torsdag 19 september 2019

Mat, mat, mat och mums!

En kycklingrätt och en vegetarisk. Båda med Västerbottenost och goda grönsaker!


Allt inhandlat på REKO-ring... honung, pumpa, mangold, rädisor och morötter.
REKO-ring har ju naturligtvis ett större syfte. Påverka oss till att välja bättre mat. 
Närodlad, småskaligt producerad och i möjligaste mån ekologiskt. 
Välj rätt råvaror, det är värt varenda öre!

Kycklingpiccata med Västerbottensrisotto


Möra tunna kycklingfiléer som paneras i ströbröd, ägg och riven ost och sedan tillagas tills de är gyllene och frasiga.


Hur vacker är inte mangold med cerise och knallgula stjälkar.
Egenodlade små gula och STORA SÖTA orange tomater samt små gula HETA chilifrukter och stor röd lagom het chili.


Hacka mangold och en halv röd chilifrukt. 
Stekt allt i en traktörpanna med olivolja och lite salt tills allt blir mjukt.
Lägger över grönsaksfräset i en ugnsform.


Västerbottensrisotto 2 pers... 
Koka upp 6 dl vatten, en kycklingbuljong och 1 msk vitvinsvinäger i en liten kastrull. 
Dra från värmen. Finhacka en schalottenlök och en vitlöksklyfta. 
Fräs allt tillsammans med 1 1/2 dl arborioris i olja i en kastrull. Späd riset med buljongen, lite i taget. 
När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då. 
Blanda ner en stor näve riven Västerbottensost i risotton precis innan servering.


Kycklingpiccata... 
Krydda kycklingfilén med salt och nymald svartpeppar.
Vispa upp ägget i en skål. Blanda ströbröd och riven Västerbottensost på en tallrik.


Vänd i ägg och därefter i ströbrödsblandningen. 


Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna med olivolja.


Lägg nu över kycklingen i en ugnsform med grönsaksfräset... mangold- och chilitäcket. 
Tillaga klart mitt i ugnen 175 grader i ca 8 min tills kycklingen är helt genomstekt.


Tomatsallad... 
 Skär tomaten i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med spenatblad, lite citron-olivolja och örtkryddor. 
Denna tomatsallad blev den godaste ever! Tomaterna var lika söta som solmogna persikor.


Servera frasig kycklingfilé med mangold och chili till Västerbottensrisotto och tomatsallad.
Den här måltiden var smaskig värre! 



Linguine med rostad jordärtskocka, timjan och västerbottensost 


Jag gillar pasta, ja, det gör jag verkligen! 
Få saker går att kombinera med så många olika smaker som just pasta. 
Dessutom är pasta oftast både lättlagad och snabblagad mat som vi så ofta behöver nu för tiden!
Linguine är en slags pasta, som platt spaghetti. Namnet betyder "små tungor" på italienska.


Rostad jordärtskocka... Skala och skär jordärtskocka i små bitar. 
Lägg i en ugnsform och blanda med pressad vitlök, olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. 
Rosta mitt i ugnen 250 grader i 15-18 min. Finhacka timjan och blanda med den rostade jordärtskockan.



Timjan- och Västerbottenssås... 
Finhacka en halv purjolök och en vitlöksklyfta. Fräs i en liten kastrull med smör 1-2 min. 
Blanda ner 1 tsk vetemjöl. Vispa ner 2 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning, låt sjuda 4-5 min. 
Vispa ner 1 dl crème fraiche och sjud ytterligare 1-2 min. Finhacka några kvistar timjan. 
Tillsätt timjan och 1 dl riven västerbottensost och mixa såsen slät med stavmixer. 
Smaka eventuellt av med lite salt och nymald svartpeppar.


Blanda nykokt linguine med timjan- och Västerbottenssåsen.


Servera krämig linguine toppad med rostad jordärtskocka och spenatblad. 
Ruskigt god och lättlagad pasta linguine!


Trevlig torsdagskväll till dig min kära läsare!

Bon appétit och kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)  

2 kommentarer:

Mamma C sa...

Vilka smarriga rätter du lagat.
Kram Carin

Channal sa...

Tack! Det är kul att laga mat!

KRAM