måndag 7 oktober 2024

Asiatisk räksallad...

Kära vänner! Åh, vilket underbart väder vi fick i helgen. 
Solen sken, träden sprakade i makalösa färger och det var så där vackert som hösten kan vara. 



Och igår åt vi något riktigt gott här hemma! 
SÅ HÄR KOMMER BÄSTA TIPSET FÖR KREATIV VARDAGSMAT! 


Räksallad med krispig kål, rostade sesamfrön, 
picklad gurka och sojamajonnäs.


Rismarinad 
 Blanda 1,5 msk äppelcidervinäger, 1,5 tsk socker och 1,5 krm salt i en skål. 

 Tvätta 1,5 dl jasminris under rinnande, kallt vatten ca 5 min. Koka riset som vanligt. 
Lägg riset i en bunke och låt svalna något. Blanda försiktigt ner rismarinaden med en slickepott, 
så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut. 

Picklad gurka 
 Blanda ihop 2 msk vatten, 1 msk ättiksprit, 1 msk socker och lite salt i en bunke. 
Hyvla en halv slanggurka tunt. Blanda ner i bunken och låt marinera minst 15 min. 

 Marinerade räkor 
 Blanda ihop 1 msk sesamolja, 3 msk japansk soja och 2-3 krm chiliflakes i en skål. 
Blanda ner skalade räkor i marinaden. Ställ i kyl tills servering. 

Sojamajonnäs 
 Blanda 1/2 dl majonnäs och 1 tsk japansk soja i en liten skål. 

Tillbehör 
Rosta 2 msk sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. 
Strimla 300g rödkål tunt. Grovriv en stor morot. Ta fram 30g färsk babyspenat.

Lägg upp riset i en stor serveringsskål.
Lägg rödkål, morot, babyspenat och picklad gurka runt om. 
Ringla över sojamajonnäs och strö på rostade sesamfrön. 
Lägg marinerade räkor i skålen och blanda ihop allt. Servera! Smaklig måltid!


Hur svårt kan det vara att få lite fantasi kring vardagsmaten. 
Alla har vi en 4-5 rätter som cirkulerar runt i en vecka. 
Rätter som fungerar bra och inte tar allt för lång tid att laga. 
Men jag har några handfasta tips som piggar upp det mesta!
Duka fint, tänd ett ljus, byt tallrikar, använd servetter och ställ några blommor på bordet.




Önskar dig min kära läsare en bra start på veckan!

Bon Appétit och Kram till alla... Anna
(Alla bilder fotade av mig.)

Inga kommentarer: