fredag 29 april 2022

Matnostalgi...

När jag gick ut och åt på restaurang på 70- 80-talet i min stad då var det Spirans Pizzeria som var en lite finare pizzarestaurang. På Hospitalsgatan låg det en Kinarestaurang. Det var den första asiatiska maten jag kom i kontakt med. Det var så gott! Till efterrätt hade de friterad banan med vaniljglass och sirap. 


Ikväll har vi njutit av just en sådan kinesisk maträtt. Milda goda smaker! 
Inte som thaimat, sushi eller koreansk mat.
Matprofilen Filip Poon gästar Linas matkasse och det här var riktigt gott! 
Och det är en av Filips absoluta favoriträtter! 
Här har du en sötsyrlig glace som sätter pricken över i:et. 
En krispig, härlig och mumsig vardagsrätt. 

Sweet and sour pork med ingefära, ananas och salladslök.


Sötsursås gör du så här:
Lägg 1/2 dl ketchup, 1 dl vatten, 1 msk japansk soja, 1 tsk socker och 2 msk vitvinsvinäger i en liten kastrull. 
Koka upp och låt sjuda några minuter. 
Blanda ut 1 tsk majsstärkelsen i ca 1 msk kallt vatten och vispa ner i såsen. 
Låt sjuda tills såsen tjocknar. Ställ åt sidan.

Förberedelser:
Grovhacka en gul lök. Skär konserverade ananasringar och en röd paprika i mindre bitar. 
Skala och skär en bit ingefära i tunna skivor med mandolin. 
Skär salladslök i ca 3 cm långa bitar. 
Tärna fläskkarré i ca 3x3 cm stora bitar. 
Lägg majsstärkelse på en tallrik. Vänd runt fläskbitarna i majsstärkelsen.


Hetta upp rikligt med neutral olja i en rymlig stekpanna. 
Stek det panerade köttet ca 5 min, tills det är frasigt. 
Ta upp köttet och låt rinna av på lite hushållspapper. 


Tillsätt gul lök, ingefära och paprika till woken och fräs ca 4 min. 
Blanda ner ananasbitar, salladslök, det stekta köttet och sötsur sås. Blanda runt ordentligt.


Yoko Reisling har jag tipsat om tidigare... ett jättegott vitt vin till asiatisk mat.


Servera sweet and sour pork med jasminris.


Dagens hallbild. Idag matchar jag den lilla lampskärmen i hallen!




William Morris mönster - Marigold
Tunika från 2018. H&M's samarbete med William Morris & Co.

Trevlig Valborgsmässoafton!

Kram till alla... Anna
(Alla bilder fotade av mig.)

4 kommentarer:

Mamma C sa...

Det där lät verkligen gott.
Snygg tunika och likaså lampskärmen 😉.
Ha en fin lördag.
Kram Carin

Anonym sa...

Tack! Detsamma till dig Carin! KRAM

Från Glam till Damm sa...

Mums vilken god mat!

Jag minns också den där maten du nämner. Vi fick en Kina restaurang i Mora i början på 80-talet. Mora China House. Det var så exotiskt. Jag jobbade där på helger och lov när jag pluggade på gymnasiet. För pengarna jag tjänade köpte jag snygga kläder och dyra knähöga stövlar kommer jag ihåg :-) Vilka minnen. Samma familj driver restaurangen fortfarande. Underbara människor, och jag har deras barnbarn som elever i skolan nu.

Älskar den där tunikan! Och hatt du har matchande lampa! Love it! Du är så snygg i allt och har så bra smak, och jag tycker absolut inte att du behöver ha åldersnoja. Jag tänker på 60 som en ung och fisk medelålder då jag verkligen kommer att leva livet precis som jag vill ha det. Men tänker att det gäller att hålla sig i form och vara hälsosam så att man kan njuta av pensionen och orka reas och leka med barnbarnen och göra allt annat man vill göra.

Varm kram!

Anneli

Channal sa...

Visst är det så! Ålderna är bara en siffra! Har unga kollegor som är som gamla tanter. Sen har jag de som är äldre än jag och de är som unga tjejer! Hahaha visst är mönstret på lampskärmen och tunikan fint! Tror faktiskt att det är samma ägare fortfarande på Kinarestaurangen även här i Norrköping. Borde gå dit en dag! Nu blev jag hungrig! KRAM