Kära vänner! Idag är det första maj. En röd dag. Arbetarrörelsens dag.
En symbolisk dag som har betytt mycket för samhällsutvecklingen genom historien.
Historiskt sett har vi idag mycket att fira men vi har fortfarande mycket att kämpa för.
Bland det godaste jag vet är den där första späda rabarbern som kommer nu på våren.
Kunde inte låta bli att göra en rabarberpaj med knäckig yta till 11-kaffet.
Vi satt på balkongen och njöt av värmen, solglitter på Bråviken, ljummen rabarberpaj
med lättvispad grädde (med en uns vaniljsocker) till en god kopp kaffe!
Tjoho, premiärgrillning för oss!
Maken tog fram grillen och slängde på två stora skivor entrecote. Jag donade i köket.
Finhacka en schalottenlök och lägg i en skål.
Blanda ner 2 dl crème fraiche, två äggulor,
2 tsk dijonsenap, 1 msk fryst persilja, 2 msk torkad dragon och lite salt efter smak. Rör om, klart!
Stora fina gröna sparris "lättkokta i saltvatten", avokado med lite salt och pressad citron.
Citronen gör att avokadon håller sig grön och fin. Tinad fryst mango i bitar.
Ringlad basilikaolja på allt. Basilikaolja gör du så här...
En kruka basilika, 3–4 vitlöksklyftor 1/2 dl vit balsamvinäger, 1 1/2 dl olivolja, en rejäl nypa flingsalt.
Mixa samman alla ingredienser till en vacker grön sås. Gott till allt!
Jag hade gärna suttit ute och ätit. Men det blåste lite...
Och eftersom jag inte har känt mig bra i ett par dagar så dukade jag inomhus.
Har ni sett vilken vacker kungsängslilja vid vårt äppelträd! Den ser ut som en rutig tulpan haha...
Jag fick reda på genom en gammal kollega att kungsängsliljan skrämmer bort rådjur, Amen på det!
Jag har faktiskt känt mig lite bättre idag... skönt! Och bara två arbetsdagar på det.
Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!
Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
18 kommentarer:
Hej Anna!
Så skönt att du mår lite bättre igen. Usch så jobbigt för dig. Inte kul att må dåligt...speciellt inte när solen skiner och det är ledig dag.
Härligt med grillmat igen, så gott det ser ut! Vi har också grillat i dag, lax blev det. Och vi kunde sitta ute! Första gången i år!
Rabarberpaj...åh så GOTT! Måste plantera rabarber här min nya trädgård, finns ju inget godare är rabarberpaj!
Kram och krya på dig!
❤️ från Ninnie
Hej Ninnie! Tack! Jättetrist att ha feber när det är helg, soligt och varmt! Ska snart kolla febern. Hoppas hoppas! Känner mig bättre i alla fall.
Rabarber växer så det knakar! Tacksamt att plantera och gott är det också! KRAM
En härlig och viktig dag i dag 1:a maj :)!
Vi cyklade ner till Kungsan och det var massor med människor där som kom med demonstrationståget från Söder och så alla som skulle titta på de blommande körsbärsträden... Plus alla som fikade, åt och drack på uteserveringarna samt de som hade årets första pick-nick. Det blev en härlig promenad runt Skeppsholmen och Kastellholmen och en fika ute.
Underbart vackert överallt och solen värmde skönt. Hoppas du snart är frisk igen!
Kram, Annika
Hej!
Så härligt att våren verkligen är där nu. Mysigt att starta första grillningen med. Den beasåsen brukar jag också göra. Men tack för receptet på basilikaoljan.
Rabarberpajen ser verkligen jättegod ut. De rabarberståndet som vi hade i vår trädgård de har bara dött ut och kommer inte mer.
Skönt att du känner dig bättre idag.
