Kära vänner! Tre dagar i veckan äter jag lunch på skolan.
Oftast väljer jag det vegetariska alternativet. Ja, det finns alltid två alternativ att välja på.
Det finns även en stor, fräsch salladsbuffé att komplettera med.
Maten är både smakrik och god och det allra bästa är att se hur bra eleverna äter.
Jag äter såklart en pedagogisk lunch, vilket betyder att jag sitter tillsammans med eleverna,
småpratar och delar måltiden med dem.
Den här veckan åt jag rotfruktsgratäng,
svamprisotto och idag torsdag broccolisoppa med mjuk smörgås med ost och ett äpple.
Allt smakade jättegott!
Ikväll lagade jag en krämig kantarellpasta till middag.
En riktig sensommarrätt som blev både smakrik och uppskattad.
Perfekt avslut på dagen efter en vecka med goda luncher!
Om jag vet vart jag ska hitta kantareller i skogen, då är det roligt att plocka svamp.
Men att bara vandra runt bland träden och leta... nej, det är inte riktigt min grej.
Jag bor nära naturen, med både hav och skog runt knuten.
Men det är kusten som lockar mitt hjärta. Vatten och hav, det är mitt andrum.
De säger att det är ett riktigt svampår i år, och vilken tur då att jag har en granne som älskar att
ströva i skogen och plocka svamp. De får ihop så mycket att de kör ”swish and grab”!
Och jag nappade direkt! Fyra liter nyplockade och rensade kantareller för 200 kr.
Så nu är frysen fylld, vi har njutit av varma kantarellmackor
och ikväll en krämig pasta med smörstekta kantareller i grädde.
Alltså, galet GOTT!
Krämig Kantarellpasta
250 g pasta (t.ex. tagliatelle eller pappardelle som jag tog)
200–250 g färska kantareller (eller frysta, tinade)
1 liten finhackad rödlök, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 msk smör,
1 dl grädde, ½ dl riven parmesan eller annan hårdost.
Salt, citronpeppar och lite chiliflakes efter smak
Färsk persilja till garnering
Gör så här...
Koka pastan i rikligt saltat vatten och spara lite av pastavattnet.
Rensa kantarellerna och skär större svampar i bitar.
Fräs lök och vitlök i smör på medelvärme tills det blir mjukt och glansigt.
Tillsätt kantarellerna och stek tills de är gyllene och vätskan har kokat bort.
Häll i grädden och låt småkoka i 3–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner pastan i svampsåsen. Tillsätt lite pastavatten om såsen behöver tunnas ut.
Strö över parmesan och hackad persilja innan servering. (Kom inte med på bild.)
16 kommentarer:
Jag håller med dig, skolorna jag har ätit lunch på har haft mycket bra mat och en hel del att välja på. Tyvärr har många uppfattningen att flertalet skolor inte har bra mat. Men då har de oftast inte ätit den själva... Härligt att kunna köpa nyplockade kantareller och så prisvärt - rensade och allt! Kram, Annika
Hej Annika! Ja, precis! Många som klagar har nog inte själva provat skolmaten på jättelänge! De skolor jag har jobbat på under mina 33 år som lärare, så har det alltid varit god mat! Ser det lite som en löneförmån.
Och visst är det lyxigt med kantareller, särskilt när de är färdigrensade. Så härligt att kunna njuta av säsongens bästa smaker! Kram
Hej Anna!
Å, så gott med kantarell-pasta. Mums! Brukar göra en liknande sås, men har också en skvätt vitt vin i den.
Jag går ju mycket i skogen, och vet vart jag ska gå för att hitta kantareller. Men här hos oss har det varit v ä l d i g t få kantareller i år! Det har varit för torrt tror jag, skogen är knastertorr...Men kommer det regn så kommer de säkert att ploppa upp!
Kram från Ninnie
Hej Ninnie! Ja, kantarellpasta är verkligen svårslaget! Vitt vin i såsen låter supergott, det måste jag prova nästa gång.
Tråkigt att det har varit så torrt hos er. Med lite regn så poppar de nog upp, det är ju alltid hoppet som lever kvar! Hoppas du får en härlig svamptur snart ändå. KRAM
Halloj!
Jag har hört där hemifrån att det är mycket svamp i skogarna nu. Vi var ofta ute och plockade svamp när vi bodde i Sverige. Vi hade våra ställen med men jag älskade att bara ströva omkring i skogen även om vi inte hittade något.
Vilken bra grej din granne gör att ni får köpa kantareller.
Pastarätten såg mycket god ut som du tillagat.
Kram Carin
Halloj Carin! Vad härligt att höra om dina svampäventyr! Ja, grannen är fantastisk som låter oss köpa kantareller! Tack, pastarätten blev verkligen jättegod! KRAM
Själv väljer jag bort vegetariskt så ofta det går, men smaken är ju som sagt....
