onsdag 24 januari 2024

Min bokklubb - mitt bokslukargäng!


Kära vänner! I kväll var det dags för årets första träff med min boklubb! 
Vi var hemma hos mig och jag slängde ihop en tacopaj och gjorde en sallad när jag kom hem.
Tacopajen blev verkligen jättegod! Vill tipsa om receptet HÄR!


Till kaffet köpte jag en semletårta på Landerholms finbageri. Allt smakade mycket bra!



Vi pratade om en bok vi läst, Förinta världen ikväll av Stina Jackson
Mycket bra men tung och ångestladdad.
Boken vi valde till nästa träff blev Profeten och idioten av Jonas Jonasson.
Denna gång kände vi att vi ville ha en hjärtevärmande och rolig bok.
Vi fick en jättemysig och trevlig kväll! -TACK!


De böcker jag läst och lyssnat på under sista kvartalet av 2023 presenterar jag här...


Folk som sår i snö
Årets bok Folk som sår i snö av Tina Harnesk köpte jag på Bokmässan signerad av författaren själv. 
En fantastisk bok som berörde mig med både skratt och tårar.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
"Ingen ska komma och berätta för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om cancerdiagnosen hon fått. Särskilt maken Biera måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya telefonapparatmaskinen som gubben skaffat bakom hennes rygg."


Förinta världen ikväll
Förinta världen ikväll av Stina Jackson valde Ulla till oss i bokklubben.
Jag har tidigare läst två böcker av Stina Jackson som jag gillade jättemycket.
Den här var annorlunda och mycket mörk och destruktiv. Men jag gillade den fast den var tung.
Hela boken ger läsaren känslan av hur det är att leva med ångset. 
På samma gång som jag inte ville vara kvar i boken kunde jag inte släppa taget. TUFFT!
⭐️⭐️⭐️⭐️
"Förinta världen ikväll är en roman om en mamma och en dotter, om längtan efter bekräftelse och kärlek, och om att våga leva det liv man drömmer om. I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar."


Snöfall över Paris
Blommiga Rutan är en bloggvän jag kan sakna här... hon slutade nämligen att blogga för länge sedan.
Hennes dotter Karolina Schützer har skrivit  Snöfall över Paris, en liten pärla. 
Den är en fortsättning på Under stjärnorna i Paris som jag skrev om HÄR!
En ren njutning att läsa hennes böcker... när feelgood är som bäst! Längtar till Paris!
⭐️⭐️⭐️⭐️
"Livet i Paris blir inte så lugnt som den före detta tv-reportern Sophia hoppats på. En okänd släkting dyker upp i den nyrenoverade baren på rue Notre Dame des Champs och mörka hemligheter från det förflutna nystas upp. Hemligheter som hotar att krossa tillvaron på Le Lulu. Samtidigt får Sophia reda på att hon är gravid, något som blir mer av en chock än en glad överraskning. Även om kärleken till den nya pojkvännen Tristan växer sig allt starkare är det tydligt att både Sophia och Tristan behöver göra upp med sina egna uppväxter. Tristan försvinner allt längre bort och Sophia tvingas fatta ett livsavgörande beslut."


Jul i den lilla bokhandeln
En jättemysig bok, Jul i den lilla bokhandeln av Jenny Colgan.
Det är något speciellt med denna feelgood-författarinna. Man liksom fastnar direkt och vill inte sluta läsa.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
"När varuhuset som Carmen arbetar på stänger för gott, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Men allt annat vore bättre än att tvingas flytta in med sin perfekta syster Sofia i hennes perfekt ordande liv i Edinburgh. Sofia i sin tur ser inte direkt fram emot att ha den ständigt sarkastiska och svåra systern boende hos sig. Men med en bebis på väg, en mamma vars högsta önskan är att se sina döttrar komma överens och en bokhandel i akut behov av en butiksassistent, kanske det inte vore så dumt att välkomna Carmen trots allt? Väl på plats kastas Carmen in i det dagliga tumultet i den slitna gamla bokhandeln. Det visar sig dock snart att det kommer att krävas ett sant julmirakel för att få butiken på fötter igen. Kan Carmen överraska dem alla innan jul? Och kan hon, trots alla deras olikheter, dessutom ena de viktigaste personerna i hennes liv – sin famlj?"  

"Som varm choklad med bourbon: varm, söt och med en överraskande twist." The Times.


Fem år senare
Ulrikas bokval till bokklubben var Fem år senare av Rebecca Serle.
Boken är en New York Times-bästsäljare och jag var väldigt nyfiken på den.
Men ack, nu kanske jag inte är rättvis... jag lyssnade på boken när jag låg sjuk i hög feber vecka 43.
Hon som läste upp boken var så entonig och tråkig. Sen cancer och död på det i boken! 
Handlingen var som Starlet i pocketformat. Förutsägbar och banal.
⭐️
"Var ser du dig själv om fem år? Dannie Kohans liv går precis som hon planerat, och hon har inga problem att leverera ett perfekt svar på anställningsintervjun. Hon får jobbet och tackar dessutom ja till sin pojkväns frieri senare på kvällen. Men när hon vaknar nästa morgon ligger en helt annan man bredvid henne. Nyheterna visas på tv:n och datumet i rutan är fortfarande den 15 december men året är 2025. Efter en chockartad timme vaknar Dannie igen i sin vanliga lägenhet år 2020. Hon kan inte skaka av sig vad som har hänt. Det kändes annorlunda mot en vanlig dröm. Men hon är en framgångsrik advokat, och lever i verkligheten. Drömtydning och annat trams får new age-typer, som hennes bästa kompis Bella, hålla på med. Övertygad om att det inte betyder något lägger Dannie det hela bakom sig. Tills hon fyra och ett halvt år senare stöter på mannen från sin märkliga vision."  


