lördag 22 juli 2023

Andra kvartalet av 2023...

Bättre sent än aldrig. Ja, inte klokt! Snart är juli slut!


Dags för boktips! Under april, maj och juni blev det hela tretton böcker.
Jag har ju varit långtidssjukskriven så det är inte så konstigt att jag har hunnit med så många.
Här kommer böckerna som jag har läst eller lyssnat på... tyckte om alla.
Men vårens bästa läsupplevelse för både maken och mig är Majgull Axelssons Svalors flykt


  • Svalors flykt - Majgull Axelsson ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Romanen berör svensk social- och familjepolitik i svallvågorna efter Lilla hjärtat-tragedin. Den är spännande som en deckare bitvis. Sen är det kul att miljön är från min stad. Man känner igen gatnamn och bostadsområden. Detta är vårens bästa läsupplevelse! 

"I sin nya roman Svalors flykt ställer Majgull Axelsson frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde. Mycket läsvärd bok med intressanta personporträtt av två kvinnor, den medelålders psykologen och den unga flickan som misshandlats av sina föräldrar. " 
  • Det sista han sa - Laura Dave ⭐️⭐️⭐️⭐️
En riktigt spännande och bra bok som fängslade mig från första sidan. Den finns även som miniserie. Tipsade om den HÄR! Både maken och jag hade en god behållning av boken.

"En flicka knackar på dörren och lämnar en lapp till Hannah Hall. Den är från Owen, hennes man. Trots sin förvirring och sina farhågor förstår Hannah direkt vem som avses: Bailey, Owens sextonåriga dotter som förlorade sin mamma i späd ålder och som vill ha så lite som möjligt med sin styvmor att göra. Hon förstår att mannen hon gifte sig med för ett år sedan inte är den han utgett sig för att vara. Den enda länken till att få reda på vem Owen egentligen är och varför han har försvunnit är Bailey. När de tillsammans börjar lägga ihop pusselbitarna inser Hannah och Bailey att livet aldrig mer kommer att bli detsamma."
  • Morden i Fleat House - Lucinda Riley ⭐️⭐️⭐️⭐️
Lucinda Rileys succéserie De sju systrarna vann mitt läsarhjärta. Såg att denna låg etta på pockettoppen på Akademibokhandeln så jag var bara tvungen att köpa den. Visste inte att hon även hade skrivit en alldeles lysande kriminalroman. Perfekt sommarläsning. Så tragiskt att hon gick bort 55 år gammal sommaren 2021 efter fyra års kamp mot cancer. HATAR CANCER!!

"När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen’s – en avlägset belägen internatskola i Norfolk – vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning." 
  • Utanpåverket - Kristin Nord ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Jag kan inte sluta tänka på den här boken. Läsvärd, underhållande, tankeväckande och innerlig om hur det är att vara kvinna.

"Lilian och Julia – mor och dotter, två kvinnoliv på olika villkor. När Lilian hittas död vid köksbordet måste Julia återvända till det sömniga villaområdet i staden hon lämnat bakom sig och glänta på dörren till det förflutna. Men en dörr kan vara svår att öppna, inte minst om den gömmer hundratals flaskor. Medan huset rensas på minnen, återförenas Julia med sina systrar: Marie i familjeidyllen, Josefin på gruppboendet. En roman som spänner över ett halvt sekel om ensamhet, klassresor, och vad som förs vidare över generationer. Om att till varje pris upprätthålla fasaden."


Under många år följde vi varandra här i blogglandia, Anncathrine och jag.
Hennes blogg hette Blommiga Rutan. Vi blev väldigt nära vänner fast vi aldrig mötts.
Jag fick följa och se när hon fick barnbarn och nu har de blivit stora. 
Idag följer jag Anncatherine på Insta men det blir inte alls lika personligt som med bloggen.
Men hon har ett jättefint Instakonto med samma namn som hennes blogg - Blommiga Rutan. 
Hennes äldsta dotter Karolina Schützer har skrivit en bok, Under stjärnorna i Paris.
Den boken valde jag till min bokklubb, Bokslukargänget. 
Vi tyckta alla om den. Hon har verkligen lyckats fånga atmosfären i Paris på ett underbart sätt. 
Efter att vi hade läst boken ville vi alla åka dit!
Boken avslutades med en twist så nu längtar vi efter fortsättningen.


Under stjärnorna i Paris - Karolina Schützer ⭐️⭐️⭐️⭐️
 
"Ödet leder den villige, och den ovillige blir släpad, brukade Sophias mormor säga. 
Och ödet för dem båda till Paris … En charmig och välskriven debutroman som handlar om att lyssna till sitt hjärta och våga släppa andras förväntningar om hur vi ska leva våra liv."


  • Au Revoir Agneta - Emma Hamberg ⭐️⭐️⭐️
Kul att få följa Agneta och lyssna på Emma Hambergs uppläsning. Boken är underhållande men den första delen var mycket bättre. 

"I Au Revoir Agneta går solen obönhörligt ner över klostermuren. Skymningens strålar brinner bakom dignande aprikosträd och gamla statyer, och Agneta tänker på sandslott. Är det verkligen värt att bygga sandslott när tidvattnet ändå sveper dem med sig vid dagens slut? Med det tar Agneta på sig sina vackraste underkläder och bestämmer sig för att övervinna precis alla tidvatten.
  • Den hemliga kvinnan - Anna Ekberg ⭐️⭐️⭐️
Den här boken läste jag tillsammans med mitt Bokslukargäng. Boken är lite orealistisk. Men helt ok! En spännande bladvändare. 

