Kära vänner! TACK för all omtanke och fina hälsningar... det betyder mycket!
Tyvärr feber idag också, så jag blir hemma imorgon med. Hoppas snart vara på benen igen. RIDÅ!
❤
Food trucks har börjat dyka upp lite här och var i min stad Norrköping.
Ja, till och med här i Kolmården där jag bor står det en nere vid Sandviken.
Det verkar som att fler och fler har fått smak för kärleksfullt tillagad street food!
Eller gatukök, som vi kanske borde säga... snabblunch ute i det fria.
Men vem säger att man måste stå ute i blåsten för att njuta av dessa smakrika rätter?
Hos mig blir det gärna street food hemma i mitt eget kök... i Annas kök!
Linas Matkasse har hakat på trenden och tagit fram flera rätter inspirerade av street food från
olika delar av världen. Jag blev nyfiken och testade fyra av dem, och här bjuder jag på tre.
Gustavsbergs Emma en blommig klassiker från 1970-talet
Gustavsbergs.
Kul kuriosa I... Emma är en tidstypisk servis skapad av formgivaren Paul Hoff mellan 1971 och 1977.
Med sitt mjuka blommönster speglar Emmaservisen den stil som blev populär under 70-talet.
Servisen tillverkades i två varianter, grön och brun och finns som både mat- och kaffeservis.
Och har i dag blivit ett uppskattat samlarobjekt för den som älskar svensk retrodesign.
Falafel i pitabröd med myntasallad, yoghurtsås och hummus
Falafel är en populär maträtt som består av kryddiga friterade kikärtsbollar.
Har sitt ursprung i Egypten och är en viktig del i Mellanösterns kök.
Det här gillade jag verkligen. Milda, fräscha smaker med frisk mynta som lyfte helheten, och ett litet sting av chili i hummusen som gav precis lagom hetta. En enkel, grön rätt som känns både fräsch och mättande.
Den godaste hummusen gör jag själv!
Häll av ett paket kikärtor, men spara spadet.
Lägg kikärtor, 2 msk kikärtsspad, en pressad vitlöksklyfta, pressad citronsaft (ca ½ msk),
citronzest (½ citron), 1 msk fin olivolja, 2 tsk spiskummin, 1-3 krm chiliflakes och ½ tsk salt i en mixerbunke.
Mixa till en slät röra med stavmixer.
Yoghurtsås
Lägg 1 dl matyoghurt i en skål och blanda med en pressad vitlöksklyfta.
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Syrlig rödkål
Lägg strimlad 250 g rödkål i en bunke. Blanda ner 1 tsk socker och
pressad saft från resten av en den använda citronen.
Blanda väl (gärna med händerna) och låt stå till servering.
Smaka av med lite salt.
Myntasallad
Finhacka ½ rödlök. Tärna en liten snackgurka och en tomat smått. Strimla 10 g mynta.
Blanda allt i en bunke tillsammans med olivolja och lite salt.
Falafel
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek falafeln ca 3 min runt om, tills de är varma och krispiga.
Till servering
Varmt pitabröd. Fuktar dem lite lätt och lägger dem sedan i brödrosten.
Sen var det bara att fylla pitabröden med allt det goda!
Krispiga grönsaker, saftiga falafel, hummus och en klick vitlökssås. Så enkelt, så gott!
Ett riktigt fräscht och roligt alternativ till de vanliga fredags-tacosen.
I glaset... bubbligt italiensk med den finaste etiketten Berså - Stig Lindberg.
(Ni vet att jag går igång på fina etiketter. Och på Systembolaget får man aldrig ett dåligt vin.)
Stig Lindbergs Berså... svensk design med grönt hjärta❤
Kul kuriosa II... Gustavsbergs Berså är väl en av svensk formgivnings mest älskade klassiker.
Servisen skapades av Stig Lindberg och lanserades första gången 1961.
Det karaktäristiska mönstret med gröna blad i symmetriska rader har blivit en symbol för både 60-talets optimism och den skandinaviska känslan för enkel, organisk form.
Berså tillverkades som både mat- och kaffeservis, och har under årens lopp fått kultstatus bland samlare och designälskare.
Även om produktionen upphörde på 1970-talet har intresset för Berså aldrig falnat.
Idag är den en självklar ikon inom svensk retrodesign.
Asiatiska fishcakes med lime, chili och koriander
Det här blev makens favorit, och jag kan bara hålla med... så gott!
Smaker av lime, chili och koriander gör de här asiatiska fishcakesen fräscha, lite heta och otroligt goda.
