Just nu är vitkålen billig och det är ju jättegott! Eller hur?
Detta vitkålshuvud räckte till två middagar.
När jag såg vitkålen i mataffären blev jag väldigt sugen på en maträtt som mamma gjorde.
Vitkålssallad med ananas till kassler. Ja, jag vet att det är väldigt mycket 70-tal. Men så gott!
Bort med den hårda mittstocken. Sen rev jag halva vitkålshuvudet och la det i en bunke...
Blandade ner salt, grovmalen svartpeppar, en burk krossad ananas och 2 dl créme fraîche.
Voila! Färdig och klar! Denna sallad kan jag äta till allt!
Medan potatisen puttrade på spisen fick kasslern sjuda i vatten i ca 10 min.
Inte ofta vi serverar kassler här hemma...
Tunt skivad kassler, färskpotatis och vitkålssallad med ananas.
Både maken och jag tyckte att middagen var jättegod!
En annan uppskattad middag är kålpudding... mums!
Jag strimlade resten av halva vitkålshuvudet.
Sen brynte jag kålen på hög värme i lite smör ca 5 min. utan att det brändes.
Lade den brynta kålen i en bunke och smaksatte med 1 msk ljus sirap, 1/2 tsk salt och 1krm svartpeppar.
Blandade två finhackade schalottenlökar med 250 g köttfärs...
Plus ett ägg, 1 msk soja, 1/2 dl mjölk, 1/2 msk konc hönsfond, salt och svartpeppar.
Lade hälften av kålen i en smord ugnssäker form.
Sen färsen och täckte med resterande kål. Gräddades i mitten av ugnen ca 40 minuter i 200°.
Kålpuddingen serverades till färsk kokt potatis och lingon. Det behövdes ingen brunsås.
Maken han sa att det var den godaste kålpuddingen han någonsin har ätit.
Haha han är tacksam att bjuda på mat.
Men även jag tyckte att den blev väldigt god. Kålen är fin just nu!
Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!
Smaklig måltid och kram till alla... Anna
♥
(bilder fotade av mig)
8 kommentarer:
Halloj!
Hittade din blogg via Annas (i Portugal).
Om jag hade blivit bjuden på de här två vitkåls-rätterna så är jag säker på att jag hade reagerat som din make.
Nu ska jag titta igenom din blogg lite.
Barbro
Jag är verkligen dålig på att köpa med mig vitkål, bra du påminner. Och den salladen är ju väldigt god och nyttig säkert också. Kassler är nog 20 år sedan jag åt, kanske ska tänka till lite där också.
Ser så gott ut allt du gör. Kram
Hej Barbro! Kul att du hittade hit! KRAM
Hej Monica! Dito, det är säkert 20 år sedan jag också åt kassler. Det var faktiskt riktigt gott! Ett barndomsminne =) KRAM
Halloj!
Två jättegoda maträtter som du tipsar om.
Kassler var väldigt länge sedan jag åt. Men förr var det ofta på middagsbordet.
Kram Carin
Hej Carin! Tack! En riktig återkomst! Kassler for Return! Haha... faktiskt gott! KRAM
Älskar vitkål! Det är en vintergrönsak här, nu är det för varmt. Men då äter vi gärna kålpudding (med sojafärs) och cole slaw till exempel. Den där salladen med ananas ser verkligen jättegod ut! Kram
Hej Anna! Visst är det gott med vitkål! Som coleslaw, pizzasallad och min mammas ananassallad. Kan äta det året om. KRAM
Skicka en kommentar