torsdag 12 februari 2015

Matkärlek♥


Förra helgen var min dotter som är vegetarian hemma... hon har fått mig att göra goda vegomenyer.
Vi njöt inte bara av semlor... utan även av en jättegod saffransdoftande paella med qourn och kronärtskocka.
Jag har lärt mig massor om vegetariskt och raw food. Det är kul och spännande men jag har mycket mer att lära.
Här bjuder jag på tre goda vegetariska maträtter...



Saffransdoftande paella med quorn och kronärtskocka
Den här paellan blev en favorit hos alla. Riktigt god!
Qourn har inte funnits så länge i Sverige. Den lanserades 1998 och är ett proteinrikt alternativ till kött.

  • Koka upp 9 dl vatten med 2 tärning grönsaksbuljong och 1 pkt saffran. Tillsätt 3 dl risoni, låt koka 10-12 min. 
  • Tärna en röd paprika och klyfta en rödlök. Halvera en burk kronärtskockshjärtan (avrunna). Dela en liten ask körsbärstomater. Grovhacka en kruka persilja. 
  • Hetta upp 3 msk olivolja i en stekgryta. Fräs 1 pkt quornbitar, rödlök och tre pressade vitlöksklyftor 4-5 min. 
  • Tillsätt paprika, tomater, kronärtskockor, 2 tsk paprikapulver, 4 krm chiliflakes och 1 tsk salt. Låt fräsa ytterligare 2-3 min.
  • Citronkräm: blanda 2 dl rysk yoghurt, en pressad vitlöksklyfta, finrivet skal av en citron och 2 krm salt i en skål. 
  • Skär den använda citronen i klyftor. Blanda saffranskokt risoni med grönsaks- och quornfräs. Servera saffransdoftande paella med persilja och citronkräm. 



Kikärtsbiffar med äppel- och myntatzatziki och avokado
Mättande biffar med potatis, kikärtor och lök som smaksätts med vitlök, chili och spiskummin. 
Makalöst gott till sötsyrlig äppelmyntatzatziki och avokadosallad.

  • Skala och grovriv ca ett halvkilo potatis. Lägg potatisen i lättsaltat vatten. 
  • Häll av och skölj två förp kikärtor. Grovhacka två vitlöksklyftor. Lägg i en bunke. Tillsätt 1 msk spiskummin, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk tomatpuré, 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 2 krm chiliflakes. Mixa till en slät röra med stavmixer. 
  • Finhacka 1 gul lök. Rör ner lök, potatis (avrunnen riven) och en ask persilja i kikärtsröran. Forma till 16 biffar. 
  • Äppeltzatsiki med mynta: SÅ GOD!! MUMS!! Grovriv ett sött äpple. Grovhacka en liten knippe mynta. Lägg i en skål och blanda ner 2 dl rysk yoghurt. Smaka av med lite salt och svartpeppar. 
  • Liten sallad: Skär paprika och avokado i bitar. Lägg allt i en skål tillsammans med små salladsblad. Ringla över lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. 
  • Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek kikärtsbiffarna i omgångar, 3-4 min per sida. Servera nystekta biffar/plättar med äppel-myntatzatziki och en liten sallad. 



Rustik bondsoppa på jordärtskocka med fetaost och krutonger 
Gårdagens middag var en rustik bondsoppa med jordärtskocka, paprika och zucchini. 
Toppad med fetaost och krutonger blev det fest en måndagskväll!

  • Skala en gul lök, 400 g potatis och 500 g jordärtskockor. Skiva löken och potatisen. Klyfta jordärtskockor. 
  • Tärna en röd paprika och en zucchini. 
  • Hetta upp 3 msk olivolja i en stekgryta. Tillsätt allt skuret, 1 msk torkad timjan, 1 msk torkad basilika, 1/2 msk honung och 2 msk tomatpuré. Lite salt och grovmalen peppar. Fräs 3-4 min. 
  • Häll på 1,2 l vatten, 1 liten flaska vitt (matlagnings)vin, två tärning grönsaksbuljong, 1 msk balsamvinäger och 2 lagerblad. Låt sjuda 18-20 min. 
  • Tillsätt 250 g sojabönor och sjud ytterligare 4-5 min. Salta och peppra efter smak.
  • Lägg upp en förp fetaost (tärnad) och 1 påse krutonger i skålar. Servera bondsoppa med tärnad fetaost och krutonger.


Vad ska ni äta för gott ikväll? Lagarna ni mat eller tar ni bara något litet och enkelt?
Du ska ha en skön kväll min kära läsare...

Bon Appétit!


Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig) 

10 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Åh så mycket gott!
Quorn har jag aldrig hört talas om. Vad är det gjort på?
Jag brukar laga mat varje kväll eftersom jag bara tar med mig en smörgås till jobbet.
I kväll blir det nog ekologisk kyckling med antingen potatis eller ris till och en del råa grönsaker.
KRAM!

Mamma C sa...

Många goda vegorätter du bjöd på. Jag lagar alltid på kvällen för att ha med i matlådan till jobbet dagen därpå. Så på kvällen efter träning blir det ofta kvarg med olika bär och en liten macka med avokado på. Fredagskvällar äter vi hemma på kvällen.
Kram Mamma C

Channal sa...

Mums låter jättegott! Här gillar vi kyckling och ekologiskt! En favorit är Monika Ahlbergs helstekta i ugnen.

Quorn ser ut som kycklingkött med är någon slags svampprotein.

KRAM!!

Channal sa...

Matlåda är bra! Själv äter jag skollunchen tidigt vid elva, så ingen matlåda. Men på kvällen är jag jättehungrig! Mannen vill inte ta med matlåda. Har försökt men han vill äta i personalmatsalen.

KRAM!!

My kids' Mom sa...

Vilken härlig mat! Speciellt kikärtsbiffarna. Vilka färger. Jag ska nog låna lite recept av dej.
Ha en fin dag!
Kram, Anneli i San Diego

Channal sa...

Visst är det en härlig mat! Njut av kikärtsbiffarna!

KRAM!!

Anonym sa...

Mycket gott som vanligt hos dig Anna!
Paellan ska jag absolut göra men jag har nog kyckling eller räkor i istället för Quorn, har en därhemma som är skeptisk till köttalternativ...
Tack för tips!
Kram Pia

Annika sa...

Oj oj vad gott!!!
Måste prova. Jag har lagat flera av dina rätter. Alla goda. Blir supersugen!!!
Speciellt på kikärtsbiffarna MUMS.
Kramar!!!!

maria at inredningsvis sa...

SÅ härligt med FÄRG på din blogg är SÅÅ trött på alla svartvita klonade sidor man börjar ju undra om folk är färgblinda haha :) hoppas du haft en fin alla hjärtanshelg

Ny post..mitt sovrum före efter sänggaveln med stoort S :)

jag önskar en skön ny vecka

LOVE Maria

Channal sa...

Haha!! Viskar... håller med dig ;-)

KRAM!!