lördag 26 november 2022

Adventsmys...

Kära vänner! Nu är det dags... julen rullar in så smått. Imorgon är det 1:a advent!
Adventsmys är att baka lite goda julkakor tillsammans.


Nybakade saffransbullar fyllda med smör och mandelmassa! 
Och som om att detta inte vore nog så penslade jag dem i smält smör och doppade dem i strösocker. 


Det finns ju bullar och så finns det bullar! 


En av de få gånger på året som jag vill ha en bulle till morgonkaffet är just på söndagen den 1:a advent!

 Yummy, yummy, Yummy! Ännu mer saffran...
Italiensk pasta på stjärnkockarnas vis - Linas Matkasse.


Ikväll blev det italiensk matlagning när den är som bäst!


Ricottafylld lumaconi med parmesan, räkor, saffran och vitt vin 


Koka ca 20 st lumaconi i rikligt med saltat vatten i en rymlig kastrull. 


Tomat- och saffransås…
Finhacka en gul lök, två vitlöksklyftor och en liten knippa färsk timjan. 
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs allt ca 2 min. 
Tillsätt ett paket saffran och 2 dl vitt vin, låt koka ca 2 min. 
Blanda ner en burk hela konserverade tomater, 2 dl vatten, 
en tärning smulad kycklingbuljong och lite chili flakes efter smak. 
Låt sjuda på låg värme ca 10 min. Mixa såsen slät med stavmixer. 


Tillsätt strimlad selleristicks i den mixade tomatsåsen och låt sjuda ca 5 min. 
Smaka av med salt och eventuellt mer chili flakes. 



Ricottafyllning...
Grovriv en förp mozzarella på ett rivjärn och lägg i en bunke. 
Blanda ner ricotta och hälften, 25 g av den rivna parmesanosten. 
Smaka av med salt och nymald svartpeppar. 


Fyll varje kokt pastasnäcka (lumaconi) med ricottafyllning. 
Använd gärna spritspåse eller en liten sked. 
Lägg de fyllda pastasnäckorna i en ugnsform och strö över resten av den rivna parmesanosten. 
Gratinera mitt i ugnen 225° i ca 6 min, eller tills de fått en fin gratinerad yta. 


Grovhacka räkorna och finhacka timjan. 


Häll tomat- och saffransbuljong i botten på djupa tallrikar. 
Lägg ner de gratinerade pastasnäckorna i såsen och servera toppad med hackade räkor och färsk timjan.



Det här var riktigt riktigt gott och festligt! 
Världens godaste tomatsås med sting och lite crunch tack vare sellerin.
Passade perfekt till de milda ostfyllda pastasnäckorna med färska räkor och timjan.


Annars är det mest fotboll på TV! Här hemma hejar vi på Frankrike. 
De spelar rolig fotboll och vårt äldsta barnbarn Theo brinner för det franska laget. Heja heja!


Imorgon kommer Lotta, Ida, Frank och Alma hit för att fira första advent... mysigt!
Allt ljus på dig min kära läsare!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

4 kommentarer:

Mamma C sa...

Mums, en sådan bulle skulle inte varit fel alls i morse.
Middagen såg mycket god ut och denna pasta sort måste jag kolla efter här om den finns. Jag har inte sett den i vår butik i alla fall.
Ha en fin 1:a advent nu.
Kram Carin

Anonym sa...

Tack Carin! Detsamma till dig! Fin första advent! KRAM

Ninnie sa...

Å, den där pastarätten med räkor ser så god ut! Tänkte testa den, men är det inte stjälkselleri som jag ser på bilden - ser inte ut som fänkål??

Anonym sa...

Det stämmer Ninnie! Blandar ihop grönsakerna.😄 Det var jättegott! KRAM