torsdag 9 oktober 2025

Street food-feber även här i Kolmården!🌮🚚

Kära vänner! TACK för all omtanke och fina hälsningar... det betyder mycket! 
Tyvärr feber idag också, så jag blir hemma imorgon med. Hoppas snart vara på benen igen. RIDÅ!
Food trucks har börjat dyka upp lite här och var i min stad Norrköping. 
Ja, till och med här i Kolmården där jag bor står det en nere vid Sandviken. 
Det verkar som att fler och fler har fått smak för kärleksfullt tillagad street food! 
Eller gatukök, som vi kanske borde säga... snabblunch ute i det fria. 


 Men vem säger att man måste stå ute i blåsten för att njuta av dessa smakrika rätter? 
Hos mig blir det gärna street food hemma i mitt eget kök... i Annas kök! 
 Linas Matkasse har hakat på trenden och tagit fram flera rätter inspirerade av street food från 
olika delar av världen. Jag blev nyfiken och testade fyra av dem, och här bjuder jag på tre.


Gustavsbergs Emma en blommig klassiker från 1970-talet Gustavsbergs.
 Kul kuriosa I... Emma är en tidstypisk servis skapad av formgivaren Paul Hoff mellan 1971 och 1977. 
Med sitt mjuka blommönster speglar Emmaservisen den stil som blev populär under 70-talet. 
 Servisen tillverkades i två varianter, grön och brun och finns som både mat- och kaffeservis.
Och har i dag blivit ett uppskattat samlarobjekt för den som älskar svensk retrodesign.

Falafel i pitabröd med myntasallad, yoghurtsås och hummus
Falafel är en populär maträtt som består av kryddiga friterade kikärtsbollar. 
Har sitt ursprung i Egypten och är en viktig del i Mellanösterns kök.

Det här gillade jag verkligen. Milda, fräscha smaker med frisk mynta som lyfte helheten, och ett litet sting av chili i hummusen som gav precis lagom hetta. En enkel, grön rätt som känns både fräsch och mättande.



Den godaste hummusen gör jag själv!   
Häll av ett paket kikärtor, men spara spadet. 
Lägg kikärtor, 2 msk kikärtsspad, en pressad vitlöksklyfta, pressad citronsaft (ca ½ msk), 
citronzest (½ citron), 1 msk fin olivolja, 2 tsk spiskummin, 1-3 krm chiliflakes och ½ tsk salt i en mixerbunke. 
Mixa till en slät röra med stavmixer. 

Yoghurtsås 
 Lägg 1 dl matyoghurt i en skål och blanda med en pressad vitlöksklyfta. 
Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 

Syrlig rödkål 
 Lägg strimlad 250 g rödkål i en bunke. Blanda ner 1 tsk socker och 
pressad saft från resten av en den använda citronen. 
Blanda väl (gärna med händerna) och låt stå till servering. 
Smaka av med lite salt. 

Myntasallad 
 Finhacka ½ rödlök. Tärna en liten snackgurka och en tomat smått. Strimla 10 g mynta. 
Blanda allt i en bunke tillsammans med olivolja och lite salt. 

Falafel 
 Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek falafeln ca 3 min runt om, tills de är varma och krispiga. 


Till servering 
Varmt pitabröd. Fuktar dem lite lätt och lägger dem sedan i brödrosten.

Sen var det bara att fylla pitabröden med allt det goda! 
Krispiga grönsaker, saftiga falafel, hummus och en klick vitlökssås. Så enkelt, så gott! 
Ett riktigt fräscht och roligt alternativ till de vanliga fredags-tacosen.

I glaset... bubbligt italiensk med den finaste etiketten Berså - Stig Lindberg. 
(Ni vet att jag går igång på fina etiketter. Och på Systembolaget får man aldrig ett dåligt vin.)

