tisdag 19 maj 2015

Filmtips!

Hallå kära du! Skiner solen hos dig? Det gör den inte hos mig!
Inte nog med att jag är sjuk och hemma, dessutom så är det svinkallt och regnigt utanför fönstret.
Hur pigg blir man av det? VaVaVaVA!!
Tur det finns film och Greklandsbilder att trösta sig med! 
Jag har känt mig eländig mest hela dagen! Vaknade i natt med magsjuka!
Men samtidigt är jag glad! Jag kom till finalen!! 

Bild fotad av mig - Lefkas 2012. Det ÄR SANT! Havet är så där underbart turkost

Ja, jag är en av fem som kan få bli Apollos reseinspiratör Grekland och det är tack vare er.
1000-TACK! Nu håller jag tummarna... spännande fortsättning följer.

Gå gärna in och titta på mina Greklandsbilder under etiketten "Grekland".

Sen är det tur att det finns Netflix och bloggen när jag är hemma och känner mig ynklig och uttråkad.

Sett på bio...

  • Still Alice, 2014 - Starkt drama som inte lämnar ett öga torrt! Alice Howland är lyckligt gift med tre vuxna barn och ett hus på the Cape. Hon är en hyllad Columbia-professor på höjden av sin karriär när hon plötsligt märker en glömska som sakta kryper sig på henne. I takt med att förvirringen börjar skymma hennes tänkande och hennes minne börjar svika får hon en förödande diagnos: tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes personliga jag långsamt skalas bort. Betyg 5.
  • Askungen, 2015 - Visst kände vi igen oss från den tecknade Disney-filmen. En vacker klassisk prinsessaga som berörde på alla plan! Betyg 4.

Filmer jag såg på flighten till Japan...


  • Paddington2014 - En supermysig familjekomedi. Björnen Paddington är dataanimerad och ser verklig ut och han är ju jättesöt! Betyg 4.
  • Wild2014 - Biografin som blev bestseller är nu film med manus av Nick Hornby och Reese Witherspoon spelar författarjaget Cheryl. Det är en berättelse med lite av varje: sex, droger, cancer, otrohet, vilsenhet, vildmark och ett sökande efter sig själv. När vi möter Cheryl har hennes mamma gått bort, hennes man lämnat henne och hon har varken jobb, bostad eller pengar. Sista dollarna har hon investerat i ett par oömma skor, ett fotogenkök, massor av havregryn och en stor ryggsäck som hon fyllt med vad som nu kan vara bra att ha på en långvandring. Så ger hon sig av, ut i det okända – i detta fall vandringsleden Pacific Crest Trail mellan Mexiko och Kanada. Betyg +3
  • Birdman, 2014 - En riktig bisarr fars med lysande skådisar! På flighten fanns det ingen svensk text. Så jag missade säkert många poäng i dialogerna. Tyckte bara att hela filmen var kufisk! Men jag gillade den i alla fall... lite! Jag måste se den en gång till med text här hemma i lugn och ro. Just nu Betyg 3.
  • Sådan far, sådan son, 2013 - Den här japanska filmen finns även på Netflix. När en affärsman och hans fru får veta att deras son förväxlades vid födseln måste de välja mellan sin biologiske son och den pojke de har uppfostrat. Pojkarna, nu sex år är uppvuxna i olika samhällsklasser. Sjukhusledningen tar på sig ansvaret och råder dem att byta tillbaka barnen. Men hur byter man barn?!! Betyg 5.


Drama på Netflix...

Det finns många gamla filmer på Netflix som jag redan har sett.
Men dessa har jag totalt missat. Gillade dem allihopa jättemycket.