"Louise lever ett gott liv med sin man Joachim på Christiansø, där hon driver ett litet café. En dag, mitt i sommarens högsäsong, dyker en främling upp och hävdar att Louise inte heter Louise utan Helene och att hon i själva verket är hans fru som har varit försvunnen i tre år.
  • Från och med nu - Martina Haag ⭐️⭐️⭐️⭐️
Älskar att Martina själv läser sin bok. Hon är lättsam, kvick och rolig. Skrattade högt! Vem har inte tänkt tanken - Tänk om jag hade gjort det där andra valet istället. 

"Malin och Tanja träffas på en nyårsfest och ingår en pakt. Inom ett år ska de uppfylla alla drömmar de någonsin haft. Ingenting är för pinsamt, läskigt eller svårt. De ger sig ut på en resa som kommer att förändra dem för alltid."
  • Andra kvinnor - Jojo Moyes⭐️⭐️⭐️⭐️
Den här är jag säker på att den kommer bli film. En nagelbitande feelgood. 

"Jojo Moyes är tillbaka med en helt ny roman om klassklyftor och självförtroende! Nisha Cantor och Sam Kemp är två väldigt olika kvinnor. Andra kvinnors liv är en underhållande och varm berättelse om hur de minsta av misstag kan förändra exakt allt. Ren och skär läsglädje från en av världens bäst säljande författare."



  Kvällskurs i italienska - Lucy Diamond ⭐️⭐️⭐️⭐️  Feelgood när den är som bäst!
 En sommarvarm berättelse där doften av focaccia blandas med hopp och vänskap.

"Tre brittiska kvinnor, en kurs i italienska och drömmar som väcks till liv.
Medan kvinnorna lär sig italienska lär de även känna varandra, och på kursen uppstår både vänskap och kärlek. Hemligheter avslöjas, och stora beslut ska fattas."



I hennes skor - Kattis Ahlströms debutroman ⭐️⭐️⭐️⭐️ 
Ja, jag gillar när det är författarna själva som läser upp sina böcker!

"En varm och hoppfull berättelse om en familj – det som splittrar den och det som håller den samman."


  Torsdagsmordklubben och Mannen som dog två gånger av Richard Osman ⭐️⭐️⭐️
Dessa två böcker fick jag av min bror och svägerska när jag var nyopererad. 1000-TACK!
Böckerna har ett bra flyt och är inte så dramatisk i sin beskrivning av morden och det gillar jag. 
Men det är lite spännande och jag älskar de äldre karaktärerna. En feelgood-deckare! 
Vill gärna se att dessa böcker filmatiseras som brittisk TV-deckare.

"Torsdadsmordsklubben - Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott."

"Mannen som dog två gånger - Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige."



Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig och lånade från nätet)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Anna för alla fina boktips :)!
Jag skulle behöva en bra sommarbok. Jag försöker komma igenom en, för mig, lite för svår men intressant bok som handlar om teoretisk fysik: "Skönheten i kaos" av Julia Ravanis. Får se hur det går... ;). Kram, Annika

Channal sa...

Hej Annika! Varsågod! Mina boktips är lättlästa. Nu blev jag nyfiken på din bok. Såg filmen om Oppenheimer igår. Blev en hel del teoretisk fysik... det är spännande! KRAM

Katarina sa...

Tack för alla boktips. Jag kommer att läsa flera av dem framöver. Jag vill tipsa om Färskt vatten till blommorna av Valerie Perrin som jag precis avslutat och som jag tyckte om. Den var lite annorlunda skriven med lite parallella historier.

Channal sa...

Hej Katarina! Tack själv för boktipset. Har läst och hört om den boken. Nu blev jag ännu mer nyfiken på den. Har precis sett sverigematchen, VM damfotboll. Tjoho Sverige vann! Så GLAD! KRAM

Mamma C sa...

Oj, vad mycket bra boktips du kom med.
Blir inte så mycket köpa böcker nu förtiden 😉😀. Bara när jag är i Sverige, då kan det hända att jag köper en pocketbok. Men jag hoppas på att grannarna kommer med bra pocketböcker också. Som jag får ärva när de har läst klart 🙊🙈. Ups!!! sån är jag 🙄.
Kram Carin

Channal sa...

Hej Carin! Jättesmart att låta böcker gå vidare. Min döttrar plockar böcker här hos oss =) Sen lämnar vi in till Erikshjälpen bl.a. Kan tipsa om Storytel, där finna alla böcker att lyssna på där nere i Spanien. Sen har vi ett fantastiskt fint litet bibliotek här i Korokek. KRAM

Monica sa...

Oj vad du är duktig att recensera allt du läser och hunnit med. Roligt att få tips. Och vackra blommor som vanligt. Fin fortsatt söndag, vi har sol för det mesta och runt +20. Var bara i fredags det kom skyfall så vi måste stanna bilen. Sällan vi upplevt liknande. Sen kom solen tillbaka och jag vadade i vatten, skulle ju handla😄kram

Anonym sa...

Hej Monica! Tack! Jag behöver gå tillbaka och titta på böckerna för att komma ihåg. Lätt att blanda ihop och glömma. Vissa sitter mer än andra. Samma väder här! Mest sol med lite moln. Inte så mycket regn. Ett riktigt skyfall som ni hamnade i! KRAM

Från Glam till Damm sa...

Tack för alla fina boktips! Jag håller med om att ett instagramkonto absolut inte kan mäta sig med en blogg. Tyvärr har många bloggare gått över till instagramvärlden, enbart. Inte alls lika personligt.

Kommer på att denna sommar är den första sommaren på många år som jag inte har haft en läs-hög med böcker inför sommaren. Men livet har varit konstigt ett bra tag nu.

Varm kram,

Anneli