Stig Lindbergs Berså... svensk design med grönt hjärta
Kul kuriosa II... Gustavsbergs Berså är väl en av svensk formgivnings mest älskade klassiker. 
Servisen skapades av Stig Lindberg och lanserades första gången 1961. 
Det karaktäristiska mönstret med gröna blad i symmetriska rader har blivit en symbol för både 60-talets optimism och den skandinaviska känslan för enkel, organisk form. Berså tillverkades som både mat- och kaffeservis, och har under årens lopp fått kultstatus bland samlare och designälskare. 
Även om produktionen upphörde på 1970-talet har intresset för Berså aldrig falnat. 
Idag är den en självklar ikon inom svensk retrodesign.


Asiatiska fishcakes med lime, chili och koriander
Det här blev makens favorit, och jag kan bara hålla med... så gott! 
Smaker av lime, chili och koriander gör de här asiatiska fishcakesen fräscha, lite heta och otroligt goda.


Fishcakes... fiskburgare 
Hacka 10 g koriander och finhacka en halv röd chili. Finriv skalet av en halv lime. 
Tärna 300 g sejrygg fint. Lägg allt i en bunke. 
Blanda ner ett ägg, 1½ tsk japansk soja, 1 krm salt, 2 msk ströbröd och en pressad vitlöksklyfta. 
Mixa ihop lätt med en stavmixer. Forma till två "Wallenbergsbiffar". 
Hetta upp olja i en stekpanna. 
Lägg i biffarna och tryck till dem lätt med hjälp av stekspaden. 
Stek dem ca 3-5 min. per sida tills de är helt genomstekta. 


Pak choysallad 
Strimla en pak choy och en halv rödlök. 
Lägg allt i en salladsskål och blanda med lite salt och pressad limesaft från en halv lime.

Chilisås 
Pressad den andra halvan av limen och blanda med 2 msk sweet chilisås och 1 msk japansk soja i en skål.


 Servera asiatiska fishcakes med basmatiris, pak choysallad och chilisås. Toppa med koriander. 

Korean chicken med soja- och srirachamajonäs och ingefärspicklad gurksa
En variant på Korean fried chicken... här steks kycklingen istället för att dubbelfriteras. 
Lite enklare men fortfarande lika kladdigt och gott!

Alla tre rätter var goda, det tyckte vi båda! 
Men den här kycklingrätten blev helt klart min favorit. 
Så mycket smak och fräschhet på samma gång. En riktig fullträff!


Ingefärspicklad gurksallad 
 Skär gurka i tunna skivor. (Det blev de två sista av våra egna gurkor.)
Lägg i en skål och blanda med 1 msk ättika 12%, 1½ msk socker, 2 krm salt 
och 1 tsk malen ingefära. Låt marinera minst 15 min. 


Förberedelse Korean chicken 
 Skär 300 g kycklinglårfilé i mindre bitar. 
Lägg i en bunke och blanda med 3 krm salt och 3 tsk äppelcidervinäger. Låt marinera ca 20 min. 


Korean chicken glaze 
 Skala och finriv en 5 cm-bit ingefära och pressa två vitlöksklyftor. 
Lägg i en skål och blanda med 2 msk tomatpuré, 1 msk socker, 1 msk japansk soja, 
1 tsk äppelcidervinäger, 2 msk vatten, ½ tsk sesamolja och 1 tsk rökt chilimix. 

Koka jasminris till kycklingen...


Soja- och srirachamajonnäs 
 Blanda 1 dl majonnäs, 1 msk japansk soja och 1 tsk srirachasås i en liten skål. 


Korean chicken 
 Lägg majsstärkelse på en tallrik och vänd kycklingen i. 
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna. 
Stek kycklingen frasig, ca 5 min eller tills den är genomstekt. 
Låt rinna av på hushållspapper. Häll bort stekfettet från stekpannan. 
Lägg tillbaka den stekta kycklingen tillsammans med glazen. 
Fräs ihop hastigt, tills kycklingen är "klibbig" och karamelliserad. 
Strö över torrostade sesamfrön. 



Servera Korean chicken med ingefärspicklad gurksallad, soja- och srirachamajonnäs och jasminris.

Allt gott till dig min kära läsare!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotograferade av mig)

22 kommentarer:

Monica sa...

Vilken fin restaurang med goda rätter att välja på. Hummus är jag väldigt förtjust i men jag kan inte förklara varför, gillar det bara rakt upp och ned.
Trevlig kväll och kram🍁

Ninnie sa...

