fredag 11 mars 2011

Bok och DVD-tips!


Fay Weldons böcker är spännande berättelser med många intressanta och udda människoöden i exotiska miljöer. Böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig! "En hondjävuls liv och lustar" gick som TV-serie på 80-talet och även filmatiserades med Maryl Steep! Minns du TV-serien? Den var så bra tyckte jag, filmen var sisådär!

London, 1961. Jenny är sexton år och frankofil, hon har läshuvud och siktet inställt på Oxford, intensivt påhejad av pappa. Livet består av latinglosor, engelsk litteratur och cellorepetitioner – och en och annan cigarett i smyg med tjejkompisarna på väg hem från flickskolan. Men ingenting har förberett henne på vad som händer i henne när hon möter David. David och hans vackra vänner lever vuxenliv, de gör saker som Jenny knappt ens kunnat drömma om: går på fina restauranger, hundkapplöpningar och jazzklubbar, budar hem vackra ting på auktioner och åker på weekendresor. Och framför allt lindar David Jennys föräldrar runt sitt lillfinger. Innan hon vet ordet av står hon inför ett val som kommer att avgöra hela hennes framtid. Ska hon välja en strävsam tillvaro på landets bästa skola eller den mer lockande och roligare livets skola? Och kan hon blunda för konsekvenserna?
Filmen byggd på ett manus av kultförfattaren Nick Hornby, baserat på en självbiografi av journalisten Lynn Barber


Nu är den äntligen här – filmatiseringen av Muriel Barberys omåttligt populära roman Igelkottens elegans.
Här möter vi Madame Michel, en säregen medelålders portvakt i en småborgerlig fastighet i Paris som beskriver sig själv som ”änka, kortväxt, ful och småfet”. Hennes enda önskan är att få bli lämnad i fred så mycket som möjligt så att hon kan gömma sig för världen i sitt hemliga rum, en oas fylld av världslitteraturens pärlor och vacker klassisk musik. I huset bor också Paloma, en brådmogen och livstrött 12-åring, som varje vaken stund filmar allt hon ser med sin videokamera och som bestämt sig för att begå självmord på sin trettonde födelsedag. När så en japansk man i sextioårsåldern flyttar in i huset blir balansen rubbad och nya vänskapsband knyts…

2 kommentarer:

  1. Igelkotten måste jag se, jag tycker att boken var helt fantastisk.

    Ha en riktigt skön helg!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Ja, den boken var fantastisk... underbart filosofiskt skrivet! Skön helg till dig med! Kram Anna

    SvaraRadera