  • Picture Bride, 1994 - Japansk prisbelönt film.16-åriga japanskan Riyo åker till Hawaii för att gifta sig med en man som hon aldrig har träffat, sockerrörsarbetaren Matsuji. Båda hennes föräldrar är död så hennes faster arrangerar detta. Berättelsen är baserad på en historisk period runt 1910-20-talet, på grund av USA's antirasblandningslagar, av (mestadels) japanska invandrare som arbetade i USA. Med hjälp av långväga matchmakers i sina hemländer ordnades det bilder på japanska kvinnor så männen kunde hitta/välja fruar. Många japanska kvinnor kom till USA på detta vis. En gripande och vacker film. Betyg +4.
  • Like Water for Chocolate1992 - Ett fantastiskt mexikanskt drama som finns på Netflix! När mannen hon älskar gifter sig med hennes syster lägger Tita ned sin själ i matlagningen och upptäcker att hon kan förmedla sina känslor via de maträtter hon lagar. Betyg +4.
  • Mansfield Park, 1999 - Film basrad på Jane Austens bok som jag älskar. En fattig hjältinna skickas till rika släktingar i 1800-talets England där hennes författartalang får möjlighet att blomstra. Betyg 4.
  • Kärlekens slöja, 2006 - Upplev Edward Norton och Naomi Watts i ett intensivt drama om hat, kärlek och otrohet mellan två människor som inte riktigt vet om de älskar eller avskyr varandra. Betyg +3.

Jag verkligen gillar fransk film. Roliga, kvicka och intelligenta dialoger... 

  • Sommarminnen, 2008 - De vuxna barnen samlas med sina familjer för att firar sin mammas 75-årsdag. Modern pratar med den äldsta sonen om vad de ska göra med alla hennes ovanliga och unika konstsamlingar när hon dör. Vad händer om hon nu går bort? Många minnen i vacker miljö. Betyg +3.
  • Mot södern, 2005 - Maktspel under solen! Tre medelålders kvinnor på semester möts på en semesterort i Haiti för att gotta sig i solen och ta för sig av vackra unga öbors sexuella talanger. Betyg +3.
Filmer med en påminnelse om andra världskriget...

  • Vi ses igen barn, 1987 - Ännu en fransk film på Netflix. Ett fantastisk gripande drama! En del av vår nutidshistoria som vi aldrig får glömma. Mitt under andra världskriget uppstår en osannolik vänskap mellan två studenter när det står klart att den ena försöker fly undan nazisternas tyranni. Betyg 5.
  • Ida, 2013 - Ett lågmält polskt drama i svartvitt som vi såg via Telia-hyrfilm. Anna växte upp i ett kloster på landsbygden i Polen under 1960-talet. Innan hon avlägger sina löften som nunna vill abbedissan på klostret att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting mostern Wanda. Wanda är frigjord och intellektuell och arbetar som domare. Hon avslöjar att Annas riktiga namn är Ida Lebenstein och att hennes föräldrar var judar som mördades under andra världskriget. Tillsammans försöker de ta reda på var Annas föräldrar ligger begravda. Betyg +4.

Telia hyrfilm!

Dessa filmer har vi hyrt online på TV'n. Både mannen och jag gillar brittiska filmer.

  • 100 steg från Bombay till Paris, 2014 - En helt underbar lättsam film med härliga karaktärer som bara brittisk film kan få fram sådär naturligt och enkelt. Filmen utspelar sig i södra Frankrike där en nyinflyttad indisk familj öppnar en indisk restaurang bara 100 steg från en restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek. Betyg 4.
  • Pride, 2014 - Samma anda som filmen ovan men som bygger på en fantastisk händelse. Filmen är baserad på en verklig historia och handlar om hur en grupp gayaktivister under gruvstrejkerna 1984 i ett Thatcher-styrt Storbritannien bestämmer sig för att samla in pengar för att hjälpa gruvarbetarna och deras familjer. Snacka om kulturkrockar! Betyg +4.

Skrämmande rysare hos Telia hyrfilm...
Normalt gillar jag inte skräckisar men på senaste tiden har jag sett några med kudden framför mig.

  • The Babadock2014 - Denna australienska film ger mig kalla kårar. Normalt gillar jag inte skräckisar. Men när jag hade läst om film ville jag se den. Riktigt kuslig. Läs DN's recension HÄR och SVT's Kultursida  HÄR! Betyg +4.
  • A Good Marriage, 2014 - Baserad på Stephen Kings bok. Har aldrig läst några böcker av honom men blev sugen på filmen efter att ha sett The Babadock. En riktig nagelbitare och mardröm. Filmen ovan är mer övernaturlig... denna film kan hända på riktigt! Man vet aldrig vad som kan dölja sig i garderoben. Så LÄSKIG!! Betyg +3.

Fler skräckisar på Netflix...

Ja, så kan det gå. Blev två nagelbitare till.

