söndag 9 februari 2025

Kära vänner! Tiden fullkomligt rusar iväg...

Det känns som det är måndag - fredag, måndag - fredag hela tiden.

Min fredag... med solen i ögonen!


Fredagsfikat bjöd maken på, nybakad morotskaka från Fiket i byn! 
Magasinet Månadens bok hade kommit med posten. 
Blev väldigt nyfiken på boken Döden har semester av Carina Burman.
Har läst några böcker av henne tidigare. Träffade henne 2023 på Bokfestivalen, se HÄR!


Till kvällen blev det en mustig och god soppa med lök, krämig ost och baguetteskivor i. 
En lättlagad rätt och den ser mycket inbjudande ut då soppan serveras i ugnssäkra portionsskålar.
Ja, en väldigt festlig soppa... fick inspiration från Sveriges mästerkock.

* Gratinée à l'oignon - gratinerad fransk löksoppa *


Jag har gjort löksoppa flera gånger tidigare. Denna gång följde jag Catarina Königs recept, se HÄR!
Hemligheten är att låta löken ta sin tid i grytan och att inte snåla med gruyèreost till gratineringen.

Voilá! Soppan gick hem!


Löksoppan ser kanske inte mycket ut för världen men det var en av de godaste vi någonsin ätit.
Till det ett glas torrt franskt vitt vin... Maison Blanc.


Min lördag...

En mysig lördagsmiddag med barnen! 
 Lotta, Ida, Mike, Frank och Alma kom hem till oss efter att de hade varit på Tropicariumet.


Vill man ha glada barn vid matbordet då bjuder man på mat som alla tycker om!
Grillade kycklingklubbor, klyftpotatis, gratinerade grönsaker och en kall gräddfilsås med citron och vitlök.
Allt gick åt! Skrapade fat och alla blev mätta! HÄRLIGT!



På lördagsmorgonen hade Alma tillsammans med mamma Ida bakat ruskigt goda kladdkakemuffins! 
Så Alma bjöd på dem till kaffet. Hon hade garnerat dem fint. Det röda hjärtat var till mig.
Blev även varsin glasstrut till de små. Himla mysigt när man får middagsgäster!



Mellokväll...
Till kvällen var maken och jag själva. Blev Mellomys med goda charkisar.


Och en skål med naturgodis! En bra kväll med bästa underhållningen! Tur att Mello finns i februari!


Min söndag...
En lugn och skön söndag! Vill tipsa om en ny serie vi har sett på Netflix - Åremorden!


Wallenbergare med potatismos och dillslungad spetskål
Wow Wallenbergare! En ljuvlig husmanskost som blev en utmärkt söndagsmiddag. 



Det ser väldigt beiget ut… men det var väldigt gott. 

En klassiskWallenbergare är en stor pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött, 
grädde, äggulor, salt, peppar, muskot och fint ströbröd

Wallenbergare...
Blanda 1/2 dl ströbröd, 1 dl grädde, en äggula, 1-2 krm muskot, salt och nymald svartpeppar i en bunke. 
Blanda ner 300 g färs och forma till två biffar. Lägg panko på en tallrik. Vänd biffarna i panko. 
Hetta upp smör i en stekpanna. Stek de panerade biffarna ca 2 min per sida. 
(Mina blev lite för länge i stekpannan. Wallenbergarna ska vara ljusare.)
Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 10 min i 200°C.

Dillslungad spetskål... 
 Finhacka en bananschalottenlök och 10 g dill. Skär en halv spetskål i grova bitar. 
Hetta upp en stekpanna med lite smör. Stek kålen ca 2 min. Tillsätt lök, 1 tsk flytande honung, 
lite salt och nymald svartpeppar. Stek ytterligare ca 1 min. Dra från värmen och blanda ner dill.

Potatismos...
Blanda nykokt mjölig potatis med grädde och en stor klick smör. 
Vispa till en puré med elvisp. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera Wallenbergaren med dillslungad spetskål och det godaste potatismoset.



Maten var jättegod och vi fick trevligt sällskap av en hungrig talgoxe utanför köksfönstret.



Trevligt veckoslut, hoppas att du har haft en fin vecka min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bild fotad av mig)

8 kommentarer:

Mirre sa...

Men ojoj så gott du visar upp oss och jag vart så sugen på allt typ hehe

Monica sa...

Fy så gott allt👍😉, gör också kladdkakemuffins ibland och undrar vad duktiga tjejen garnerat med? Finns det direkt från tub? Kram

Channal sa...

Hej Mirre! Tack! Det är kul att laga mat! KRAM

Channal sa...

Hej Monica! Tack! Vet faktiskt inte hur Alma garnerade. Vet att det finns med tuber. KRAM

Anna i Portugal sa...

Rena matbloggerskan ju! Härligt fina bilder och läskande mat. Löksoppan kanske jag får prova om vi får överdrivet med lök i odlingen, att karamellisera löken gör ju skillnad för de flesta rätter så kan tänka mig det är det viktigaste. Helgen sprang iväg här också, inget bokat på tre dygn och ingen sport, så utomhus och massor av jord under naglarna blev det. Kram Anna!

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Ja, tiden rusar på med en hiskelens fart.
Så god den lät din löksoppa, det är nog över 10 år sedan jag åt det.
Vilken myslördag det blev med.
Ha en fin och bra måndag.
Kram Carin

Channal sa...

Hej Anna! Tack! Åh vad härligt det låter Anna. Jag längtar efter att få jord under naglarna. Men jag ska snart väcka mina dahlior. KRAM

Channal sa...

Hej Carin! Tack! Ja, nu är det måndag igen! KRAM