Personligen föredrar jag att plocka kantareller framför bär, men innerst inne är det förmånen att få vistas i skogen som är det viktigaste - om det nu inte vore för alla spindelnät jag ständigt springer in i. Det känns som det kryper över hela kroppen efter någon timme i skogen.
Vi har också lite kantareller i frysen och i helgen blir det pannbiff med smörstekta kantareller - mums.
Ha en skön helg Anna.
Go’morron Stefan! Tack! Det låter gott med pannbiff och smörstekta kantareller, riktig höstmat! Själv är jag ju inte så mycket för skogen, men jag kan verkligen förstå charmen med att komma hem med något gott därifrån. KRAM
Alltså, att strosa runt i skogen och leta svamp/kantareller verkligen älskade jag när jag bodde i Sverige, och det är något jag saknar massor här. Vi har ju kantareller här som tur är, så äta det kan jag göra hur mycket jag vill, men ska jag plocka måste jag åka lite längre norrut och inåt :)
Skogen och bergen är ju mitt element, där får jag verkligen frid och ro i själen, men jag älskar havet och kusten också, bara på olika sätt helt enkelt :)
Tack för gott recept!!
Stor kram!
Hej Sara! Så härligt ändå att du har kantareller att njuta av även om de inte växer precis runt knuten. Havet och skogen ger verkligen olika slags energi, båda lika fina på sitt sätt. Men för mig är det havet och de öppna landskapen som ger mest ro… vid horisonten och vågornas brus hittar jag min frihet! Så glad att du gillade receptet! KRAM
Det verkar ha förändrats en del sen jag gick i skolan. Vad jag minns så var det bara ett alternativ och ingen frukt. Jag minns i mellanstadiet hur det vissa torsdagar serverades en sorts soppa som många av oss inte gillade. Så vi försökte äta oss mätta på skogaholmslimpa, men då blev vi tillsagda att vi bara fick ta två skivor var. Så det blev vår lunch vissa dagar, två skivor limpa med ost.
Men annars tyckte jag skolmaten fick oförtjänt mycket kritik. Den var bra, även om det såklart hade varit ännu bättre med ytterligare ett alternativ och en ordentlig salladsbuffè till.
Hej Jossu! Ja, det har verkligen hänt en del sedan 70- och 80-talet! Jag har jobbat i 33 år och under denna tid har det varit bra och god mat. Men idag är det ofta både fler alternativ att välja på och frukt eller extra grönsaker till. Men jag känner igen det du beskriver... många har minnen av de där dagarna när man inte riktigt blev mätt, eller fick äta något man inte var så förtjust i. Samtidigt får skolmaten ibland oförtjänt mycket kritik! KRAM
Jag lärde mig äta svamp för kanske 10-12 år sedan. Och nu älskar jag det, särskilt kantareller. Det ska tydligen finnas här också, men jag är ingen skogsmänniska heller så jag får hålla utkik i affärerna i mars, då det är då som det plockas här, har jag fått berättat för mig. Mums för dina goda rätter! Kram
Hej Anna! Vad härligt att du upptäckt svampen! Det är ju så smakrikt och gott. Särkilt champinjoner och kantareller. Kantareller är ju verkligen något extra! Spännande att de plockas i mars hos er. KRAM
Vilka vackra kantarellbilder! Jag älskar verkligen svamp, men gillar inte heller att leta svamp. Nu har vi iallafall ett eget sommarkantarellställe där vi har hittat fina kantareller flera år på raken. Här på ön finns det också, men oftast har hundägarna hunnit plocka rent innan jag hinner dit. Förstår att det krävs ihärdighet både för att hitta och att plocka!
Ps: Jag har jobbat på skolor med riktigt dålig och riktigt bra mat! Våra barn gick sina första grundskoleår på den skola där "Sveriges bäste skolkock" jobbade. Matfest nästan varje dag! Förstår du vilken besvikelse det blev för dem att börja i musikklasser inne i stan (toppenskola) med storköksmat som var i klass med potatiskross med geggamoja (nej, jag förstår att de inte var förtjusta). Det är så fint att veta att barnen kan äta sig mätta varje dag i våra skolor. Kram!
Hej Monnah! Tack! Kantareller är verkligen något alldeles extra, och vilken lycka att ni har ert eget lilla ställe där de dyker upp år efter år. När man hittar guldklimparna är ju magisk!
Så roligt att höra om din erfarenhet från skolorna! Att få laga och äta mat lagad med hjärta gör så otrolig skillnad, särskilt för barn. Vilken lyx att barnen fick börja sina skolår med sådan matglädje! När Frank och Alma gick i förskolan, var det ett föräldrakooperativ. Där lagades maten på plats och vissa dagar fick de vara med i köket. Som du säger, det allra viktigaste är att barnen alltid har möjlighet att bli mätta och orka med dagen. Det finns alternativ till alla! KRAM
Skicka en kommentar