Fishcakes... fiskburgare
Hacka 10 g koriander och finhacka en halv röd chili. Finriv skalet av en halv lime.
Tärna 300 g sejrygg fint. Lägg allt i en bunke.
Blanda ner ett ägg, 1½ tsk japansk soja, 1 krm salt, 2 msk ströbröd och en pressad vitlöksklyfta.
Mixa ihop lätt med en stavmixer. Forma till två "Wallenbergsbiffar".
Hetta upp olja i en stekpanna.
Lägg i biffarna och tryck till dem lätt med hjälp av stekspaden.
Stek dem ca 3-5 min. per sida tills de är helt genomstekta.
Pak choysallad
Strimla en pak choy och en halv rödlök.
Lägg allt i en salladsskål och blanda med lite salt och pressad limesaft från en halv lime.
Pressad den andra halvan av limen och blanda med 2 msk sweet chilisås och 1 msk japansk soja i en skål.
Servera asiatiska fishcakes med basmatiris, pak choysallad och chilisås. Toppa med koriander.
Korean chicken med soja- och srirachamajonäs och ingefärspicklad gurksa
En variant på Korean fried chicken... här steks kycklingen istället för att dubbelfriteras.
Lite enklare men fortfarande lika kladdigt och gott!
Alla tre rätter var goda, det tyckte vi båda!
Men den här kycklingrätten blev helt klart min favorit.
Så mycket smak och fräschhet på samma gång. En riktig fullträff!
Ingefärspicklad gurksallad
Skär gurka i tunna skivor. (Det blev de två sista av våra egna gurkor.)
Lägg i en skål och blanda med 1 msk ättika 12%, 1½ msk socker, 2 krm salt
och 1 tsk malen ingefära. Låt marinera minst 15 min.
Förberedelse Korean chicken
Skär 300 g kycklinglårfilé i mindre bitar.
Lägg i en bunke och blanda med 3 krm salt och 3 tsk äppelcidervinäger. Låt marinera ca 20 min.
Korean chicken glaze
Skala och finriv en 5 cm-bit ingefära och pressa två vitlöksklyftor.
Lägg i en skål och blanda med 2 msk tomatpuré, 1 msk socker, 1 msk japansk soja,
1 tsk äppelcidervinäger, 2 msk vatten, ½ tsk sesamolja och 1 tsk rökt chilimix.
Koka jasminris till kycklingen...
Soja- och srirachamajonnäs
Blanda 1 dl majonnäs, 1 msk japansk soja och 1 tsk srirachasås i en liten skål.
Korean chicken
Lägg majsstärkelse på en tallrik och vänd kycklingen i.
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna.
Stek kycklingen frasig, ca 5 min eller tills den är genomstekt.
Låt rinna av på hushållspapper. Häll bort stekfettet från stekpannan.
Lägg tillbaka den stekta kycklingen tillsammans med glazen.
Fräs ihop hastigt, tills kycklingen är "klibbig" och karamelliserad.
Strö över torrostade sesamfrön.
Servera Korean chicken med ingefärspicklad gurksallad, soja- och srirachamajonnäs och jasminris.
Allt gott till dig min kära läsare!
Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotograferade av mig)
4 kommentarer:
Vilken fin restaurang med goda rätter att välja på. Hummus är jag väldigt förtjust i men jag kan inte förklara varför, gillar det bara rakt upp och ned.
Trevlig kväll och kram🍁
Hej Anna!
Mums så gott! Blir nästan hungrig igen, trots att vi nyss ätit middag här!
Vilken skatt du har, i ditt vackra porslin! Jag har haft mycket gammalt husgeråd som jag fick som ung, sånt som man nu kan hitta på second-handbutiker, men gjorde mig av med mycket på 90-talet för jag tyckte inte det var fint...Tyvärr, för nu hade jag velat ha det!
Ledsamt att höra att du inte känner dig kry. Hoppas verkligen att du snart mår bättre igen! Inte kul att känna sig krasslig och orkeslös. Vila mycket och ta hand om dig!
Krya på dig-kram från Ninnie 💕
Hej Monica! Tack så mycket! Håller helt med dig om hummus, det är något speciellt med den smaken, enkel men så god! Kan äta hummus som glass!!
Önskar dig också en fin kväll! KRAM
Hej Ninnie! Tack snälla, vad gulligt skrivet! Ja, visst är det roligt med gammalt porslin! Jag är en samlare periodvis. Mycket av det jag har är arvegods.
Tack också för dina fina krya-på-dig-ord, det värmer verkligen. Jag försöker vila och ta det lugnt, så hoppas det vänder snart. KRAM
Skicka en kommentar