tisdag 6 september 2022

Höstmys med böcker...

Idag har det varit en riktig indiansommar +21... underbart skönt!
Men visst börjar det kännas mer som höst... luften är hög och syrerik.
Och det börjar skymma tidigare och tidigare.
 För att få ut det allra bästa av kvällarna föreslår jag en underhållande bok.


Här kommer jag med tips på böcker som jag gillar och som passar för höstmys! 
  • Lämna världen bakom dig - Rumaan Alam ⭐️⭐️⭐️⭐️
"Semester. Ett sommarhus i oväntad radioskugga. Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet. En katastrof. Rumaan Alams "Lämna världen bakom dig" nominerades till National Book Award, klättrade på försäljningslistorna och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut i USA hösten 2020. Netflix har köpt tv-rättigheterna, Julia Roberts och Denzel Washington ska spela huvudrollerna." 

Jag kan rekommendera boken till alla som gillar en lågmäld och välskriven bok om vår framtid.
”Lämna världen bakom dig” är en roman som känns som ett filmmanus. Otroligt detaljerat.
  • Ett lyckligare år - Jonas Gardell ⭐️⭐️⭐️
”Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.”

  • Ryktet - Lesley Kara ⭐️⭐️⭐️⭐️
"Har ni hört att det kanske bor en barnamörderska här i Flinstead?" Orden från en av mammorna vid skolgrinden får Joanna att flämta till. Ryktet är snart på allas läppar och engagerar hela den lilla staden. Kan det verkligen vara sant att en av Englands mest kända barnamörderskor sedan länge lever bland dem under skyddad identitet? Så vem är det? Och är hon kanske beredd att mörda igen för att skydda sin hemlighet, nu när avslöjandet kommer allt närmare? Joanna dras in i den turbulens som sveper genom staden. Snart inser hon hur långt hon själv är beredd att gå för att skydda dem hon älskar. För tänk om sanningen finns mycket närmare än hon tror?"


  • Kallmyren - Liza Marklund ⭐️⭐️⭐️
"I augusti 1990 gick Wiking Stormbergs fru Helena ner sig i Kallmyren och drunknade. Kvar vid myrkanten låg deras baby, halvdöd av insektsbett. Helenas kropp återfanns aldrig. Hon hördes aldrig mera av. Wiking kom aldrig över förlusten av hustrun. Åren gick, decennierna. Han kom att leva för sina barn och sitt arbete som polischef i Stenträsk. Men så en fredagseftermiddag landar ett brev i brevlådan hemma hos Markus, Wikings och Helenas numera vuxne son. Ett hot, eller kanske en varning, skrivet med Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur: stjärnan som ser ut som ärret på hennes mage. Wiking måste ställa sig frågan om han börjar bli galen, om han ser spöken eller om någon utomstående kraft hotar honom och hans familj. Kallmyren är en thriller om hämnd och saknad, om hur vi människor hanterar de villkor som livet ger oss. Den är en fristående fortsättning på Polcirkeln."


  • Öbarn - Hannes Fossbo ⭐️⭐️⭐️⭐️
"Våren 1991, en underbar tid att vara svensk. Carola vinner schlagern, Sundin snurrar upp Fetisov i hockey-VM och en pappa styr träsnipan med säker hand. Förutom den där gången när han är så full att han dundrar rakt in i slussportarna i Hammarbykanalen. Harry växer upp i en övärld där de flesta farsor är alkisar, många morsor också för den delen. Värmdö på nittiotalet är en vild och sjavig plats där man bor i en ombyggd sommarstuga och kör runt i en Volvo 142:a med biljardboll på växelspaken. Under åren efter att Harry förlorar sin pappa börjar han själv att köra längs Värmdös småvägar i allt högre hastighet. Öbarn är en roman om klasstillhörighet och missbruk, om gamla båtar och nya pengar, om Kalle Anka och Chevy Chase, och om att till slut själv bli pappa och se bråddjupen öppna sig i en iskall öl direkt efter lämning på förskolan. "

"Att Öbarn är Hannes Fossbos debut som författare är svårt att tro." - Aftonbladet 
 "Makalöst välskriven, med en enorm mängd träffande detaljer..." - Arbetaren 
"Berusad folklore... Ger en bild av ett välfärdssamhälle i upplösning, där Konsums blåvita lågprisserie i badrumsskåpet framstår som ett socialdemokratiskt popkonstverk." - Expressen 
 "En medryckande romandebut." - SvD

De här två böckerna har jag lyssnat på när jag sitter i bilen till och från jobbet.


  • Lektioner i kemi - Bonnie Garmus ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
"Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen."

Rolig, underhållande, tragisk, fascinerade men framför allt viktig.
  • Ett oväntat val - Marian Keyes ⭐️⭐️⭐️⭐️
Marian Keyes är tillbaka med den efterlängtade uppföljaren till En oväntad semester.

"25 år har gått sedan vi träffade Rachel Walsh senast. Då var hennes liv en enda röra. Men ett livsavgörande beslut får hennes liv att ta en helt ny riktning och nu har hon ett tryggt arbete som behandlingsterapeut, radhus, trädgård och en ny kärlek. Plus en bullrig familj som inte drar sig för att lägga sig i minsta beslut. När Rachel får ett oväntat samtal som leder till att hon plötsligt står öga mot öga med sitt livs kärlek skakas hennes trygga tillvaro om rejält. Hon, som trodde att allt gick enligt plan och skulle fortsätta att göra det för alltid, inser att det inte spelar någon roll hur gammal man är, livet kan alltid förändras och ta nya, oväntade vändningar."


Nu kurar vi skymning med en bra bok!

Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig och lånade från nätet)

4 kommentarer:

Från Glam till Damm sa...

Så mysigt med böcker. Tack för alla tips! När jag stod i kö på biblioteket för att rösta fanns det en riktigt intressant hylla för bokcirklar och där såg jag några böcker som jag kända att jag absolut vill läsa i höst.

Ha det gott!

Varm kram,

Anneli

Ninnie sa...

Många boktips, tack för dem!!

Channal sa...

Hej Anneli! Vad kul att du har funnit en bokcirkel. Hoppas du hinner och orkar gå med i den!

KRAM

Channal sa...

Varsågod Ninnie! KRAM