fredag 3 juli 2020

Iskall jordgubbssoppa med flädergrädde!

Två sommarsmaker gifter sig lyckligt och blir ett!


Detta är gudomligt gott och en perfekt efterrätt eller som mellanmål på sommaren.


Köpte stora fina jordgubbar billigt... 30 kr l. Bara att passa på innan de tar slut!
Inte nog med det. Det var en gammal elev till mig som stod utanför Coop och sålde jordgubbarna.
Hahaha... han var så gullig... han gav mig tre RÅÅÅGADE askar med jordgubbar.



Iskall jordgubbssoppa med flädergrädde!



Ingredienser: 1 l jordgubbar, en vaniljstång, 2 dl koncentrerad äkta jordgubbssaft, 3 dl vatten och 1 tsk färskpressad citronsaft.

 FLÄDERGRÄDDE 
2 1/2 dl vispgrädde  och 1/2 dl koncentrerad fäderblomssaft. 



Gör så här: Skölj och dela 8 dl av jordgubbarna. Halvera vaniljstången och gröp ur de små fröna. 
Lägg bär, frön och stång i en kastrull tillsammans med jordgubbssaft, vatten och citronsaft. 
Låt sjuda i 2–3 minuter. Ta upp vaniljstången och mixa soppan slät. Ställ in i frysen i ca 2 timmar. 
Skiva resten av jordgubbarna. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner fläderblomssaften. 
Servera soppan iskall med flädergrädden och de skivade jordgubbarna. 




Detta recept och många fler kalla soppor hittar du i Monika Ahlbergs fina bok Soppa med tillbehör.



 Och jag behöver kanske inte tillägga att det doftade högsommar i mitt kök när den puttrade på spisen!
I senaste Femina finns massor av andra goda soppor som vi absolut kommer äta i sommar.


Vem har sagt att soppa måste var höstigt? 
Vi äter ofta soppa. Nu till sommaren passar de kalla sopporna perfekt.
Gazpacho med färska räkor, rabarbersoppa, soppa på torkad frukt eller gurksoppa... mums!

Bon Appétit och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

4 kommentarer:

Mamma C sa...

Men så gott det där såg ut.
Här är gubbarna slut för länge sedan så det får bli nästa säsong man får prova detta. Med vanlig grädde då såklart.
Våra fönster blev jättebra med mirakelmedlet. Och ja, det luktar lite ättika men inget som är odrägligt.
Kram Carin

Channal sa...

Vad bra! Tack för husmorstipset!

KRAM

Från Glam till Damm sa...

Men så underbart gott! Och vackert...man ska äta vacker man :-)
Kramen, Anneli

Channal sa...

Gudagott! Enkelt och göra! Sen har ögat sitt också! KRAM