torsdag 23 oktober 2025

Restaurang Två Hjärtan


Kära vänner! Välkommen in i Annas kök. 
Här serveras mat för två med inspiration från Linas Matkasse.
Jag presenterar två rätter från helgen som var...


lördag...
Krämig räkpasta med citron och rostade grönsaker.

Det här blev verkligen en ny favorit hos mig! Så gott! 
Krämigt, fräscht och med den där perfekta chili och citrontouchen som jag älskar. 
 Pasta, chili, citron och räkor... kan det ens bli bättre? 
En riktig Anna-rätt, helt enkelt!



Rostade grönsaker 
 Klyfta en rödlök och en tomat, skär ½ gul paprika i mindre bitar och tärna en zucchini. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och chili flakes. Ringla över olivolja. 
Rosta högt upp i ugnen ca 15 min. 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). 
Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna. 

Pastan
Koka linguine. Spara ½ dl av kokvattnet när du häller av pastan. 

Det finns många sorters pasta att älska, men för mig är linguine något alldeles speciellt. 
De långa, platta stråna är som en elegant blandning mellan spaghetti och tagliatelle. 
Perfekta för att fånga upp sås på precis rätt sätt. 

Marinerade räkor 
 Skala ett gäng räkor. Finriv skalet av en citron. Lägg räkorna i en skål. 
Blanda med citronskal, pressad saft från halva citronen, lite olivolja och 1 krm chiliflakes

Krämig räkpasta
Vänd ner rostade grönsaker, marinerade räkor, 1 dl crème fraiche, 
1 msk smör och ½ dl pastavatten i den nykokta linguinepastan. 
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Toppa med ruccola och lite chili flakes. Smaklig måltid!



Klart det blev en liten lördagsfika! 
En klassisk kanelbulle och en riktigt god kopp kaffe...
Ibland behövs det inte mer än så för att sätta guldkant på dagen.





söndag...
Birria taco! 
Chilistekta fyllda tortillabröd med
pulled pork och mozzarella till mangosallad.

En smakexplosion utan dess like! Det här var riktigt gott och dessutom så kul att testa något nytt. 
Det var faktiskt första gången vi gjorde birria tacos hemma, men definitivt inte den sista. 
Känns som ett härligt nytänk på det klassiska tacomyset! 
 Maken stod för den fräscha mangosalladen medan jag fixade den heta såsen 
och stekte ihop de fyllda tortillabröden tills de blev perfekt krispiga och gyllene. 



Birria taco - het tacosås

Finhacka ½ rödlök och två vitlöksklyftor. Tärna två tomater. Skiva en röd chili. 

 Hetta upp lite olja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök, chili och tomat ca 1 min. 
Tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 tsk rökt chilikrydda, 2 tsk oxbuljong och 1 dl vatten. Låt sjuda 3 min. 
Tillsätt pulled pork inklusive buljongen i förpackningen. Låt allt sjuda under lock ca 10 min.


Plocka upp köttet från grytan och lägg i en bunke. 
Tillsätt 10 g koriander till såsen i grytan. Mixa såsen slät med stavmixer. 




Mangosallad 
Skala och tärna en mogen mango. Finhacka ½ rödlök och 10 g koriander. Tärna en snackgurka. 
Lägg allt i en skål och smaksätt med pressad limesaft och limezest från en lime, lite olivolja och salt. 


Lägg ut tortillabröd. Dra isär det kokta köttet med två gafflar. 
Fördela kött och riven mozzarella på ena halvan av varje bröd. 
Vik över den andra delen av brödet över fyllningen. 
Pensla på lite av såsen på brödet. Hetta upp lite olja i en stekpanna. 
Stek två tortillabröd åt gången, ca 1 min per sida eller tills den fått en fin stekyta.



Häll upp den mixade tomatsåsen i en liten skål. 
Servera stekta tortillabröden och servera med mangosallad och tomatsås. 
Ät genom att doppa tacon i såsen. Smaklig måltid!



Tittar du på Sveriges Mästerkock? Det gör jag! 
Jag tycker det är så kul och verkligen inspirerande att se alla unga talanger som är så otroligt duktiga i köket. 
Själv blir jag nästan nervös bara av att titta, det verkar så stressigt! 
Men oj så spännande det är varje vecka. Jag har redan mina favoriter... har du?

Allt gott till dig min kära läsare!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

2 kommentarer:

Jossu sa...

Maten, fikan, utsikten... Det är ju rena drömmen hos dig.
Jag har inte tittat på Sveriges Mästerkock men sett en del avsnitt av Masterchef. Jag som alltid har ett recept att gå efter blir imponerad över hur dom kan komma på egna recept. Oavsett utmaning så får dom en idè direkt och sätter fart mot skafferiet för att plocka fram ingredienserna.

Channal sa...

Hej Jossu! TACK! Ja, jag klagar verkligen inte på maten eller utsikten här hemma, det är ren njutning varje dag!

Visst är det imponerande! Jag tänker likadant varje gång hur de bara kan trolla fram något ur huvudet utan recept. KRAM