tisdag 3 september 2019

Festlig vardagsmat!


Vi har väldigt många humlor och fjärilar hos oss... det känns bra!
Blomsterrabatten är som den bästa restaurangen för våra värdefulla pollinerare.
Har det inte varit ovanligt många humlor, bin och fjärilar i år?


Bästa restaurangen finns även i Annas kök... känner spisvärmen!
Sesambakad lax med arabiska kryddor, pressgurka och limeyoghurt...



Börjar med pressgurkan... 
Blanda 1 msk ättika 12%, 1 msk socker och 2 msk vatten i en bunke. 
Hyvla tunna skivor av en halv gurkan med en osthyvel och blanda ner i bunken. 
Låt ligga och dra minst 15 min.


Rosta sesamfrö i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.

Sesambakad lax... 
Krydda laxen med salt, ca 1 msk av de rostade sesamfröna, 1 tsk arabisk kryddblandning och 1/2 tsk chili flakes. 
Stek på båda sidor i en stekpanna med olivolja. 
Lägg över i en ugnsform och laga klart mitt i ugnen 15-20 min.


Arabisk dressing... 
Finriv ingefära (ca 1½ msk) och lägg i en liten kastrull. 
Blanda ner 2 msk kinesisk soja, 2 msk ketchup, 1/2 msk socker, en pressad vitlök och 2 msk "Sju kryddor".
 Låt såsen koka upp, dra sedan från värmen.


Limeyoghurt... Finriv skalet från limen och pressa en vitlöksklyfta. 
Blanda med matyoghurt och salt i en liten skål.


Servera laxen med jasminris toppad med rostade sesamfrön.
Fyll ett isbergssalladsblad med lax, pressgurka, arabisk sås, hackad färsklök och limeyoghurt. 
Toppa med resten av de rostade sesamfröna och servera med jasminris och lime.


Ja, Kära vänner... så här ser det ut när vi har dukat för middag på balkongen. 
Maten får ett vackert ljus under den röda markisen.


Blommar fint i vår lilla rabatt vid entrén... röd ros - Ingrid Bergman.


Må solen lysa på dig var du än är min kära läsare!

Bon appétit och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

2 kommentarer:

Mamma C sa...

Men vad gott det där lät och såg ut.
Tack för receptet.
Kram Carin

Channal sa...

Tack! Varsågod! Kryddan finns att köpa hos araben bredvid Netto på Ljura!

KRAM