torsdag 26 augusti 2010

Att leva med funktionshinder

(foto av mig)


Aspergers syndrom är inom autismspektrumet. Jag tror jag kan säga att jag har läst, sett och hört det mesta om detta syndrom. Jag kan kalla mig proffs men blir aldrig klok på det!!

Personer med Aspergers syndrom har stora svårigheter att förstå avsikten bakom andra människors beteenden och de uppfattar många situationer på ett annorlunda sätt. Asperger skiljer sig dock från 'klassisk' autism. En person med autism förstår inte att andra människor har ett inre liv med tankar och känslor. En person med Aspergers syndrom förstår detta men förstår inte hur andra tänker och känner.

Ex. Om jag är ute och åker bil en sommardag på landsvägen så kan jag se några kor i hagen. En med Aspergers ser inte bara några kor i hagen utan de noterar:

19 kor i hagen,15 av dem är svarta och vita och 4 är bruna och vita.

De noterar en by på håll där man kan se 31 nästan osynliga hus med ett kyrktorn utan spira

och där är en plastpåse från ICA hängande på grinden

och en mosad colaburk på vägen

och två grässorter

och två färger på blommorna i gräset

och korna står uppe vid kullen

plus 31 fler saker som noteras… ja, det är som att ha 10 TV-kanaler på samtidigt och inte hitta kontrollen för att stänga av!

De har en mycket god förmåga att se detaljer, har ett konkrettänkande, men stora svårigheter att se sammanhang och helheter. Tidigt märks detaljminne och detaljintresse hos dessa personer. Många framstår som oerhört envisa, med liten förmåga att anpassa sig till rutinförändringar. De har svårt att följa andra människors initiativ och visar ett uttalat motstånd mot förändringar.

De reagerar starkt på svaga ljud och oftast besväras de av vissa klädmaterial och av beröring.

Deras specialintressen är i allmänhet påtagliga och kan utgöra ett problem eftersom de kan bli avskärmade och helt uppslukade av sysselsättningen. Det blir många gånger allt för tröttsamt för omgivningen att lyssna på det. Specialintressena behöver inte alltid vara desamma utan kan växla över tid.

Motoriken är speciell vid Aspergers syndrom. Det kan vara svårt att lära sig nya rörelser och gången är ofta rytmiskt vaggande eller med total avsaknad av medrörelser.

De har ofta en störd sömnrytm, lider av bristande uppmärksamhet och är överaktiva. Eller tvärtom som min dotter är de stillsamma och har dålig kroppslig följsamhet .

En del beskrivs som ovanligt snälla och lättskötta eftersom de är ovanligt nöjda med att bli lämnade ifred. Men inte sällan misstolkas barnets beteende som ett uttryck för bristande uppfostran. Omgivningens negativa bemötande, skäll och tillsägelser, kamrater som mobbar, missförstånd och misslyckanden leder till att många personer med dessa svårigheter, såväl barn som vuxna, utvecklar depressioner och ångest. Självförtroende och självkänsla sjunker i botten.

Barn med neuropsykiatriska svårigheter måste därför få extra och ofta positiv feedback från omgivningen!

Många av dessa personer har stora svårigheter att anpassa sig i det "vanliga" livet, samtidigt är många av dem nytänkare eller estetiskt begåvade.

Gillberg, min Guru och mentor (neuropsykiatiker) understryker att många personer med Aspergers syndrom osentimentalt konstaterar att de absolut inte skulle vilja vara som "de andra", de som inte har Aspergers syndrom - de föredrar att vara "Aspergianer".

Självkänslan är alltid A och O för alla!

2 kommentarer:

Sahra sa...

En av mina närmaste vänninors son har aspberger. Min systers son har det också. Jag har tyvärr alltid haft lite svårt för kompisens barn. Han blir lätt aggressiv eller oerhört sluten och även om jag vet vad det beror på är det svårt för mig att hantera. Nu har jag förstått att han fungerar mycket bättre med människor, men det är länge sedan vi träffades. Innan Julia dog. Syrrans barn däremot har en dubbeldiagnos av något slag, bla aspberger. Vi har inte heller någon närmare kontakt sedan något år tillbaka, men oj vad dom kämpar med honom genom att visa honom extra uppskattning och inte stressar honom och skolan har varit fantastisk i hans utveckling. Oerhört hjälpsamma för att han ska fungera i en vanlig klass. Jag har varit nyfiken på filmen så nu ska jag verkligen gå och se den. Kram/S

Channal sa...

Ja, det är inte lätt! Det är komplicerat och jag/vi har fått lära oss att leva och acceptera det. Lotta är Lotta och hon är underbar och facinerande. Hon har även ADD, (i ADHD står H för hyperaktiv, det är inte hon. Utan bara rörigt inne i huvudet). Mycket intressant! KRAM