måndag 6 januari 2025

Trettondag jul🌺✨


Kära vänner! Idag är det Trettondag jul, tretton dagar efter jul, den 6 januari.

"Trettondagen är den allra äldsta kristna högtiden. 
I Bibeln står det att stjärntydarna hade sett en stjärna gå upp på himlen. 
De hade läst att detta skulle ske när Guds son skulle födas, 
och därför följde de stjärnan - för att hylla Guds son, den nye kungen. 
De fann Jesus i stallet och hyllade honom med guld, rökelse och myrra."


De tre vise männen representerar tre världsdelar...

I folkliga traditioner kallas stjärntydarna för de tre vise männen. 

De heter då Kaspar, Melchior och Baltasar och de representerar världsdelarna Europa, Afrika och Asien.


Berättelsen om hur de vise männen fann Jesus...

När stjärntydarna kom till Jerusalem kallade Kung Herodes dem till sig. 

Han sa till dem att de skulle komma tillbaka till honom när de hittat det nyfödda kungabarnet. 

De vise männen lämnade Herodes och följde stjärnan till stallet. 

De gick in och hittade Jesus och Maria. 

Då föll de ner på marken och hyllade Jesus och gav honom gåvor, guld, rökelse och myrra.  


De vise männens dröm...

I en dröm hörde de vise männen att de inte skulle återvända till kung Herodes. 

Därför tog de en annan väg tillbaka till sitt land.  


Folkliga traditioner på trettonhelgen...

I det svenska bondesamhället vandrade pojkar runt i byarna och 

spelade upp scener som byggde på Bibelns berättelse om stjärnan över Betlehem. 

De som var utklädda till visa män kunde ha strutar på huvudet och vita skjortor. 

De blev så småningom stjärngossar som numera kommer tillsammans med Lucia 13 december.


Källa: från Svenska kyrkan.



Trettondagsafton🌺✨

Vilken middag jag fick ihop igår! Rätterna och dryckerna bara avlöste varandra...

Menyn var lång och god och sällskapet (MIN MAN) mycket trevligt! 


Förrätten blev en repris från nyårssupén... gratinerade pilgrimsmusslor. Makens favorit!

Coq au vin blanc. Bytte ut det röda vinet mot vitt. Se receptet HÄR!

Till coq au vin blanc serverades potatispuré gjord med smör, grädde, grillad sparris, cheddar, salt och vitpeppar. GOTT JÄTTEGOTT! En mustig och god kycklinggryta som känns lyxig!

Till dessert... citron- och limepannacotta med varma hallon till ett litet glas med hallonlikör.

En perfekt efterrätt enligt mitt tycke... fräsch och god! Kall och varm!


Så kommer den då, jobbardagen! Imorgon är det dags... väckarklockan ringer 06.00!

Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!

Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)  

18 kommentarer:

Helena på FREEDOMtravel sa...

Nu fick jag lära mig lite nytt om Trettondagen, tack för det! :) Snyggt med pilgrimsmusslorna serverade i skal!!

Channal sa...

Hej Helena! Tack! Dessa snäckskal är efter mina föräldrar. Har en hel påse. Äkta kammusselskal. Väldigt retro! KRAM

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Här var det parader igår när de 3 kungarna kom.
Vilken god 3 rättersmeny du bjöd på. Verkligen smarrigt och gott.
Tänk så fort det gott. Tycker inte det var länge sedan du skrev om jullovet.
Kram Carin

Monica sa...

Tände krubban jag fann en gång när jag strosade runt på Kungsholmen, är i keramik med levande ljus, den frågar alla var jag hittat😊. Och läste på ordentligt som du om all historia, man glömmer och hittade om det i historietidningar också och i undervisning fast vet inte idag hur mycket som kommer med i skolorna längre.

Och en underbar middag gjorde du, vacker och god ser den ut med! Börjar plocka undan julen nu, lite jobbigt faktiskt, tur jag inte hade så mycket som förr men tillräckligt och nu är ju allt utomhus som julkort. Har fantastiska foton från lilla staden Mariefred. Och fint att se dina vackra foton alltid. Kram

Från Glam till Damm sa...

Hej Anna,
Så trevlig och intressant läsning om trettondagen. Tack.
Oj vilken vacker vit vinter ni fick till slut. Bilden med de röda husen vid vattnet är så vacker. Mums vilken god mat! Idag äter vi supergoda rester från helgen då vi hade gäster. Ja, imorgon kliver vi in i vardagsrutinen igen. K-dagar i två dagar och våra elever kommer på torsdag. Ha en riktigt fin början på vårterminen 2025.
Varm kram och ha en fin kväll,
Anneli

Channal sa...

Hej Carin! Ja, tiden det går alldeles för fort! Hoppas på en bra dag imorgon. Snart sportlov =) KRAM

Channal sa...

Hej Monica! Visst är det fint med krubban! Du är som jag, vill lära sig om saker! Visst är det kul och spännande. Din krubba o lera med ljus låter väldigt vacker. Nästa helg dansar vi ut julen här hos mig. Granen den står fortfarande grön och grann i stugan! KRAM

Channal sa...

Hej Anneli! Ja, nu har vi ett vackert vinterlandskap! Idag åt vi också god mat... av grytan som blev över från igår. Dags för vardagsrutiner! På torsdag kommer eleverna. Önskar dig detsamma, FIN VT25! KRAM

Anonym sa...

Du är en sann pedagog - härligt! Det är roligt att lära sig och repetition är aldrig fel. Jobb i morgon för mig med... Kram, Annika

Anna i Portugal sa...

Ja nu är helgerna över och folk återvänder till jobb och vardag. Förhoppningsvis fyllda med energi och glädje. Ni avslutade verkligen på topp med en trerätters och god likör minsann. Kram

Channal sa...

Hej Annika! Tack! Haha! Sant! Är nyfiken och vill lära och veta. Tänk, jag lär mig något nytt nästan varje dag fast jag är 61 1/2 år. Jag blir aldrig för gammal för det! KRAM

Channal sa...

Hej Anna! Tack! Ja, nu är det bara att kavla upp ärmarna och köra! Känns bra med 50%. KRAM

Stefan sa...

Mycket ny och trevlig information om denna lite "bortglömda" helg. Ljusskenet i den sista bilden är helt underbar.
Ha en trevlig arbetsvecka, även om det kanske bär emot efter helgerna.

Monnah sa...

Vilket fantastiskt foto, det längst ner! Er middag hade inte varit dum att få smaka av, allt låter jättegott. Tack för påminnelsen om trettondagen, det är lätt att glömma detaljer. Hoppas att din jobbdag börjat lika bra som min! Kram.

Channal sa...

Hej Stefan! Tack! Det var ok att jobba idag! Snödropp, sol och blå himmel idag! KRAM

Channal sa...

Hej Monica! Tack! Bra att bli påmind om varför vi firar jul så det inte bara blir ett kommersiellt jippo!! KRAM

Sara i Barcelona sa...

Nu vattnas det i munnen minsann, så gott allt lät och såg ut😋 Coq au vin brukar min son laga, väldigt gott och mustigt som du säger😊
Jag älskar julen som du vet, men är nu helt redo för nya tider och tycker det är skönt att helgerna är färdiga i almanackan😊 Jag har ju jobbat i princip som vanligt så där händer det inget nytt, haha, men jag önskar Dig en fin och behaglig första arbetsdag❤️
Stor kram!

Channal sa...

Hej Sara! Tack! Heja din son som är bra på matlagning, kul! På lördag har vi julgransplundring! Då dansar vi ut julen! Japp, nu blir det vardag och rutiner! Lite skönt det också! KRAM