tisdag 24 januari 2017

Jag gillar verkligen att laga mat!

Det grundar sig nog på min uppväxt. 
För hemma hos mig spelade maten en central roll. Mat var en njutning och ett sätt att umgås.
Kom det folk på besök så fanns det alltid något att ta fram och bjuda på.


När du lärt dig grunderna i matlagningen är det bara din egen fantasi som sätter gränserna. 
Att laga mat är kul! Hungrig? Här kommer två goda och enkla vardagsrätter.

Lax i ugn till dillcouscous och citronyoghurt

Detta är en superenkel och grymt god laxrätt.


GÖR SÅ HÄR: 
  • Krydda laxfilén med salt och citronpeppar. Tillaga mitt i ugnen 200 grader 18-20 min. 
  • Blanda i en liten skål: 2 dl matyoghurt, finrivet skal från en citron och lite salt o peppar. 
  • Dillcouscous: blanda couscousen med 1/2 ask dill, pressad saft från en citron, en pressad vitlöksklyfta, lite fin olivolja och salta efter smak. Receptet står på couscous-paketet!
  • Servera laxen med dillcouscous, citronyoghurt, rom, citronklyfta och tomater.


Den feta laxen innehåller massor av omega-3-fettsyror och är rik på protein och d-vitamin. 

Kycklinglasagne... Lasagna al pollo

En underbart god och lättlagad rätt! Dessutom förträfflig att laga åt många!


GÖR SÅ HÄR: 
  • Strimla tre kycklingfilér. Fräs kyckling, finhackad lök, morot och palsternacka med två pressade vitlöksklyftor i 3-4 min. Tillsätt en förp krossade tomater, 1 dl vatten, 100 g färskost, 1/2 msk torkad oregano, 1/2 msk torkad basilika, en tärning kycklingbuljong, salt och lite nymald svartpeppar. Låt sjuda 2-3 min.
En Reko ekologisk kyckling smakar gott i både hjärta, hjärna och mage!


Det blir så krämigt och smakerna gottar ihop sig med varandra när de får puttra tillsammans i grytan.

 
  • Varva färska lasagneplattor med kycklingröran i en liten ugnsform. 
  • Toppa med riven västerbottenost och halverade cocktailtomater. 
  • Gratinera mitt i ugnen 15-20 min, eller tills plattorna mjuknat. 


Servera kycklinglasagnen, Lasagna al pollo med lite rucola.
Det här en en favorit hemma hos oss... och ett kul alternativ till en vanlig klassisk lasagne.


Intresset för mat är stort i samhället idag, inte minst hos massmedia.
Maten är också viktig för folkhälsan. 
Och jag har blivit mer medveten om vad jag stoppar i mig.

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

26 kommentarer:

  1. Det stämmer det där med uppväxt o mattraditioner. Jag har inte växt upp så som du och jag varken kan eller tycker om att laga mat. Däremot äta :). Försöker inte förmedla det till molly som jag nu har på heltid. Vi kanske inte lagar så mkt mat men går ut o äter ofta för att njuta ta det lugnt prata mm
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej kära du! Låter jättemysigt att gå ut o äta! Lite Sthlmsflärd. En mysig lokal bistro. Sen är det kul att laga mat tillsammans. Duka fint o tända ljus.

      KRAM!!

      Radera
  2. Inte så mycket bjudmiddagar under min uppväxt, men god mat gjord från grunden, middagen i veckorna serverades kl 17 och vi åt alltid tillsammans. Söndagstek och efterrätt på söndagar. När jag tänker efter så var nog maten en stor central punkt i vår familj.. :) Tack för att du påminde mig..!!
    Jag lagar ju alltid mat, sällan halvfabrikat och helst ekologiskt.
    Ha det gott, kram Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det så... bra att bli påmind. Vi är lite lika där. Just söndagsmiddagarna... och alltid med efterrätt. En favorit var konserverade persikohalvor med lättvispad grädde.

      KRAM!!

      Radera
  3. Tycker också det är kul att lag mat, som jag även gjorde när jag var liten. Lasagna al pollo kommer jag att göra.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är enkel och jättegod! Lycka till!

      KRAM!!

