fredag 1 augusti 2014

Sommargrillat!

I sommar har det blivit en hel del grillat... så mannen har blivit en riktig proffsgrillare!
Men det är jag som fixar marinaden och alla tillbehör!


En stor grekisk sallad tröttnar jag aldrig på och det passar jättebra till grillat!
Jag snålar inte på oliver och fetaost! Sen gillar jag att bland olika sorter oliver i salladen.


Här sitter min yngsta och mannens yngsta son med sin flickvän och hennes mamma.
Snart var det snart dags för grillad entrecote... men först hoppade jag upp i soffan och knäppte en bild!
Vi hade precis ätit grillade pilgrimsmusslor till förrätt...


Grillade pilgrimsmusslor och grillad grön sparris toppad med parmesan!
  • Smält smör i en kastrull på medeltemperatur med pressad vitlök och hackad persilja. 
  • Ta bort från värmen och rör i citronsaft och salt. 
  • Placera pilgrimsmusslorna i en skål och häll över smörblandningen. Låt stå i några minuter.
  • Stek eller grilla dem i en grillpanna ca 2-4 min. 
  • Grilla även grön sparris och formfranska i mindre bitar. De får smak av smörblandningen i pannan.
  • Lägg allt på en bädd av ruccola och toppa med parmesan. Servera direkt!



Vi fick traditionell efterrätt från Syrien. Så spännande och gott med mat från andra delar av världen.
Jessicas mamma hade gjort plättar fyllda med ricotta smaksatt av vanilj och ros.
Hon friterade dem så de blev frasiga. Så lättätna och GODA! De garnerades med ringlad honung och bär.
Vi fick en hel påse med dessa delikatesser som vi la in i frysen och har tagit fram då o då!


Grillad svärdfisk är inte bara gott i Grekland...
  • Blanda samman ingredienserna till marinaden: 1 dl olivolja 1 dl tamarisoja 1 msk sambaloelekpasta 1 msk timjan (torkad) 1 msk rosmarin (torkad) 1 pressad vitlöksklyfta. 
  • Vänd svärdfiskkotletterna i den så att de täcks helt av marinad. Låt fisken marinera i någon timma.
  • Salta och peppra de marinerade kotletterna. Olja grillgallret och grilla svärdfiskkotletterna c:a 3 minuter på varje sida.


Vi har även haft besök av massa små söta charmtroll. Idas pojkväns småsyskon...
Då blev det grillbuffé... karré, revbensspjäll och kyckling.
Vill dela med mig på en god kycklingmarinad.
  • Het kycklingmarinad: 3 msk rapsolja, 2 msk kinesisk soja, 1/2 tsk kajennpeppar, 1/2 tsk paprikapulver och 2 msk flytande honung.


En favorit till grillat är mango- och avokadosallad med sweet chilisås... jag har även en annan variant på den.
  • Söt fin färsk mango eller fryst.
  • Tomater, gurka och två salladslökar.
  • Saft av en lime.
  • Sweet chilisås.
  • Skär mangon i mindre bitar. Tärna tomat och gurka fint och strimla salladslöken.
  • Blanda med pressad lime och sweet chilisås.

Igår kom mannens äldsta son förbi... alltid kul med alla barn och vänner som kommer på besök!



Välkomstdrink blev hemmagjord flädersaft till söt kall vattenmelon... läskande och gott i värmen.
Brickan är ett fynd... jag älskar Nadja Wedins mönster som nu finns att köpa på Hemtex!



Mannen kom hem med rosévin igår... han tyckte att det var ett fint namn på vinet, Santa Ana!
Igår bjöd vi fläskytterfilé. Marinaden till den är så god och passar perfekt till denna sallad.
  • Marinad till fläskytterfilé: Rapsolja, 1 röd chili, pressad saft från två lime, flytande honung, 1 msk riven ingefära och 1 msk kinesisk soja.
  • Skiva köttet och låt det ligga i marinaden i ett par timmar.
  • Torka av köttet innan grillning och sedan salta och peppra.
  • Melonsallad: 1 kruka romansallad, 750 g honungsmelon, tomater, gurka och hackad persilja och mynta. 
  • Dressingen till salladen. Rivet skal från en lime, limesaft, salt, italiensk salladskrydda och fin olivolja.

