söndag 21 december 2025

Fjärde ljuset brinner i advent ✨🕯️🕯️🕯️🕯️

Fjärde advent och midvintersolståndet... årets kortaste och mörkaste dag. 

Men vilken start på dagen vi fick... vi vaknade till en SOL på klarblå himmel! 

Solen bara fortsatte att lysa! En ljusare dag har vi inte haft på lääänge!!

Och imorgon vänder det hörrni, då blir dagarna längre!

Och det ska förstås firas! Då skålar vi i bubbel🥂✨



Det är ju inte bara fjärde advent och midvinterdag... det är ju faktiskt dan före dan före dan före dopparedan!
Sillen lägger jag in imorgon... då ska vi nämligen hämta våra beställda matkassar med allt till jul.


Älskar när solen lyser upp hela huset... då är det bara att plocka fram dammtrasan... haha! ✨

Nu är det jul i varenda hörna här hemma. Men julgranen klär vi på kvällen innan julafton! 

Här håller vi på de gamla svenska traditionerna från min barndom och mina barns!



Finns det något härligare än när doften av kaffe sprider sig i hemmet? 
Oavsett om du brukar brygga, koka eller göra espresso så vill jag slå ett slag för Bistro/pressokaffe.



 Tidigare skrev jag om kaffe, och vi kör alltid med pressokaffe här hemma. 
Det är verkligen en konst att få till det perfekt. 
Oftast är det maken som får stå för kaffekokandet, för han gör utan tvekan det godaste kaffet. 
Men jag tänkte dela med mig av våra bästa tips för att lyckas med pressokaffe. 



En enkel steg-för-steg-guide!

Förbered kannan:
Förvärm presskannan genom att skölja den med hett vatten. Häll sedan ut vattnet.

Dosera kaffet:
Lägg (pressomalet) kaffe i botten av kannan. En bra riktlinje är en skopa per kopp.

Pressomalet är ej grovmalet, kan heta Bistro.

Hetta upp vattnet:

Koka vatten! Optimal temperatur är ca 92-96°C.
Tips, lyft av vattenkokaren när det precis har börjar koka!

Blomning:
Häll i vattnet så att bara kaffet täcks. Rör försiktigt och låt det blomma i cirka 30 sekunder.

Fyll på:
Häll på resten av vattnet.

Dra:
Sätt på locket med kolven uppdragen och låt kaffet dra de magiska 4 minuterna.

Pressa:
Tryck långsamt och jämnt ner kolven till botten.

Servera:
Häll upp kaffet direkt för att stoppa bryggprocessen... då slipper du ett beskt kaffe.

Rengör kannan ordentligt efter varje användning!


Perfekt kaffe, solsken utanför fönstret och ett skinande hem (nåja 😉) bättre kan man knappast ha det!



Dagens soundtrack...


Sången vill påminna om att julen inte bara är presenter och pynt, utan om 
ett budskap som bär genom livet att vi inte är ensamma och att kärleken är starkare än mörkret.

Ikväll ska vi gå på adventsgudstjänst med gospelkör och vacker solosång. 
Nu känns julen på riktigt... en sån fin tid.
✨GLAD FJÄRDE ADVENT✨
Allt gott till dig, min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, tänk att solen visade sig så härligt i dag över hela Sverige :D! Intressant att se hur man gör det perfekta kaffet. Själv dricker jag oftast vanligt filterkaffe. Har läst att det är det bästa då man slipper mesta sumpen. Trevlig kväll! Kram, Annika

Channal sa...

Hej Annika! Solen gjorde verkligen hela dagen🌞😊! Filterkaffe är ju en riktig klassiker... gott, enkelt och som du säger, man slipper det mesta av sumpen. Med Presskaffe kokas vattnet hett! Sumpen måste slängas i komposten. Annars blir det stopp i rören!! Kul att du tyckte kaffedelen var intressant! Önskar dig också en trevlig kväll. KRAM

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Så härligt att solen tittade fram Och en sådan där pressbryggare hade vi i Sverige men den tog vi inte med till Spanien som jag ångrar nu.
Hoppas din kväll blev fin med gudstjänst och gospelkör.
Kram Carin

Monika sa...

Vilken dag idag. Vi, barn och barnbarn vaknade på Villa Fridhem och så vackert det var med solen över Bråviken. Albin Lee Meldau är en favorit hos mig, så vacker röst.
Intressant att ni firar dopparedagen den 23:e ;)
Kram

Channal sa...

Halloj Carin! Ja, solen gjorde verkligen gott! Kvällen blev väldigt fin, stämningsfull gudstjänst, körsång och fantastisk solosång av O heliga natt, Adams sång. Nu är julen här! KRAM

Channal sa...

Hej Monika! Ja, verkligen… vilken dag! Villa Fridhem och Bråviken i morgonsol ÄR helt magiskt, särskilt tillsammans med barn och barnbarn. Underbart!! Albin Lee Meldau är en favorit här också, så mycket känsla i rösten.

Ha ha, lite speciellt med dopparedagen den 23:e😉 Tur jag har dig! Fixar till det. KRAM

Äventyret framtiden sa...

Anna,
du kommer verkligen med ljuset i ditt inlägg på så många fina olika sätt. Så presskaffe på det och en lussebulle. Jag kan förstå att det känns juligt som bara den. Tack för underbara juliga, ljusa foton. Jag känner julstämningen ända hit.
KRAMAR till dig Anna!
Karin

Channal sa...

Hej Karin! Tack snälla! Det gör mig så glad att ljuset och julkänslan nådde hela vägen till dig! KRAM

Marie Karlsson sa...

Så mysigt och fint ni har det och stort GOD JUL till er

Channal sa...

Go’morron Marie! Tack snälla! Detsamma till dig! God Jul och KRAM

Monnah sa...

God jul Anna! Jag vill tacka dig för ett riktigt fint blogg-år och önskar att du får allt du önskar under dessa sista dagar på 2025. Tack för vackra foton och pepp att fotografera mer. Känner att det är på gång igen. Kram på dig!

Channal sa...

Kära Monnah! Tusen tack för dina varma ord, de betyder verkligen mycket för mig. Jag blir så glad av att höra att bilderna och bloggen har gett dig pepp att fotografera igen, det värmer extra!

Önskar dig också allt gott nu i slutet av 2025 och hoppas att kameran får följa med på många fina stunder framöver. KRAM