenom här från det underbara Sandvik Gård och sen stopp i Rejmyre på hemväg och inte så långt från Igelfors. Det finns fantastiska duktiga människor som driver dessa ställen. Maten ser drömlik ut, underbar.
Fint att få så bra tips av dig.

Och när jag håller på så har något helt fantastiskt och unikt köpts, organiserats och öppnats nära Gnesta. Han varit i många år på Rosendals trädgårdar och väldigt roligt att man söker sig ut i vackra landet och satsar. Arkadien Gnesta. Folk tar tåget och får låna cyklar ut dit. Ännu måste man boka plats. Och paret fantastiskt kunniga och duktiga. Kram

Channal sa...

Hej Monica! Tack snälla för att du delar med dig! Det låter verkligen som en härlig resa med så många fina stopp och eldsjälar bakom platserna. Jag blir riktigt nyfiken på Arkadien i Gnesta. Så roligt när människor vågar satsa och skapa unika upplevelser ute på landet. Det är precis de där guldkornen som gör utflykterna så speciella. KRAM

Äventyret framtiden sa...

Hej Anna,

vilket ställe ni besökte och vilka pizzor ni fick serverade. Det ser så gott ut allting. Just nu är jag själv i funderingar på att fixa till någon pizza men jag tänkte mera på ett italienskt stuk...men mitt i allt så gör jag en kontramanöver och gör något härifrån, inspirerad av dig och dina härliga foton.
Tack för härligt inlägg!
KRAM
Karin

Channal sa...

Go'kväll Karin! Tack! Ja, deras pizzor var verkligen något extra... både smakrika och fina.Vad spännande att du funderar på pizza också! Italienskt är alltid gott, men jag gillar verkligen din idé att låta inspirationen styra och kanske göra en liten kontramanöver! Det blir ju ofta de bästa måltiderna. KRAM

Stefan sa...

Jösses vilket trevligt ställe. Jag skulle välja detta varje dag i veckan framför de sterila pizzerior jag/vi äter våra på i stan. Ska lägga Pizzamakarna på minnet - även om vi förmodligen inte kommer att ha vägarna förbi.
Jag hade förresten en lumparpolare som var från Igelfors. Av en händelse hette/heter han också Stefan.

Channal sa...

Go’morron Stefan! Pizzamakarna är en klass för sig. Och vilken lustig tillfällighet med din lumparpolare från Igelfors… världen är bra liten ibland! Idag bor det bara 200 personer där. I sina glans dagar var det en stor bruksort! Visste du förresten att det förr tillverkades lior här i Igelfors som såldes över hela världen? Lite kul kuriosa från bygden. KRAM

Anna i Portugal sa...

Vilken härlig plats och så roligt med lite annorlunda pizzor. Kantarellpizzan hade absolut varit mitt val, så gott! Snålvattnet rinner, nu får jag planera in en pizza snart känner jag. Kram

Channal sa...

Hej Anna! Verkligen ett mysigt ställe! Kantarellpizzan var en fullträff! Mmm… höstsmak på toppnivå!! KRAM

Ewa Svensson med bloggen Tyg, garn och jund sa...

Vilket sammanträffande - sitter med en lunchpizza framför mig när jag hittar ditt inlägg. På min pizza är det zuccini, valnötter och blandad riven ost, bl.a. parmesan, och tomatsås. Här fick jag några nya idéer!

Channal sa...

Hej Ewa! Haha, perfekt timing! Din pizza låter riktigt spännande med både zucchini och valnötter. Måste vara en härlig kombination av crunch och smak. Kul att du fick lite nya idéer också, jag blev själv sugen på att testa valnötter nästa gång! KRAM

Eva sa...

Åh va mysigt när man hittar små pärlor med goda maträtter. Såg och lät supergott.

Channal sa...

Hej Eva! Ja verkligen, blir alltid extra roligt när man hittar såna ställen! KRAM