  • The Gift, 2000 -När en drunknad kvinnokropp hittas i en amerikansk småstad börjar ett lokalt medium få uppenbarelser om mordet. Betyg 3.
  • The Conjuring, 2013 - Denna rysare bygger på verkliga händelser och berättar historien om en familj på landsbygden i New England som terroriseras av onda andar i sitt hus. Betyg +3.
Du kanske tycker att jag är generös med betygen. Men jag tipsar bara om filmer som jag tycker om.
Har sett många dåliga filmer också som jag inte ens orkar se färdigt. Kanske ska göra en varningslista =)
Har du sett någon bra film på sistone? Tipsa mig gärna!

Må solen lysa på dig var du än är!

Kram till alla... Anna

30 kommentarer:

Bakom dörr nr. 11 sa...

Stort grattis till finalplatsen, sååå himla roligt :)
Här skiner solen just nu, men det har regnat stora delar av dagen, när kommer våren ??
Tack för alla filmtips, kan behövas om det inte blir varma goa dagar snart.
Krya på dig !
Kram Pia

Finaste mattan sa...

STOOOOOORT GRATTIS! Du, den bilden... man liksom bara... är det på riktigt? : )

Anne-Marie sa...

Grattis till din finalplats!
Vilket fantastiskt turkost vatten. Grekland är ett fint land att resa till.
Och grattis till att du skall bli mormor! :)
Det var en riktig film"bomb" ;) - tack för tips.
Krya på dig!
Kram!!

Helenas enkla vardag sa...

Stort Grattis till finalen. Kan man rösta nu med? Stackare som har magsjuka, inte kul. Hoppas det ger sig snabbt.
Vilken filmkavalkad du bjuder på. Måste koma ihåg denna sida när vi inte vet vad vi ska kolla på.
Men våren, vad hände kan man undra, den har ju knappt varit här.
Kryakramar Helena

Livskraft sa...

Men vad roligt. Då håller vi tummarna för att du vinner.
Men magsjuka, så dumt. Krya på dig fort fina.
Kram

Channal sa...

Ja, när kommer våren och värmen!
Tur det finns film o böcker när det regnar.

KRAM!!

Channal sa...

Ja, det är på riktigt! Utsikten är vidunderlig! En magisk strand!

KRAM!!

Channal sa...

TackTACK!! Hoppas någon film passar dig i smaken.

Jag fick 13 rätt på USAquizen.

KRAM!!

Sallys hus sa...

Men ååå stort grattis! Jag håller tummarna!
Å grattis tilla tt du ska bli mormor.....himmel så skoj!
Å grattis i efterskott här inne med....
Mysigt med en himlans massa att fira..
Jag älskar att fira..
Vi har också kommande födelsedagar här...myyyyys...
Stor kram
Katarina

Channal sa...

Tack! Nej, nu är det en jury som väljer ut en av fem.

Många bra filmer! Behövs ibland!

Underbar helg ni fick!! Glädjen smittar av sig.

KRAM!!

Channal sa...

TackTACK!! KRAM!!

Channal sa...

Tackar o Niger!
Många mys gillar vi absolut!! Vill ha mer :-)

KRAM!!

Annika sa...

Grattis till Apollo-finalen!

Jag tittade just på Wild på flyget till Tyskland. Jag kan nog hålla med dig om att det var en 3 plus. Tror att jag hade förväntat mig mer av den men den blev lite väl klichéartad för mig mot slutet.

Den andra filmen jag såg på flyget som jag kan rekommendera är Leviathan. Den är ett ryskt drama från ett samhälle i Berings Hav om jag minns rätt. Det handlar om en man som har ett hus vid vattnet som kommunens store man vill åt. Det handlar även om klass-skillnader, kyrkan, lagen och makten på en mikro-nivå i Ryssland idag. Och den är ett spel med berättelsen om Job. Den är väldigt vacker på ett kargt sätt - men jag menar inte bara deppig utan becksvart. Brott-och-Straff-mörk. Så ja...man måste vara på rätt humör...

Ida såg jag för ett par månader sen. Också mörk och vacker. Den fick en del kritik i Polen (som de flesta 2-världskriget-filmer som inte är gjorda av Wajda får där...). Jag tyckte om den men var kanske inte "blown away." Krigets unga hjärtan (Unsere Mutter, unsere Väter) var nog den senaste WWII-film som jag sett och som gjorde ett djupt intryck på mig (den var RIKTIGT kritiserad i Polen - fick även en del kritik i Tyskland men gillades av de flesta här).

