torsdag 3 mars 2022

Sportlovsmiddagar... Viva Latina!

Sportlovets middagar var mer än goda! 
Det blev sydamerikanska smaker för hela slanten. 
Vill slå ett slag för dessa maträtter från Linas Matkasse. 
¡Ten una buena comida! 


Peruansk kyckling med tomat- och koriandersalsa, rostad sötpotatis och vitlökssås


 Peruansk kyckling 
Blanda pressad saft från en limen, två pressade vitlöksklyftor, 
2 tsk paprikapulver, 2 tsk spiskummin, 2 tsk oregano, 
1 tsk salt, 1/2 tsk socker och 1 msk olivolja i en bunke. 
Lägg ner minutfilé i marinaden och låt marinera minst 15 min. 


 Rostad sötpotatis
Skär sötpotatis i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Blanda med lite olivolja och krydda med lite salt. 
Rosta i övre delen av ugnen 225 grader i ca 20 min, tills potatisen fått fin färg. 

 Vitlökssås
Blanda 2 dl matyoghurt, en pressad vitlök och salt i en liten skål. 

 Tomat- och koriandersalsa
Finhacka 1/2 röd chili (för en mildare salsa - ta bort frön och fröfäste) och lägg i en skål. 
Finhacka en bananschalottenlök och koriander. Tärna två tomater. Lägg allt i en skål. 
Finriv det yttersta skalet på en limen. 
Blanda ner det rivna skalet och pressad saft från halva limen, salt och olivolja. 

 Peruansk kyckling
Hetta upp en grill- eller stekpanna. Grilla kycklingen ca 3 min per sida, tills den är helt genomstekt. 
Lägg upp kycklingen på en skärbräda eller ett fat och låt vila några minuter innan servering. 

 Stekt gemsallad
Dela gemsallad på längden. Krydda snittytan med lite salt. 
Stek i en stekpanna med olivolja eller grilla i grillpanna på snittytan ca 1 min. 


 Servera grillad kyckling med rostad sötpotatis, tomat- och koriandersalsa, vitlökssås och gemsallad.


Tostadas con carne 
Knaprig argentinsk tortilla med tacofärs, mangosalsa och picklad rödlök





Picklad rödlök
Vispa 1 dl vatten, 2 msk socker och 2 msk ättiksprit i en liten skål tills sockret löst sig. 
Skiva rödlök tunt. Rör ner rödlök och låt stå till servering. 


 Mangosalsa
Skala och tärna en mango. Tärna en röd paprika. Grovhacka 20 g koriander. 
Lägg allt i en skål. Blanda med 1 tsk vitvinsvinäger, 2 krm chili flakes och lite flingsalt. 



 Tacofärs
Grovriv en bananschalottenlök. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. 
Fräs 250 g nötfärs med 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 1 tsk oregano i ca 4 min. 
Tillsätt lök, en pressad vitlök, 1 msk tomatpuré, 1 tsk sambal oelek, salt och lite nymald svartpeppar. 
Fräs ytterligare ca 3 min, tills vätskan kokat in något och färsen är helt genomstekt. Smaka av med lite salt. 


 Tostadas
Lägg hälften av tortillabröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla med olivolja. 
Rosta mitt i ugnen ca 3 min, tills de fått fin färg. Passa noga så de inte bränns! 
Lägg över på ett galler. Upprepa med resten av bröden. 


 Fördela tacofärs på rostade tostadas. Toppa med mangosalsa och picklad rödlök.


Chilensk Chemilico sandwich med pulled Pork och ostgratinerad 
majskolv  



Picklad jalapeño
Kärna ur och skiva en jalapeño tunt. Blanda 1/2 dl vatten, 1 msk socker och 1/2 msk ättiksprit i en skål. Rör om tills sockret löst sig. Tillsätt jalapeño och låt stå till servering. 

 Karamelliserad lök
Skiva en gul lök tunt. Hetta upp lite smör i en kastrull och stek lök 
med lite salt och socker på medelvärme tills den är helt mjuk, ca 10 min. 

 Kryddade majskolvar
Dela två majskolvar och lägg i en smord ugnsform. 
Strö över 50 g riven mozzarella, lite salt och chili flakes. 
Rosta högt upp i ugnen ca 10 min, tills osten smält och fått fin färg. 

 Stekt ägg
Stek äggen med lite salt ca 2 min så gulan är krämig. Lägg på ett fat. 

 Pulled Pork
Hetta upp lite mer neutral olja i den använda pannan 
och stek pulled pork, salt och lite nymald svartpeppar ca 4 min. 

 Chemilicos
Värm gärna hamburgerbröden hastigt med snittytan nedåt i den använda pannan. 
Fyll med pulled pork, karamelliserad lök, stekt ägg och picklad jalapeño. 
Tänk på att chili varierar i styrka, smaka dig fram till lagom hetta. 


 Finhacka koriander och strö över majskolvarna. Servera med chemilicos.
Veckans "busungar" Frank och Alma åt med god aptit...

Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

2 kommentarer:

Mamma C sa...

Ojojoj, så mycket gott det bjöds på.
Förstår att barnbarnen åt med god aptit.
Ha en fin fredag.
Kram Carin

Channal sa...

Tack! Här är det spanska o latinamerikanska köket populärt😋 KRAM