Hej Anna!

Mums så gott! Blir nästan hungrig igen, trots att vi nyss ätit middag här!
Vilken skatt du har, i ditt vackra porslin! Jag har haft mycket gammalt husgeråd som jag fick som ung, sånt som man nu kan hitta på second-handbutiker, men gjorde mig av med mycket på 90-talet för jag tyckte inte det var fint...Tyvärr, för nu hade jag velat ha det!

Ledsamt att höra att du inte känner dig kry. Hoppas verkligen att du snart mår bättre igen! Inte kul att känna sig krasslig och orkeslös. Vila mycket och ta hand om dig!

Krya på dig-kram från Ninnie 💕

Channal sa...

Hej Monica! Tack så mycket! Håller helt med dig om hummus, det är något speciellt med den smaken, enkel men så god! Kan äta hummus som glass!!

Önskar dig också en fin kväll! KRAM

Channal sa...

Hej Ninnie! Tack snälla, vad gulligt skrivet! Ja, visst är det roligt med gammalt porslin! Jag är en samlare periodvis. Mycket av det jag har är arvegods.

Tack också för dina fina krya-på-dig-ord, det värmer verkligen. Jag försöker vila och ta det lugnt, så hoppas det vänder snart. KRAM

Stefan sa...

Street-food är ofta underskattat, men här finns många goda recept att hämta hem. Tack för dem! Berså brukar vi köpa, men då den röda varianten. God!
Höstförkylningar är inte att leka med, så till sist ett krya på dig.

Channal sa...

Hej Stefan! Tack snälla! Ja, street-food är verkligen en guldgruva av smaker! Så kul att prova hemma också. Den röda Bersån är också jättegod, den brukar vi ha ibland! KRAM

Monnah sa...

Ojojoj, allt låter så gott! Utom pak choy-sallad, jag föråt mig totalt för några år sedan då trädgårdslandet spottade ut pak choy... Kanske jag skulle våga smaka nu igen?
Båda dina serviser är så fina. Berså är makens mormor för mig, min svägerska ärvde denna servis och det känns fint att fortsätta äta på tallrikarna då vi träffas! Emma, så vacker. Jag har några jultallrikar med motiv av Hoff. I Emma ser man inte Hoffs lekfullhet riktigt, den är bara tidstypiskt vacker. (Annars är den tiden inte direkt känd för att vara just det. Vacker alltså.)
Dessa recept vill jag laga då jag flyttat hem till maken igen! Svärfar har en mycket enkel smak på mat numera där korv och potatis är etta på önskelistan. Trevlig helg och kram på dig!

Channal sa...

Hej Monnah! Så fint med kopplingen till Berså! All Berså jag har kommer från mitt barndomshem. Det är något särskilt med att använda serviser som har en historia i familjen, maten smakar nästan lite extra gott då. Och ja, Emma är verkligen vacker på sitt eget stillsamma sätt! Jag har även hans jultallrikar, de blå som förr hängde på väggen. De äter vi på till jul. Så fantastiskt fint att du bor hos din svärfar. Korv och potatis i all ära, men lite variation skadar ju inte! KRAM

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Så tråkigt att febern kommer och går på dig. Nu får du krya på dig och ta det lugnt i helgen.
Tack för alla dessa goda recept som du delar med dig av.
Ha en fin och bra fredag nu.
Kram Carin

Anna i Portugal sa...

Så mycket gott att äta, jag gör också min egen hummus, jag har en hel del tahini i min, det tycker vi är gott. Gör faktiskt mina egna falafel också, mums fillibabba! Tack för tipset på gurksalladen, jag gör gärna en variant med asiatisk dressing, låter väldigt gott med ingefära i. Krya nu på dig ordentligt över helgen! Kramar

Channal sa...

Halloj Carin! Tack snälla du! Febern gör verkligen sina små svängar, men jag tar det lugnt och hoppas på att snart känna mig bättre.
Vad kul att du gillar recepten! KRAM

Channal sa...

Hej Anna! Tack snälla! Åh, låter helt fantastiskt med din hemmagjorda falafel, mums fillibabba, verkligen! Asiatiskt med ingefära är supergott! Tack för omtanken, jag ska ta det lugnt och krya på mig i helgen. KRAM

Anonym sa...

