torsdag 4 maj 2023

I Annas kök❤


Kära vänner! Nu vill jag dela med mig av två riktigt goda maträtter från Linas med en Anna-Twist!
Ja, jag följer inte recepten till punkt och pricka... jag lägger till eller drar ifrån. 


Först ska jag visa dessa glas på fot, nedan. 
Fyra glas kom med hem... två för en på Hemtex. 
Glasen är av hårdplast och de är perfekta att ha nere vid vårt Sommarbo. 
Gillar den klassiska gammeldags formen. Glas för både saft och vin.
Fatta att jag längtar efter att kunna sitta nere vid vårt sommarbo.


Saffransrisotto med dill- och chilimarinerade räkor, fänkål och brynt smör 

Den här maträtten fick högsta betyg av maken. 
Och då ska du veta att han är en "kött, sås och potatis-man! Haha! 


Dill- och chilimarinerade räkor
Finhacka en knippe dill (spara eventuellt några dillvippor till garnering). 
Blanda dill, en pressad vitlök, 1/2 finhackad röd chili och lite citronolivolja i en bunke. 
Blanda ner en näve med räkor. TIPS! Hur frysta räkor smakar som färska.
Fyll en bunke med iskallt vatten och MASSOR av salt. 
Lägg ner de frysta räkorna och låt dem tina i en timma. Voilá!



Fänkålssallad
Strimla (gärna på mandolin) fänkål så tunt som möjligt. 
Lägg i en skål och blanda med 1 msk äppelcidervinäger, lite citronolivolja och salt. 

Brynt smör
Hetta upp 25 g smör i en liten kastrull. 
När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. 
När det har en gyllenbrun färg är det klart. 


Buljongen till risotton
Koka upp 5 dl vatten, en kycklingbuljongstärning och 1 msk äppelcidervinäger i en liten kastrull. 

Risotto
Finhacka en gul lök och pressa en vitlöksklyfta. Hetta upp lite citronolivolja i en rymlig stekgryta. 
Fräs lök, vitlök och risottoris ca 2 min. Tillsätt 1 msk ketchup, 1 paket saffran och ett paket popcornsalt. 
Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer buljong 
och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då. 



Risotto
Blanda ner en skvätt rödvin, 50 g riven parmesanost och nyskalade räkor i risotton precis innan servering. 


Servera saffransrisotto i två tallrikar. Toppa med marinerade räkor och fänkålssallad. 
Ringla över brynt smör och garnera eventuellt med några dillvippor.

Sesampanerad kyckling med couscoussallad, mynta och chiliyoghurt


Couscoussallad

Denna couscoussallad är riktigt god. Den kommer passa bra till grillat i sommar.
 Koka 1,5 dl couscous enligt anvisning på förpackningen.


 Tärna 1/2 zucchini, 1/2 röd paprika, finstrimla en rödlök och grovhacka en näve mynta. 


Dressingen till couscoussalladen...
Blanda 2 tsk citronolivolja, 1 tsk flytande honung, 2 msk äppelcidervinäger, 
1 tsk spiskummin och salt i en rymlig skål. Lägg i rödlök och mynta i skålen.


Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek den tärnade zucchinin, paprikan och pressad vitlök. 
 Krydda med salt och 1 tsk malen koriander. Låt steka ca 2 min, tills zucchinin har fått fin yta. 
Blanda ner i skålen med dressing tillsammans med rödlök, mynta och couscous. 



 Sesampanerad kyckling
Blanda ihop sesamfrön, ströbröd, citronpeppar, spiskummin, paprikapulver och salt på en tallrik. 
Lägg vetemjöl på en tallrik och vispa upp ägget i en skål. 
Vänd först kycklingfilén i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödsblandningen. 
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna. 
Stek den panerade kycklingen tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C). 



Chiliyoghurt
Blanda 1 dl matyoghurt, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk paprikapulver och 1/2 krm salt i en liten skål. 


Servera nystekt frasig sesampanerad kyckling med couscoussallad och chiliyoghurt.



Må solen lysa på dig min kära läsare var du än är!

Smaklig måltid och kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)  

6 kommentarer:

Mamma C sa...

Som vanligt goda middagar så att det vattnar sig i munnen när man läser receptet och ser bilderna. Men popcornskrydda ? det har jag inte hört talas om tidigare.
Kram Carin

Från Glam till Damm sa...

Hej Anna,

Men jättesöta glas! Älska sådana som passar till allt men som ändå känns lite lyxiga som dina med fot. Bra köp! Säger en som rensar :-)

Men mums så mycket gott. Vi funderar också på det där med matkasse och speciellt eftersom både kreativiteten och orken att komma på olika rätter tryter.

Så vackra blommor du har i köket.

Förstår att du längtar till ert sommarbo.

Ha det gott! Tack för dina kommentarer hos mig.

Varm kram,

Anneli

Channal sa...

Hej Carin! Tack! Det finns olika smaker på popcornkrydda. Den med smörsmak är jättegod til ris och pasta! Fast det är nog vanligare att ha det på popcornen.Hahaha... det är nog bara jag som har den i mat. KRAM

Channal sa...

Hej Anneli! Tack! Visst är glasen fina! Nu när jag är hemma är det lätt att shoppa... lite som en tröst. Men jag behöver egentligen ingenting. Har shoppat för mycket dessa månader. Borde rensa istället! KRAM

Annika sa...

DIN MAT ALLTSÅ!!!
SÅÅÅÅ god, alltid.
Nu har jag ännu fler recept att spara.

Anna, Djungelboken var min första film på bio också, jag var två år. Säkert alldeles för tidigt, min mamma sa att jag tyckte att det var som en stor TV och jag frågade henne när de skulle byta program, haha.

Ja, visst är Alma lik flickan i Djungelboken. vad hette hon? Moana? Minns inte. har ju sett om filmen sen jag var två år--haha, och gillar den!!

Stor kram till dig och trevlig helg!!

Channal sa...

Hej Annika! Tack! Haha... det var ju lite kul att du ville byta program. Ja, tänk att få se en Disneyfilm på den tiden, det var stort! Älskar fortfarande Djungelboken och jag vet faktiskt inte vad djungelflickan heter. Men visst är hon lik min Alma. KRAM