Mest hela sommaren har jag gjort olika kalla såser till grillat. Men igår gjorde jag en varm Anna-bearnaise!
  • 1/2 gul hackad lök, 1 dl vatten, 2 msk vitt matlagningsvin och 2-3 tsk torkad dragon kokas i 10 min.
  • Låt svalna och vispa ner 3 äggulor i lagen och värm under omrörning till det tjocknar.
  • Rör i 3 dl crème fraiche och smaka av med salt, peppar, sirap och eventuellt lite mer dragon.
  • Servera såsen direkt när den är varm. JÄTTEGOTT!



Till efterrätt blev det frasiga fyllda syrianska plättar med stora blåbär... mätt!!
Så här har det mest sett ut på Annas pensionat i sommar... gillar't!


Du ska ha en finfin fredag min kära läsare.
Mannen har klarat av sin första arbetsvecka efter en lång semester riktigt bra!
Må solen lysa på dig var du än är!

Sommarkram till alla... Anna
(Bilder fotade av mig)

20 kommentarer:

anettan sa...

Mmm så gott. Jag vet inte vad vi äter , det känns som vi är dåliga på det mesta haha. Kram Anette

Channal sa...

Du är desto bättre på att baka! Ja, du är ju en riktig konditor och bagare! Det är INTE jag! Man kan inte vara bra på allt!

KRAM!!

Home2tiny sa...

Men guuud så mycket gott, som värsta lyxrestaurangen. Finns inget bättre än god mat, dryck o härligt sällskap, då mår man som bäst. Kramisar Tina

Channal sa...

Det blir så på sommaren när man är ledig! Enkel god mat! Du gör också så mycket gott att äta! Men det godaste är nog sill o potatis tycker jag :-))

KRAM!!

åse sa...

Vilken härlig meny, grekisksallad tröttnar man aldrig på så fräscht och gott. Kram Åse

Villa Ell sa...

Mina barn har nog förätit sig på keso blandat med frukt denna sommaren, mycket fisk blir det också!
Allt det du bjudit på låter riktigt gott!
Ha en fortsatt härlig och solig helg
Kram
Sandra

Channal sa...

När jag är i Grekland då äter jag grekisk sallad varje dag! Så gott!

KRAM!!

Channal sa...

Keso och avokado har jag ätit en hel del! Så gott!! Fisk älskar jag också! Nyttigt o gott!

KRAM!!

Anne-Marie sa...

När jag kommer till Sverige nästa gång måste jag komma till Annas restaurang. ;)
Men så mycket gott ni äter.
Blir hungrig bara jag ser alla dina bilder.
Kram!

Channal sa...

Välkommen! Det är roligt med mat! Speciellt att få göra det där lilla extra!

KRAM!!

Carola sa...

Mums vad massa gott och vilka härliga bilder du tar.

Channal sa...

Tack! Mat o sommar passar bra ihop!

KRAM!!

The Place To Be sa...

Wow vilken lyxmat! Ser fantastiskt gott ut alltihop!

Kram Malin

Channal sa...

Tack! Med enkla knep blir det mesta lite lyxigt!

KRAM!!

Hanna sa...

Åh så mycket gott!

Blommiga Rutan sa...

Åhhhh så många fina tips! Vill prova allt, älskar nya recept! Nu ska jag skriva ut din sida, sparrisen o pilgrimsmusslorna ska jag nog pröva redan på onsdag.
Javisst är det mysigt när huset fylls av gästande barn!

Ha det så gott
Kramar Anncathrine

Channal sa...

Hör sommaren till!

KRAM!!

Channal sa...

Visst är det kul med nya recept! Vi sparar varandras! Vilken matskatt :-)

KRAM!!

Husbilen Tuzzen sa...

Grillat är väl sommarens mat, eller hur. Mums!
Kram Helén

Channal sa...

Verkligen! Så gott!

KRAM!!