torsdag 3 oktober 2024

Stort vitt rektangulär handmålat serveringsfat.


Kära vänner! Hösten är här! En fantastisk årstid. 
Här bjuder jag på två jättegoda maträtter med inspiration från Linas Matkasse.


Visst är det fint att lägga upp maten på ett stort serveringsfat? 
Fatet från Bruka Design kan ses i programmet Hela Sverige Bakar
Det vita fatet är en fin present som jag fick av jobbet när jag fyllde 60 i fjol.

Pannbiffar från mellanöstern med citron- och vitlökssmör, 
dirty fries och bladpersilja.


Citron- och vitlökssmör 
Godaste kryddsmöret som passar till det mesta.

Finriv det yttersta skalet på en citronen och lägg i en liten skål. 
Tillsätt 150 g smör, en pressad vitlöksklyfta och lite salt. 
Mosa ihop allt med en gaffel. Lägg smöret i plastfolie och gör till en korv och in i frysen.


Dirty fries 
Det här måste du bara göra... så gott!

Skär två stora bakpotatis i långa pommes frites-stora strimlor. 
Lägg potatisstrimlorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 
blanda med lite olivolja, 7 kryddor och salt. 
Tillaga högt upp i ugnen ca 25 min. Rör om då och då. 
Finhacka persilja och skär röd chili i tunna skivor. 
Vid servering: Ringla yoghurt över pommes fritesen och strö över persilja och röd chili. 

7 kryddan – var kommer den ifrån? 
Det är en kryddmix från mellanöstern som används främst 
i det libanesiska, syriska och palestinska köket. 
Vilka kryddor innehåller den? Den innehåller 7 olika kryddor...
kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel, muskot, ingefära och kryddnejlika.


Pannbiffar
 Finhacka 10 g bladpersilja och lägg i en rymlig bunke. 
Tillsätt 1/4 dl ströbröd, 1/2 dl mjölk, 4 tsk 7 kryddor, 1/2 tsk salt, 1 msk tomatpuré, 
en pressad vitlöksklyfta och 250 g nötfärs till bunken. 
Blanda ihop ordentligt och forma sedan till fyra pannbiffar. 
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Halvera den använda citronen. 
Stek eller grilla pannbiffarna ca 2 min per sida, lägg över i en ugnsform 
och tillaga klart i nedre delen av ugnen ca 10 min, tills de är helt genomstekta. 
Grilla eller stek citronhalvorna på snittytan tills de fått fin färg.


Pressa grillad citron över pannbiffarna. 
Servera med citron- och vitlökssmör, dirty fries och grönsaker. Smaklig måltid!


Limekryddade färsbiffar med asiatisk potatissallad, 
koriander och sesamfrön.


Potatissallad 
Dela potatis i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten. 
Skiva snackgurka och rödlök tunt. Lägg gurkan och löken i en salladsskål. 
Blanda ner 2 tsk socker, 2 msk japansk soja, 1 msk äppelcidervinäger, 
1/2 msk neutral olja och en pressad vitlök. 
Låt stå och marinera tills potatisen är klar. Rör om ibland.
Häll av potatisen. Strimla en pak choy och grovhacka 20 g koriander. 
Blanda ner allt försiktigt i salladsskålen med grönsaker. 
Smaka av med salt, nymald svartpeppar och chili flakes. Toppa med sesamfrön.




Limekryddade färsbiffar 
Lägg 1 msk ströbröd i en bunke och blanda ner 1/2 dl vatten, 
1/2 msk japansk soja, lite salt, 2 krm chili flakes och en pressad vitlök. 
Finriv skalet av en lime. Blanda ner limeskal och blandfärs i bunken. 
Forma till sex små färsbiffar. Stek ca 4 min per sida, tills de är helt genomstekta


Servera limekryddade färsbiffar med asiatisk potatissallad och limeklyfta. Smaklig måltid!


Smakar alltid extra gott när man kan sitta ute på balkongen och äta.
Här ser du det vackra serveringsfatet igen. 
Att serva all mat på det stora rektangulära fatet gör att det ser lite festligare ut.


Idag var jag hos käkkirurgen så nu blir det bara flytande föda för mig i en hel vecka!! SUCK!



Skir försommargrönska och vacker blomning i all ära men det är om hösten som trädgården bekänner färg.


Grannens ullung-rönn ger ett exotiskt intryck även sommartid.
Men när dagarna blir kortare och kylan kommer exploderar den i otrolig höstfärg som ett fyrverkeri.


Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

Inga kommentarer: