måndag 23 september 2019

Sjötunga Walewska och pommes duchesse...

Drottningen av fiskrätter! Inte så svår att göra - och alldeles sagolikt god! 


Eller, OK Då! I helgen åt vi falsk Sjötunga Walewska...
Den dyra sjötungan kan förstås bytas ut mot billigare plattfisk. 
Tryffeln hoppar jag över och byter till smörstekta champinjonhattar och istället för krabbkött tar jag färska räkor. 
Det som gör helheten är GRATÄNGSÅSEN - mornaysås - som är kronan på verket!


Maken kom hem med stora fina spättfiléer och färska räkor... 


Börja med potatismoset... koka ca 7 medelstora potatisar mjukt i lättsaltat vatten. 
Häll av vattnet och tillsätt 25-50 g smör. Vispa moset slätt, gärna med elvisp. 
Låt svalna något och vispa ner två äggulor. Smaka av med salt och vitpeppar. 
Spritsa eller klicka ut potatismoset runtom i en smörad ugnsform.

Ångkokta spättfiléer... lägg filéerna tredubbelvikta i en vid panna. 
Fyll på med 1 1/2 dl torrt vitt vin (jag tog torr rosé) och 1 1/2 dl stark fiskbuljong (jag gjorde på hummerfond). 
Lägg på lock och sjud mycket sakta i 5-10 minuter beroende på fiskens storlek. 
Lägg upp fisken i mitten av fatet med potatismoset och håll varmt under folie.


Mornaysås... Smält 4 msk smör i en kastrull och vispa ner 3-4 msk mjöl till en jämn smet (en beurre manié). 
Späd med 3 dl fiskspad. Tillsätt 1-2 dl grädde och koka ihop såsen i 3 minuter. 
Låt den svalna något och tillsätt två äggulor under kraftig omrörning. 
Klicka ner 50 gr smör under fortsatt omrörning. Smaka av med salt och lite cayennepeppar.
Fisken täcks med mornaysåsen och gratineras i ugnen på 250° i ca 10 minuter tills rätten fått vacker färg. 


Jag garnerade med färska räkor och smörsteka champinjonhattar istället för hummerbitar och skivad tryffel.


Helst ska det väl vara ett glas Chablis till Sjötunga Walewska men man tager vad huset har.
Sista flaskan rosé för i år. Ja, ett mycket torrt rosévin passade bra till.
ROSATO är ett gott torrt ekologiskt sicilianskt rosévin.


Hahaha... vi skulle kunnat ha bjudit två gäster på all mat... men maken och jag skrapade rent fatet.
Bästa betyg till kärlekens maträtt!

Bon appétit och kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)  

6 kommentarer:

Razzy sa...

Mums så gott det såg ut, förstår att den tog slut. Kram

Channal sa...

Jättegott! KRAM

Mamma C sa...

Svårt att inte skrapa faten när det bjuds på sådan god rätt.
Kram Carin

Channal sa...

Haha eller hur😋

KRAM

Annika sa...

Anna, gud så GOTT!!!
Detta recept sparar jag direkt. SÅ underbart smarrigt det verkar.
TACK för det!
Kram!

Channal sa...

Varsågod! En klassiker! Så god!

KRAM