onsdag 16 oktober 2019

Mysig höstonsdag...

Måste erkänna att jag var lite trögstartad i morse…sista tidens mörker över Sverige är tung!
Men som tur är så var det milt ute och  mina höstblommor piggade upp.


Så här fint blommar det i rabatten vid entrén... finaste höstastrarna och kärleksört.



Till kvällsmat blev det japanska smaker...


Black barley bowl med marinerade räkor, rostade sesamfrön, mango och avokadocrème


Myntamarinerade räkor... 
Skala räkorna och lägg i en bunke. Skölj och finstrimla myntan. 
Tvätta limen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. 
Blanda räkorna med limezest, pressad saft från halva limen och mynta.


Avokadocrème... 
Lägg en avokado, pressad saft från 1/2 lime, 1 dl crème fraîche, en pressad vitlöksklyfta och salt i en bunke. 
Mixa slät med stavmixer.


Kryddströssel... 
Lägg alla kryddor i en mortel och mortla ihop till en kryddblandning. 
1 tsk chili flakes, 1 tsk malen ingefära, 1 tsk paprikapulver, 1 krm salt och 1 krm socker. 
Blanda ner resten av de rostade sesamfröna.


Sesamstekt grönkål... 
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en skål. 
Skär bort roten från grönkålen och strimla sedan bladen. 
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, tillsätt grönkål och pressad vitlök. 
Krydda med salt och fräs 2-3 min. Toppa med 3/4 av de rostade sesamfröna.


 Koka upp black barley (svart matvete från Etiopien) i kycklingbuljong... eller byt ut till nudlar.
Tärna söta gula tomater och mango. 


Lägg black barley i mitten på två tallrikar. 
Lägg upp tomat/mango, marinerade räkor, avokadocrème och sesamstekt grönkål runt riset. 
Servera toppad med kryddströssel.


Fin onsdagskväll till dig min kära läsare!

Bon appétit och kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)  

2 kommentarer:

Mamma C sa...

Såg himla gott ut din maträtt.
Kram Carin

Channal sa...

Tack🤗 KRAM