onsdag 25 september 2013

Mina röda Le Creuset går varma just nu!

Mörka kyliga höstdagar bryner jag lök till soppa som jag sedan gratinerar i skålar med krutonger och smulad parmesan. 
Jag är lycklig när jag lagar mat i lugn och ro... gärna tillsammans med mannen.
En köttgryta med lagerblad, morötter och oliver som puttar i min röda Le Creuset-gryta kan ge mig lycka. 
Att barnen kommer mitt i vardagen och äter middag tillsammans med oss är stor lycka! 
Dansa till "En annan värld" med Stiftelsens på högsta volym ensam i köket är underbart... Älskar't!

Lyxig pyttipanna - Biff Rydberg med karamelliserad lök och dijonkräm

  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Tärna 3 stora bakpotatisar (ca 1x1 cm) och lägg på en ugnsplåt. Ringla över lite olja och krydda med salt och svartpeppar. Tillaga potatisen i övre delen av ugnen 25-30 min. 
  • Dijonkräm: blanda 2 dl turkisk yoghurt, 1 msk dijonsenap, 2 tsk flytande honung och 2 krm salt i en skål. 
  • Finhacka 3 gula lökar. Krydda med lite salt och en gnutta farinsocker. Stek löken mjuk i 2 msk smör. 
  • Halvera cocktailtomater och gurka. Rör ihop 1 msk olja, 2 tsk balsamvinäger och 2 tsk flytande honung. Rippla dressingen över salladen. 
  • Tärna oxfilé 3x3 cm stora bitar. Stek i 2-3 min på högsta värme i lite olja. Krydda med salt och svartpeppar. 
  • Servera nystekt oxfilé med potatis, lök, dijonkräm, tomatsallad och 4 äggulor.

Till efterrätt... kaffe och fin chokladglass med färska hallon.


Vill dela med mig av jättegod och spännande koreansk husmanskost.
Bibimbap med böngroddar, sesamdip och stekt ägg!

  • Koka 4 portion jasminris. 
  • Blanda i en bunke: 2 msk japansk soja, 2 vitlöksklyftor (pressade), 1 1/2 msk socker och 2 tsk malen ingefära. Blanda ner ca 600 g strimlat kalvinnanlår och ställ kallt. 
  • Lägg 1 burk böngroddar, avrunna, i en skål. Blanda med 1 tsk sesamolja och 1 tsk japansk soja. 
  • Sesamdip: blanda 4 1/2 msk tomatpuré, 3 msk vatten, 3 msk japansk soja, 2 tsk sambal oelek, 1 1/2 tsk sesamolja och 1 1/2 tsk flytande honung i en skål. 
  • Skala och grovriv 250 g morötter. Tärna 1/2 gurka. 
  • Stek 4 ägg. Krydda med lite salt. 
  • Hetta upp lite olja i en stekpanna. Tillsätt det marinerade kalvköttet och stek 3-4 min. 
  • Lägg kokt ris i mitten på en tallrik. Lägg grönsakerna och köttet runtom. Toppa med ett stekt ägg och ringla över lite sesamdip.

Nu ska jag bara småpyssla i mitt lilla gula hus utan att ha bråttom, sitta och tomglo och filosofera.
Sen ikväll ska jag på VIP-kväll till en butik i min stad... bra med erbjudanden på lönedagen!

Var rädd om dig! Var dig själv! Det finns så många andra. Men bara en som du!

Kram till alla...Anna
(bilder fotade av mig med min iCanon G12) 

36 kommentarer:

  1. Synd att du bor så långt bort..kram Diana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah! Diana, det tar bara 75 min från Sthlm till mig =)

      KRAM!!

      Radera
  2. Mmmm den där koreanska rätten ska jag testa den lät jättegott.

    Ha det så trevligt i kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott om du gillar ingefära och lite sting!

      KRAM!!

      Radera
  3. Vad gullig du är. Jag skulle väldigt gärna komma och äta en gryta med dig i ditt fina hus och njuta av ditt sällskap och god mat.
    kram Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste vi se till Helena!

