söndag 29 januari 2017

French Lemon Tarte... Tarte au citron!

Vill du ha något att pyssla med i köket nu i vinterkylan. 
Få känna lite spisvärme och ljuvliga dofter.
Då ska du sno ihop en lyxig fransk citronpaj till kaffet.
Kul att få bjuda på det lilla extra också. Passar utmärkt till efterrätt i januari.
Här är Monika Ahlbergs syrliga franska citronpaj som är svår att motstå.

  • Pajdeg: Blanda ihop ingredienserna, 3 1/2 dl vetemjöl 150 g smör 1 msk florsocker 2 msk vatten, snabbt till en fin pajdeg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
 Nagga med en gaffel och låt stå i kylskåp, 20-30 minuter.
 Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter.
  

  • Fyllning: Riv skalet på tre ekologiska citroner och pressa ur saften. Vispa tre ägg och 1 1/2 dl socker vitt och pösigt. Vispa 1 dl grädde och blanda den med äggsmeten. Tillsätt citronskal och saft. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 200° i ca 25 minuter.

En fransk citronpaj kan garneras med tunna skivor citron men de hoppar jag över.
Jag tycker att det är godare utan citronskivor och det blir fint med bara lite pudrat florsocker.


Servera pajen med lättvispad grädde som är smaksatt med lite vaniljsocker...
...det blir en härlig smakbrytning till pajens fräscha syrlighet.

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

16 kommentarer:

  1. Mums vad gott. Önskar dig en fin start på veckan. Kram Anette

    SvaraRadera
  2. Jisses, så gott det såg ut.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  3. Mycket gott låter det. Var på besök hos en kollega idag och fick en väldigt god chokladkaka med chokladkräm i mitten och grädde ovanpå till efterrätt. Fick mig att tänka på Twin Peaks: "Harry, I´m going to let you in on a little secret! Every day, once a day, give yourself a present. Don´t plan it, don´t wait for it, just let it happen." Livets glädjeämnen. Kan behövas just nu.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Twin Peaks, vilken succé! Det ska komma en ny omgång. Hurra!!

      KRAM!!

      Radera
  4. Mmmm, så gott! Receptet sparas.... :) Hellre syrligt än sött!!
    Önskar Dig en ny fin vecka, kram Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Älskar sur citronsorbet!

      KRAM!!

      Radera
  5. Ser god och fin ut. Kanske ska våga mig på att prova även fast det inte är choklad :)
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Byt ut det söta mot det sura!! Gott!

      KRAM!!

      Radera
  6. Anna, gjorde din kycklinglasagne i fredags. OJ vad GOD den var. SUVERÄN!!!
    Tack för alla recept du lägger ut. Kommer nog inte att göra din tartin, jag är usel på att baka. men god ser den ut. Keep 'em coming!
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul Annika! Den är god!

      KRAM!!

      Radera
  7. Anna,

    Gudomligt gott! Jag tror du måste starta en receptblogg! Bara så mycket mumsigt!

    HA en underbar kväll!

    Kram, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha Tack! Jag gillar gott o blandat... lite Chanel makeup, natur & min lilla Frank.

      KRAM!!

      Radera
  8. Å, det bara vattnas i munnen. Mums!
    Kram Helén

    SvaraRadera