lördag 19 september 2020

Jag älskar hösten!

Särskilt när den bjuder på några härliga soliga dagar så här i september. 


Nu är tiden här för svenska äpplen och pyssel i köket. 
Vad passar då bättre än att baka en knäckig äppelpaj? 


Knäckig äppelpaj...

Sätt ugnen på 200 grader. 
Skala och skiva 5-6 äpplen i tunna klyftor och lägg dem i en pajform.


Smält 150 g smör i en kastrull tillsammans med 2 dl socker, 1/2 dl ljus sirap och 1/2 dl crème fraîche. 


Ta bort från värmen och blanda ner 3 dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver och 1 tsk flingsalt. 
Fördela smeten över äpplena. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.


Det blev inte bara äppelpaj idag... det blev både mos, marmelad och chutney. 


11-kaffet smakade riktigt bra! Älskar att fika


Japp, idag gällde det att göra slag i saken, åtminstone ta hand om 11 kilo äpplen.


Jag satte min gamle kompis, maken - på att skala och skära alla äpplen i mindre bitar. 
Själv höll jag till i köket och gjorde två olika sorter äppelmarmelader.
Hmmm... äppelmarmelad. De blev faktiskt riktigt goda.
En smaksatte jag med ingefära och den andra med kanel.


Äppelmarmelad...
Syltsocker, äppelbitar och smaksättare (kanel eller ingefära) kokas i 10 min. KLART!

Äppelmos... gott och superenkelt att göra!

Sedan blev det 3 l äppelmos smaksatt med pomeransskal. 
Jättegott till yoghurt, gröt, pannkakor eller till söndagssteken. 
Här en snabb variant på ca 3 kg skalade äppelbitar som kokas upp i 10 min. med fyra torkade pomeransskal och 3 msk socker. 
Bara att mixas till ett slätt äppelmos och frysa in och ta fram allt eftersom det går åt.


Så om ni har äpplen över måste ni göra detta goda och vackra äppelmos med smak av pomerans.

Och till slut gjorde jag även en supergod äppelchutney.


Äppelchutney med chili och ingefära...

Skala, kärna ur och skär 1 kg äpplen i mindre bitar. Skala och hacka två rödlökar. 
Skala och finhacka tre vitlöksklyftor. Dela, kärna ur och finhacka två röda chilifrukter. 

Blanda äppelbitar, lök, vitlök, chili, 2 tsk riven ingefära och 4 dl äppelcidervinäger i en kastrull. 
Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. Rör ner 5 dl socker. 
Fortsätt sjuda ca 40 minuter utan lock. Rör då och då.
Chutneyn är som godast efter ca 1 månad. 



Men nu så tog vi lite till kvällens middag och chutneyn var världsgod till...
Grillad pepparstek, klyftpotatis, sötaste tomaterna och rödvinssås.
Och hur gott var det inte med rödvinsås? Nu känns det att hösten är här. Inga kalla gräddfilssåser längre.


Jaha... nu har alla sett hur duktig jag har varit idag! 
Må gott min kära läsare...

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

Ninnie sa...

Mmm, så gott! Alltihopa, men mest äppelpajen...älskar äppelpaj!! Vi har fått massa äpplen på vårt äppelträd i år, dessvärre är de flesta angripna av skadedjur... Men några har jag plockat in i alla fall, och ätit som de är eller gjort paj på.

Channal sa...

Trist när frukt o blommor blir angripna. Bra att ta till vara på de äpplen man har. En nygräddad äppelkaka är svårt att slå! Så gott!

KRAM

Sahra sa...

Annorlunda recept med creme fraiche i äppelpajen. Det ska jag prova. Kram

Channal sa...


Kul! Äppelpajen blev riktigt god! Egentligen skulle det vara grädde men jag bytte ut den med crème fraîche.

KRAM

Mamma C sa...

Här ska vi ta hand om de sista kaktusfikona idag och göra sirap av de.
Äpplepajreceptet klipper jag direkt.
Kram Carin

Channal sa...

Kaktusfikonsirap! Det låter spännande och gott! Håll mig uppdaterad.

KRAM

Annika sa...

Otroligt husligt! Jag gillar egentligen allt med äpplen utom äppeljuice som jag av någon anledning har svårt för. Äppelmarmelad har jag inte smakat men låter frestande. Äppelchutney är gott! Mamma gjorde alltid hemgjort äppelmos.

Här är jag inte säker på att äpplen trivs något vidare - möjligen uppe i bergen när jag tänker efter. Det finns ett litet bergssamhälle - Julian - där de är berömda för sina äppelpajer. Jag antar att det betyder att de har äppelträd också (apple orchard är ett så vackert ord tycker jag för övrigt). Och nu kom jag att tänka på Monica Zetterlunds Gröna Små Äpplen <3.

Kram,
Annika

Channal sa...

Idag blev det äppelpannkaka 😁 Rev ett äpple i smeten och lite kanel! Gott! Min mamma gjorde också alltid äppelmos. Så nu är det min tur och fixa mos. Tänk att äpplen kan vara exotisk.

KRAM

Annika sa...

Äpplen är så underbart.
Här har vi massor med äppelgårdar dit man kan åka för att plocka egna äpplen.
Mysigt.
DÅ vi gör det äter jag dem bara som de är.
Åååelchutney låter verkligen underbart gott.
Får lust att göra den!!!!
Kramar!

Channal sa...

Älskar också att bara äta äpplet som det är. Chutneyn blev super!

KRAM