      Radera
  4. Nu har jag lärt mig att alltid vara mätt innan jag kollar in din blogg. :)
    Allt ser väldigt gott ut.
    Jag har blivit väldigt medveten om vad jag äter och mår helt klart bättre.
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att man tänker på vad man stoppar i sig!

      KRAM!!

      Radera
  5. Jag gillar också att laga mat. Och att baka. Men jag vet inte om det kommer hemifrån. Vi lagade förvisso varm mat varje dag och hade vi gäster bjöds det på trerätters men jag minns inte att det var glädje kring matlagningen, snarare en del prestationsångest, att det måste bli bra så vi slapp skämmas. Grunderna lärde jag mig väl iallafall på det viset. Och att komponera en måltid. Glädjen tror jag kom mer när jag blev lämnad åt mitt öde i köket (var ensam hemma om dagarna och kunde "leka" ifred där: Minns att vi som barn hittade på de galnaste recept - en del som gick att äta, andra inte). Senare lagade jag mycket mat med kompisarna - vi träffades hemma hos någon, hade förplanerat och handlat och lagade all maten tillsammans innan vi åt. Speciellt på nyår blev det avancerat. 8-rättersmiddagar. Numer har jag sällan gäster hemma - det är nog för att en del av prestationsångesten sitter nedärvt plus att mitt hem inte riktigt funkar för gäster (porslin och sittplatser och sånt). Dessutom har jag inte har ro att sätta mig och verkligen prata med dem om jag måste vara värdinna. Lättare och roligare att gå ut och äta. Men lagar gärna åt mig och S. och ibland åt en eller annan nära vän där det känns mer avslappnat. Din mat ser väldigt läcker ut.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lika mysigt att gå ut o äta. Har blivit vanligare här hemma i Sverige också. Haha galna recept gjorde jag också. Minns mina megaköttbullar med vitlökspulver. Min pappa var skeptisk, men åt upp maten. Detta var på 70-talet.

      KRAM!!

      Radera
  6. Åh, tack för dessa recept!! Det ska jag ta och göra någon dag i veckan. Så bra med nya rätter som är enkla att fixa till. Kram vackra du//Annika

    SvaraRadera
  7. OCH jag älskar dina recept!! Har lagat många av dem. SÅ gott Anna. Keep 'em coming!!!
    Ska laga bägge dessa. MUMS!!! Underbart. KUL alternativ med lasagne. Gillar skarpt.
    Mina fldrar är bra på mat, men mitt intresse är ganska nytt. Faktiskt.
    Så roligt att det vaknat, för det är ju så kul och så gott!!!
    Kram och tack Anna!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lär mig något nytt mest hela tiden. Just nu är det mästerkocken på onsdagar! Vet att du brukar se på det.

      KRAM!!

      Radera
    2. LOVE it! Mästerkocken. Men har inte börjat titta på det än. MEN SKA!! Älskar det. Numera är min favoritdomare Mischa. ÅH vad jag gillar henne!!!
      :-)
      Kram igen!

      Radera
    3. Mannerström o Mischa! Gillar alla tre. Ja, Hela programmet. Ska inte avslöja vinnaren på bloggen i år ;-)

      Radera
  8. Lagar ofta mat av dina recept, tycker de är toppen. Så tack för nya inputs.
    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  9. Det ser underbart gott ut! Jag har ätit kycklinglasagne på restaurang förut och det var supergott, men en hemmagjord är säkert godare. Jag måste prova! Tack för att du delar med dig!

    Kram och ha en fin dag!

    Anneli

    TGIF!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Detsamma till dig Anneli!

      TGIF KRAM!!

      Radera
  10. Mums! Åhh vilka bra och goda recept, det tackar jag för! Både lax och kyckling är det bästa jag vet...
    Önskar dig en mysig lördag!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Favorit här också :-)

      KRAM!!

      Radera
  11. Så gott det ser ut. Jag älskar lax. Här hemma är det inte jag som är duktig på att laga mat men alla mina killar :) Kram Suss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter härligt Suss!

      KRAM!!

      Radera
  12. Ser jättegoda ut båda två rätterna, lax och kyckling är båda så bra att utgå ifrån!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fisk o fågel är svårt att misslyckas med.

      KRAM!!

      Radera