Visst är det roligt med fint gammalt matporslin :D! Och som du skriver så kopplar man ju gärna ihop det med sin släkts historia, minnen och olika tidsepoker. Jag har ärvt en del från min kära mormor och de är jag väldigt fäst vid. Det är lite spridda skurar och några få assietter eller tallrikar; Anemon i blått, Amulett och Spinett. Sen min mammas matservis Allmoge samt min egen servis Fjord. Har faktiskt tre gröna Emma i mattallrikar samt tre bruna assietter i samma serie som jag köpt i antikaffär för ett bra tag sedan. Jag är så glad för mitt porslin som jag ofta använder! Kram, Annika P.S Hoppas du mår bättre!

Channal sa...

Hej Annika! Så roligt att du också har så många fina serviser med historia bakom! Det är verkligen något speciellt med gammalt porslin, både hantverket och alla minnen som följer med. Dina serier låter så vackra, särskilt Anemon och Allmoge… riktiga klassiker! Och vad fint att du använder dem ofta, de ska ju inte bara stå i skåpet. KRAM

Sara i Barcelona sa...

Hej Anna!
Wow, så mycket gott som serveras idag i Annas kök ;)
Älskar streetfood i alla varianter verkligen! Hummus äter jag nog varje dag i princip, älskar!
Självklart blev det falafel-rulle nu i Malmö, både gott och prisvärt!
Ditt retro-porslin är så vackert, Gustavsbergs Emma är så fint och Rörstrands porslin är ju verkligen en klassiker :)
Tack för alla goda recept!!
Kramar och krya på dig!

Annika sa...

MUMS Anna, MUMS!! Alltså DIN MAT!! Älskar dina recept. NU ska även dessa sparas. Falefel, galen i det. SÅ gott. Allt med kikärtor gillar jag. Fishcakes är galet galet gott!!!! Min syster är fena på dem, och de är sååå goda. har aldrig provat själv, men nu ska jag följa ditt recept. Brukar också göra en sådan gurksallad som du gör. DET blir underbart gott.
Igen, tack för alla recept. Du är bäst!! Anna, krya krya KRYA nu. NU räcker det med feber och sjukdomskänsla.
KRAMAR!!!

Channal sa...

Hej Sara! Tack snälla! Falafelrulle i Malmö låter helt perfekt, det är ju verkligen streetfood när den är som bäst! Hummus varje dag låter dessutom som ett riktigt bra livsval! Älskar hummus!!

Vad roligt att du gillar porslinet också, jag har en liten svaghet för just de gamla serierna från Gustavsberg och Rörstrand. De har så mycket charm. KRAM

Channal sa...

Hej Annika! Åh men tack snälla du!! Blir verkligen så glad av dina ord! Du sprider så mycket glädje här inne💛

Falafel och fishcakes är ju riktiga favoriter här också! Så roligt att du också gör den där gurksalladen, enkel men så fräsch till nästan vad som helst.

Tack för all pepp och omtanke! Nu hoppas jag verkligen att kroppen snart är med på banan igen! KRAM

Jossu sa...

Åh, jag som älskar street food vill ha allt du ställt fram på bordet. Här fanns en food truck som serverade falafel, och ljuvligt goda wraps fyllda med blomkål, men tyvärr verkar den ha upphört eller flyttats.
Krya på dig, och hoppas att du får en trevlig helg.
Kram

Channal sa...

Hej Jossu! Tack! Visst är det gott med Street food! Hoppas Food trucken dyker upp igen någonstans. Tack för omtanken, jag försöker vila mig i form! KRAM

Helena på FREEDOMtravel sa...

Falafel är en stor favorit för mig! Äter gärna falafel på snabbmatsrestauranger. Ibland köper vi hem färdiga som man kan steka också, och serverar med bröd, grönsaker, goda röror och sånt! :)

Anonym sa...

Hej Helena! Falafel är så gott både ute och hemma! Att steka färdiga och lägga i bröd med grönsaker och röror är ju superfräscht. KRAM