Kram Carin
Hej Annika! Det kan jag förstå att Stockholm var vacker! 1:a maj, sol och körsbärsblomningen! En fin dag för dig. KRAM
Hej Carin! Ja, nu är vädret underbart! Trist att jag inte kan njuta av det till 100%. Satsar på att gå till jobbet imorgon. Visst är den bean god! En gammal goding.
KRAM
Det där med kungsängslilja och rådjur har jag inte hört förut, hoppas det stämmer för vi har ett gäng i trädgården. Tycker de röda rutiga kungsängsliljorna är overkligt vackra. Kungsängsliljan är "min" landskapsblomma, är från Uppsala.
Kram
Vi ägnade dagen igår åt att göra rent altanen, plocka fram utemöblerna och som belöning årets första lunch med sommarmat och kall dryck ute i solskenet.
Om detta inte är värt att vänta på så säg?
Så bra du känner dig bättre! Den första grillningen - vilken känsla! Och rabarber.. så gott. Har provat att odla det här men inte lyckats, ska se om jag hittar en planta jag kan vårda istället för att försöka från frö. Älskar rabarber! Ta en bit för mig och njut igen!
Hej Monika! Visst är den overkligt vacker kungsängsliljan! Det visste jag, att det är Upplands landskapsblomma. En typiskt mellanstadiekunskap =) Min är vit näckros. Blåklinten är också fin. KRAM
Hej Stefan! Det låter underbart! Den bästa tiden är nu när vi kan sitta ute och gå ut utan att frysa. Underbart! KRAM
Hej Anna! Tack! Det smakade riktigt gott med grillat. Rabarber brukar vara väldigt tacksamt att odla. Men jag grävde ner en färdig planta. Tog en bit rabarberpaj till kaffet precis nu! En bit för dig! KRAM
Åh så gott med rabarberpaj! Läckert verkligen! Och hoppas att du mår bättre och bättre nu. Feber är lite märkligt, jag mår rätt dåligt bara tempen är lite förhöjd och då ska vi inte prata om 39-40 under covid, fy! Men är som du, jag säger inget och kan bero på att det gör många om varje lätt förkylning eller att de har lite ont någonstans. Deras ensak om de alltid vill berätta men skönt att ta det lugnare med sånt.
Jobbigt för dig med biverkningar av allt annat.
Vädret har varit väldigt vackert här och i naturen likaså. Gräsmattorna riktigt gnistrar i grönt hos dottern, så härligt att se. Hos oss är det lite mer gammalt jox i den och reparationer i marken pågår så skönt att slippa se det ett tag.
Och tycker att vitsipporna är fantastiska i år, många dubbla och så stora.
Kram
Hej Monica! Visst är det vackert ute nu och vitsipporna är ljuvliga. Allt det gröna exploderar i naturen, dags att klippa rosorna. Jag är som du, några steg över 37° blir jag sjuk. Covid var ett riktigt rävgift, usch! Idag halsont men ingen feber. Satsar att komma till jobbet imorgon. KRAM
VAD trött jag blir alltså ...
Kommenterade hör igår och min kommentar är puts väck.
Sa iaf att du leder över mig vad gäller grillning. Vi har inte grillat en enda gång ännu. Det trots varmt väder.
Men ikväll blir det av.
Skrev också att jag älskar dina såser, brukar göra din varma bea ofta, ofta, ofta.
Nu ska jag spara ditt recept här också.
HOPPAS nu du ser denna kommentar.
KRAMAR!!!!
Hej Annika! Konstigt att de försvinner! Har sett att det även händer Carin i Spanien. TRIST! Hoppas du får vara kvar nu! Vi har bara grillar en gång och det var gott! Vet att du gillar min fuskbea! KRAM
Så härligt ni hade det och mysigt att ta tripp till Sthlm. Samt ta en sväng till Rosendal och fota runt där, det hade jag älskat. Så fina miljöer
Hej Marie! Tack! Eller hur! Stockholm är fantastiskt! KRAM
Skicka en kommentar