onsdag 23 december 2015

Hej kära vänner!

Dan före dopparedagen! Idag går jag inte utomhus. Idag fixar vi det sista här hemma.
Mannen tar hand om julskinkan när Lotta och jag klär granen. Mannen får den stora äran att sätta dit stjärnan.


Här kommer lite goda mat-tips från vårt eget lilla julbord som vi ska ha här hemma på juldagen.
Jag säger halleluja till 5-minuterssill! Hur snabbt, enkelt och roligt är det inte att fixa sin egna sill.


Monika Ahlbergs Västerbottenssill, se receptet HÄR! En favorit som jag har gjort tidigare. Är du en ostoman som jag gillar du denna. Det enda jag har gjort extra i år är att klippa i lite dill.

Ernsts apelsinsill, se HÄR! Ny och spännande. Den ska vi smaka på juldagen. Jag gillar citrus och anis. HOPPAS DEN ÄR GOD!



Ernsts inlagda stekta örtströmming, se HÄR! En storfavorit. Riktigt, riktig god! Den hade vi med oss när vi hade knytis tillsammans med mannens kollegor och den fick massor av beröm och de är finsmakare allihopa. Så vi har gjort en till! Nu ska den stå och dra till juldagen.


Ernsts vintersallad, se HÄR! Den här vintersalladen är så fräsch och god till all skinka, köttbullar och prinskorvar. Även den var med på knytisen. Den måste du göra! En order från Anna!


Anna-glögg är superlätt att göra. Krysmyntagårdens färdigblandade glöggkryddor, 0,75 dl socker, en kvartad apelsin läggs i uppvärmt rödvin. Vinet får bara sjuda lätt. Låt det stå och dra i ett dygn med alla kryddorna. Sila sedan bort kryddorna. Spetsa med en skvätt whisky.


Gott till Annas glögg och Årets Blossa. Oftast är det söta tillbehör som pepparkaka till den redan söta glöggen. Det finns annat gott att bjuda på till glögg. Som Vilmas rosmarinsticks med cheddarkräm (cheddar + crème fraiche), valnötter och fint, fint ringlat med en blandning av citronzest + olivolja + honung. Nytänkt och supersmarrigt.


Vi köper en liten färdigkokt julskinka som vi griljerar samtidigt när vi klär granen kvällen innan julafton. Till julskinkan är det kul med Apotekets Senap 2015. I år kommer den från Kråkan i Svärdsjö. Det är en grovkornig, sötstark senap med en tydlig smak av ingefära. Årets smak är framröstad av ELLE Mat&Vin. En annan favorit som är ett måste till julskinkan är senap med smak va äpple.

Mannens specialare är en klassisk Janssons frestelse. Han gör den efter "Vår kokbok". Tillsätter bara lite malen kryddpeppar och extra grädde. Så GOD!

Självklart har vi köttbullar på julbordet. Till jul kryddar jag dem med pepparkakskrydda! Se HÄR! De är redan klara... superskönt!


Ha en fantastisk fin uppesittarkväll min kära läsare!

Bon Appétit och God Jul till alla! 

Kram Anna

(bilder fotade av mig)

34 kommentarer:

  1. Naw,såååå sött ♡ ...
    /Goooo Julkram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sötaste tomtenissen och renen =)

      God Jul och KRAM!!

      Radera
    2. Jaaa & ♡ är ett litet Hjärta ....
      Vissa bloggar ser/får det andra inte "sorry" :(

      /Julekraaam

      Radera
    3. Jag ser dina fina hjärta! Tack o KRAM igen!

      Radera
  2. Men mums så mycket gott du bjuder på, längtar till morgondagens julbord. Önskar dig och familjen en riktigt God Jul. Kramisar Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli så mysigt och gott!

      God Jul och KRAM!!

      Radera
  3. Oj så mkt gott. En sallad är sannerligen inte dumt att haha på julbordet. Mums.
    Önskar dig en underbart fin och God Jul!!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sallad känns uppfriskade ;-)

      God Jul och KRAM!!

      Radera
  4. ERnst o västerbotten sill lät väldigt gott!! GOD JUL Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sillarna är mina favoriter på julbordet.

      God Jul och KRAM!!

      Radera
  5. Mmmmm så mycket gott och ett vackert pepparkakshus..
    Önskar dig o dina en fin jul
    God jul
    Kram Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så kul att pynta pepparkakshuset.

      God Jul och KRAM!!

      Radera
  6. Mums så mycket gott. Ja har gjort Ernst lingonsill idag. Gillar detta med snabbsill.
    Önskar dig en riktig God Jul.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lingonsillen får jag göra nästa jul!

      Detsamma till dig! God Jul och KRAM!!

      Radera
  7. Svar
    1. Tack Anette! God Jul och KRAM!!

      Radera
  8. God jul till fig Anna och din familj.
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! God Jul och KRAM!!

      Radera
  9. Tittar in och önskar en underbar J U L !

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till dig Jenny! God Jul och KRAM!!

      Radera
  10. Mycket gott på ert julbord.
    Kul att prova nya saker och att de blir lyckade.
    Har Apoteket senap? Hade ingen aning om det.
    Ha en fortsatt riktigt God Jul! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apoteket har alltid haft senap så långt jag kan minnas i alla fall. Kul med deras års-senap. Hur länge det har funnits vet jag inte.

      God fortsättning till dig Anne-Marie!

      KRAM!!

      Radera
  11. Svar
    1. Tack! Detsamma till dig Diana!

      KRAM!!

      Radera
  12. Önskar dig en god fortsättning på julen.
    Kram Pia

    SvaraRadera
  13. Å, ljuvliga bilder Anna!! Blir som alltid lycklig och varm inombords. Hoppas ni har det fortsatt bra, njuter och kopplar av!

    Stor varm kram och God fortsättning!!

    Puss o kram
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta! Julen har varit jätteskön och jag fortsätter att njuta av min ledighet.

      KRAM!!

      Radera
  14. Kikar in och önskar Er en riktigt god fortsättning! Men så underbart "julkort"!!!! Kram från Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kate! Detsamma till dig!

      KRAM!!

      Radera
  15. Åhhhh vilken söt bild på lilla Frank!
    Tack för alla fina recept, dom spar jag till påsk och till nästa jul.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Västerbottenostsillen remomendrar jag! Tummen upp!

      KRAM!!

      Radera