lördag 4 februari 2023

Hurra! En riktigt god chicken satay!

Kära vänner! Idag sken solen som bara den här i Kolmården.



Chicken Satay var dagens rätt i Annas kök.
Du måste göra den godaste sataysåsen - jordnötssås! 


 CHICKEN SATAY PÅ MITT VIS...

Finriv ingefära (1½ - 2 msk) och pressa två vitlöksklyftor. 
Tillsätt 2 1/2 msk japansk soja, 1 msk äppelcidervinäger, 
pressad saft från en lime, 2 msk flytande honung, 
1 1/2 tsk sambal oelek och 1 1/2 dl salta jordnötter. 
Mixa med stavmixer till en jordnötssås.

Själva jordnötssåsen ser ju inte så vacker ut... men ack så god!



Kycklingytterfilé skivade jag i mindre bitar... kryddade med grovmalen svartpeppar och salt.
Stekte dem i hög värme i ca 2-3 min. 
Ner med broccolin och stekte allt ytterligare i några minuter tills kycklingen var klar.

Basmatiriset kokar jag i saltat vatten med smör och olivolja. 
När riset är klart vänder jag ner grovriven morot i riset... vackert och gott.

Underbar Thailändsk klassisk rätt som här är förenklad och försvenskad på mitt vis.



Till efterrätt... varsina två minisemlor och en god kopp kaffe.
Pågens små släta kardemummabullar skär jag ett lock på.
Gröper ut lite ur bullen. Brödet mixar jag ihop med grovriven mandelmassa.
Klickar i mandelmassesmeten i bullen. Pushgrädde, på med locket och pudra lite florsocker. Voila!


Vill tipsa om detta goda Rieslingvin från franska Alsace. Riesling reserve Jean Biecher.


Vilken sötnos... en perfekt mumsbit! 


Skymning vid 17.00. Dagarna blir längre och längre.
Idag hörrni börjar Mello... NU KÖR VI!!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

4 kommentarer:

Hannas krypin sa...

Mm, det låter ljuvligt gott. Tack så mycket för receptet. :-D

Anonym sa...

Tack Hanna! Snabbt o enkelt också. KRAM

Mamma C sa...

Så gott, så att snålvattnet börjar att rinna här i mungiporna.
Här går solen ner 18.30 och upp strax efter 08.00.
Ha en fin söndag.
Kram Carin

Anonym sa...

Hej Carin! Snart är vi i kapp er nere i Spanien. Dagarna blir längre med stormsteg!

KRAM