söndag 28 augusti 2011

Gott till kräftkalaset!

Jag kan irritera mig på små detaljer... som att pajerna kom på fel fat!

Den gula Västerbottenostpajen skulle ha varit på det blå fatet och lökpajen i rödbrunt, lila och ljusgrönt skulle ha varit en fin kontrast mot det ljusgröna fatet! Gillar´t inte... men vem bryr sig! Inget att lägga energi på, bara jag som tänker på det! Ett meningslöst i-landsproblem! Det viktigaste var att alla tyckte att båda pajerna var supergoda, delikata! Inget blev över! Idas pojkvän sa att lökpajen var den godaste paj han någonsin hade ätit i hela sitt liv! Det är det bästa betyget! Därför vill jag dela med mig av receptet till dig! Vad lökpajen ligger på för fat när den serveras spelar ingen roll!

Men du, jag tror det beror på hur vi har haft det i vår uppväxt! Min mamma skulle aldrig ställa fram en burk med lingon... nej, de är alltid upplagda i en fin glas-skål på bordet! Inga kastruller på bordet, utan självklart att man lägger upp maten i karotter eller på fina fat! Det har jag fått med mig hemifrån i alla fall! Känner du igen dig?!

Här kommer lökpajreceptet:
pajdegen är jättegod...
 • 3 dl vetemjöl
 • 100 g smör
 • 2 vitlöksklyftor pressas
 • 2 tsk torkad timjan
 • 2 msk tomatpuré
 • 2-3 msk vatten
Blanda samman allt i en matberedare. Låt degen ligga kallt i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Klä sedan pajformen med pajdegen och nagga den i botten. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Fyllningen...
 • Hacka fint två stora gula lökar och två stora rödlökar. Fräs löken mjukt i 2 msk olja i en stekpanna. Låt det svalna.
 • Vispa upp 2 ägg och blanda i 2 dl riven stark ost (gärna parmesan), 2 krm salt, 1 krm peppar, lite torkad timjan.
 • Häll sedan över allt på löken! Rör om försiktigt och häll fyllningen i pajskalet! Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda pajen ytterligare i ca. 20 min. tills den har fått fin färg.
Lycka till!
{foton av mig
}

3 kommentarer:

 1. Vad gott det låter. Måste sparas.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Anna.

  Du undrade över bilderna. Jag väljer extra stora bilder men var tvungen att bredda bloggen först annars så syns inte hela bilden.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jättegoda pajer! Tack för tipset, fina collage!
  Kram Anna

  SvaraRadera