      KRAM!!

      Radera
  4. Ser underbart gott ut! Att bara mysa runt så där låter fantastiskt. Kram Nilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samvaron runt bordet med god mat är så mysigt!

      KRAM!!

      Radera
  5. Fina ord och mycket god mat....det gillar jag. Hoppas du hittar mycket fint i kväll. Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fanns hur mycket som helst i butiken. Men det kom inget med hem... kvällen var trevlig iallafall!

      KRAM!!

      Radera
  6. Vad passar väl bättre än en god mustig gryta nu när kylan börjar komma krypande.
    Hoppas att du hittar något fint ikväll.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fanns massor av fint men inget till mig! Men det var en trevlig kväll på stan!

      KRAM!!

      Radera
  7. Det ser sa himla gott ut allting!
    Hoppas du far en mysig kväll!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jättegott! Idag blir det något annat gott... kyckling tror jag!

      KRAM!!

      Radera
  8. TACK snälla rara du <3

    Så gott & mysigt allt ser ut

    Ha en fin kväll
    KRAM Susanne

    SvaraRadera
  9. Tack för receptet. Soppa är ju så himla gott, det hör liksom hösten till :)
    Älskar fisksoppa.
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska göra fransk gratinerad löksoppa till helgen! GOTT!

      KRAM!!

      Radera
  10. Så gott det ser ut alltihopa. Hoppas din VIP-kväll blir bra.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en trevlig kväll!

      KRAM!!

      Radera
  11. Men så duktig du är i köket Anna. Här hemma hos mig har Linas barnkasse blivit ett rejält lyft :-)

    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linas matkasse hade vi en lång period. Just nu kör vi inspirationskassen. Verkligen ett lyft!

      KRAM!!

      Radera
  12. Ser ljuvligt gott ut och just den låten med Stiftelsen tycker jag också är riktigt bra - på hög volym:-) Kram Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de bra! När den kommer i bilradion, då blir det HÖG volym och jag sjunger med i refrängen! =)

      KRAM!!

      Radera
  13. Det ser fantastiskt gott ut! Hoppas kvällen blev trevlig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kvällen blev trevlig!

      KRAM!!

      Radera
  14. Jamen det är ju som jag alltid skriver....så god mat hos er! Det här får mig hungrig fast jag just har ätit. Du kan och jag delar din lycka över att laga mat. Doften, känslan, samvaron runt bordet.

    Vad härlig du är!

    Puss o kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner speciell lycka av spisvärmen nu till hösten! Idag blir det kyckling!

      KRAM!!

      Radera
  15. Hej Anna!

    Det där receptet på Biff Rydberg har jag aldrig provat, låter riktigt höstgott! Gör kanske det till fredag när barnen kommer på middag. Tack för det fina receptet.
    Fina dom ser ut alla ungdomarna!

    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, de är så fina!

      Biff Rydberg är så gott!! Bjud på den =)

      KRAM!!

      Radera
  16. ÅÅÅÅ Anna så gott!!
    SÅ GOTT!!
    Du gör mig så hungrig.
    Vill testa din lyxpytt, och skall så göra. MUMS!!
    Du gär så goda middagar, och du har en sådan fin familj.
    Dina inlägg är alltid så varma och fina.
    KRAMAR!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack rara du! Så kul att du är tillbaks här igen!

      KRAM!!

      Radera
  17. Ja, nu lockas man av den där lite mustigare maten. Här blir det kalops i helgen. Mums!
    Kram Helén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, kalops är så gott! Gör jag allt för sällan. Imorgon blir det kåldolmar!

      KRAM!!

      Radera
  18. Nu blev jag så hungrig att jag nästan ångrar att tittade in här hos dig i kväll, borde väntat till i morgon!
    Både ser och låter jättegott! Grytor är riktig höstmat!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott att värma sig med god mat!!

      KRAM!!

      Radera