torsdag 29 april 2010

Serge Gainsbourg

Det är 19 år sedan den franske nationalskalden Serge Gainsbourgs söp och rökte ihjäl sig. Efter filmer om Piaf och Chanel kommer nu historien om snuskgubben nr1! Den som till slut vågade göra filmen Gainsbourg – ett legendariskt liv är en annan konstnär med ryskjudiska rötter, serietecknaren Joann Sfar.
Karriären började med att Gainsbourg sökte upp barnstjärnan France Galls pappa, de skrev ett kontrakt på poplåtar som gav klirr i kassan... Poupée de cire poupée de son vann ju Melodifestivalen 1965 för Luxemburg.

Några av hans kvinnor...
  • Första fru, Lize Levitsky 1951-1957.
  • Andra fru, Béatrice Pancrazzi 1964- vilken han fick två barn med: en dotter, Natacha f-1964 och en son, Paul f-1968.
  • I slutet av 1967 hade han en kort men brinnande kärleksaffär med Brigitte Bardot.
  • I mitten av 1968 föll Gainsbourg för den mycket yngre engelska sångerskan och skådespelerskan Jane Birkin, som han träffade under inspelningen av filmen Slogan. År 1971 fick de dottern, skådespelerskan och sångerskan Charlotte Gainsbourg. Serge och Jane separerade 1980.
  • Hans sista partner var Bambou (Caroline von Paulus). 1986 fick de en son, Lulu.

Jane Birkin & Serge Gainsbourg

Hans största hit Je t'aime... moi non plus som han sjöng in tillsammans med Jane Birkin som bannlystes på Sveriges Radio! Men den låg på en förstaplats på försäljningslistan under åtta hela veckor hösten 1969. Idag kan jag tycka att den är snäll o söt... vad var det som var så farligt provokativt och sexuellt utmanande med den?

Torsdagens soundtrack blir en tidigare version av Je t'aime... moi non plus med Brigitte Bardot som släpptes på hennes order först 1986. Håll i dig! Jag ramlade inte av stolen!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Idag är det 20 år sedan Serge Gainsbourg gick bort, vilket uppmärksammas mycket här i frankrike, bl a med en interjuv med första frun Lize, som skrivit en bok "Lise et Lulu" (Lulu smeknamn för Serge som då hette Lucien) Kanske du kan fylla på svenska Wikiped under Gainsbourgs privatliv, där mycket saknas.
ANN

Channal sa...

Hej! En spännande man! Kul för info. Tack! / Anna