Louis Malle-filmen måste jag nog försöka se - vet du vad den heter i original eller engelsk titel? Likaså Picture Bride och Pride verkar sevärda! Tack för tipsen!

anettan sa...

Naj inte magsjuka.....hoppas du känner dig bra igen. Tack för filmtips...jag har inte sett någon av dom. Kram Anette

Home2tiny sa...

Heja Anna, heja, håller alla tummar och tår jag har. Har sett en hel del av filmerna, mitt nattnöje..... Men en del nya som jag absolut ska kika på, tackar för tipsen, de är väldigt uppskattade. Kramisar Tina

Mamma C sa...

Magsjuka är ju bara blääääää, hoppas du är bättre nu. Många bra filmtips som du gav.
Kram Mamma C

Channal sa...

Tack! Och tack för feedbacken! Jättekul! Det gillar jag! Loui Malles film är en femma! Vet inte den engelska titeln, googla. Se den! Visst gjorde han Pretty Baby med Brooke Shildes? Kan bara hålla med om Wild! Du måste se Sådan far, sådan son. Blev nyfiken på dina filmtips! Ska se dem.

KRAM!!

Channal sa...

Börja med de brittiska! Riktiga feelgoodfilmer! Jättebra!

KRAM!!

Channal sa...

Tack!! Kul att få lite nya tips! Du är som jag, ser på film! Skönt nöje!

KRAM!!

Channal sa...

Usch ja! Bläää!! Tack, Mår bättre men seg o lite öm!

KRAM!!

Charlie sa ... sa...

Å, Anna!!! Jag läser dina fina ord som du skrivit hos mig...gulledig!! Puss o kram tillbaka. Du gör mig så glad!

Trist dock att läsa att du inte mår bra. Önskar dig snabb och god bättring! Pyssla om dig själv. Älskar alla filmtips, måste läsa igen och skriva ner så jag inte missar!!

Tack raraste! Och självklart håller jag tummarna att du vinner och blir Apollos reseinspiratör <3

KRAM!!! xo

Channal sa...

Dina kommentarer gör mig glad. Din blogg, Dina bilder är outstanding! Blir lika hänförd varje gång jag kommer dit!

KRAM!!

Unknown sa...

Tråkigt att du är sjuk men ack så roligt att du gick vidare. Hoppas, hoppas du blir Apollos reseinspiratör.
Alltid roligt att läsa filmtips.
Kram
Maria

Blommiga Rutan sa...

Hej där kära Anna!

Stackars dig, huuu, magsjuka är verkligen inte roligt! Hoppas att du är bättre nu.
Tusen tack för alla filmtips med handlingar och betyg!
Har faktiskt inte sett NÅGON av dessa! Men det är flera jag hört talas om och vill se. Det är bara så svårt att få tiden att räcka till.

Krya på dig
Kram Anncathrine

Annika sa...

Heja dig i bloggtävlingen. Oavsett är det stort att ta sig till final!
Fimtips.
Wild är nog årets bästa film för mig. Blev så tagen av den. SÅ tagen. Jag var tvungen att införskaffa den på bluray också.
Vilket liv, vilken SORG och vilken vandring. Baserad på Sheryl Strayeds eget liv.
WOW!
Askungen har jag sett också, gillade den. Tycker de fick till äkta, fin sagostämning i den. SÅ vacker.
Nu hoppas jag att du mår bättre!!
Kramar

Channal sa...

Såg Wild på flighten otextad! Vill se den igen. Tror jag missar en del av poängen annars. Men visst var den bra. Vilket liv och vilka levnadsöden.

Tack! Mår något bättre! Lite urlakad bara.

KRAM!!

Channal sa...

Tack! Kul att bara komma till finalen. Sen får jag se hur det går.

KRAM!!

Channal sa...

Tack! Mår lite bättre och det är tur att det finns film! :-)

KRAM!!

The Place To Be sa...

Tjoho för dig! Nu håller jag tummarna för att du vinner! Du får hojta till om det ska röstas något mer.

Här är det faktiskt sol idag - kors i taket!
Kram Malin

Channal sa...

Tack! Men nu är tävlingen avslutad och den fina bloggen Mitt Grekland tig hem det! Solen skiiiiner!!

KRAM!!