Parasiten
Årets svenska deckare 2023 - Parasiten av Sofie Sarenbrant.
Jag är inte något fan av deckare men böckerna om Emma Sköld gillar jag.
"På sitt karakteristiska sätt skildrar Sarenbrant samhällsaktuella teman. Parasiten handlar om när livet slås i spillror över en natt. Om hämndbegär, såriga syskonrelationer och en familjetragedi som får katastrofala konsekvenser."
⭐️⭐️⭐️⭐️
"Brända kvarlevor av en kropp hittas en varm sommardag på Drottningholm. Vid offret finns en dödslista. Kriminalinspektör Emma Sköld är det sista namnet av fem. Parallellt med utredningen rullas ett tjugo år gammalt fall upp, där en mamma åkte till akuten med sitt spädbarn och hamnade i häktet. Vad har det förflutna med mordet att göra? Det är upp till Emma med kolleger att stoppa förövaren innan fler råkar illa ut. Och slutligen även hon själv."

Hellre tålamod än missmod
Mysig feelgood -Hellre tålamod än missmod av Ulrika Norberg. 
En fortsättning på hennes debutroman Tvekan är för veklingar.
I denna varma och humoristiska uppföljare sammanstrålar väninnorna Vera, Lilian och Sally  på spanska solkusten. Jag gillar boken för den skildrar styrkan i vänskap, vikten av systerskap och betydelsen av att våga förändra oavsett vilken generation man tillhör. 
⭐️⭐️⭐️⭐️
"Vera har just lämnat redaktionslivet och gör sig hemmastadd i Lilians våning i Marbella. Hon ägnar sig åt att spåra stöldgods och hamnar snart i en härva som är större än förväntat. Lilian har lärt känna instruktören på senioryogan, men deras vänskap är höljd i en dimma av hemligheter som hon inte kan låta bli att nysta i. Sally är numera vd för Lilians Livsstils Media men vantrivs i rampljuset och är utarbetad. Hon reser till vännerna vid Medelhavet för att fylla på med energi och ett oväntat förslag från hennes sida vänder upp och ner på tillvaron för dem alla tre. Parallellt med händelserna på spanska solkusten berättas den sanna historien om juvelsamlingen som stals från en filmstjärna 1960 och har varit spårlöst försvunnen sedan dess. Är det tack vare Vera som smyckena åter ser dagens ljus?"


Familjen Lambs återkomst
Lisa Jewells bok Familjen Lambs återkomst...
Lisa Jewell är en av mina favoritförfattare... har läst alla hennes tidigare böcker.
Familjen Lambs återkomst är en fristående uppföljare till Familjen Lambs hemlighet.
En spännande psykologisk thriller som hoppar i tid i de olika kapitlen så det gäller att hänga med i svängarna.
⭐️⭐️⭐️⭐️
"Tidigt en morgon tillkallas kriminalkommissarie Samuel Owusu till en fyndplats. Ett lik har spolats upp på Themsens strand, och det visar sig ha koppling till ett trettio år gammalt cold case. Ett fall då tre människor hittades döda på ett köksgolv i fashionabla Chelsea i London. Samtidigt får Rachel Rimmer en chock när hon får höra att hennes make Michael hittats död i källaren i hans hus i Frankrike. Dödsfallet verkar suspekt, och den franska polisen vill omedelbart intervjua Rachel. Men hur mycket vågar hon berätta för dem? Och så är det Lucy Lamb, som efter trettio års flykt äntligen återvänder hem till London. 
 Alla dessa människor hör ihop på något sätt. Men hur?"


30 böcker, 2,5 bok i månaden läste jag under 2022. 
Mitt nyårslöfte 2023 var bl.a. att läsa eller lyssna på fler böcker. 
Det blev inte så! Jag läste/lyssnade på 25 böcker 2023. Helt ok, två böcker i månaden.
Just nu lyssnar jag på España por favor av Åsa Hellberg. Väldigt rolig bok!

Allt gott till dig min kära läsare!
Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

18 kommentarer:

Mamma C sa...

Vilken trevlig och härlig kväll med dina bokklubbsvänner.
Hur kommer ni fram till vilken bok som ni ska läsa till nästa gång?
Ha en fin torsdag.
Kram Carin

Monica sa...

Så fint du ordnar och vilken härlig tårta! Toppen att köpa till och inte jobba halvt ihjäl sig med allt när det finns så fint och roligt att köpa till.
Roligt att läsa om alla böcker och inte visste jag att Blommiga Rutans dotter är författare. Nu vet jag, jättebra och ska titta efter böckerna. Blommiga Rutan pratade jag med ofta och så kom vi på att vi bloggade båda två. Hon hade en toppentrevlig affär, fick många besök, köpte både ätbart, presenter och en del små fina kannor har jag kvar från den tiden. Andra övertog affären och trevligt då också men saknade henne. Och är toppentrevlig själv.
Lite kul för när vi hoppat av tåget så var det första stället alltid som fick ett besök på väg mot Södertälje centrum. Tror dottern var där ibland. Hon skriver om min skol- och universitetsstad nu på insta, så roligt att känna igen allt där i Uppsala.

Kram och ha det så fint!

Channal sa...

Hej Carin! Vi fick en jättetrevlig kväll! I turordning väljer vi en bok. Igår var det Ellens tur att välja bok. Men hon hade flera förslag. Vi läste upp handlingen och några recensioner. Valet tog vi sedan gemensamt av de fem böckerna hon hade valt. Nästa gång är det min tur. Oftast har vi då lånat en bokcirkelkasse på biblioteket. Det blir väldigt olika genrer. Det är lite kul att läsa sådant som jag själv inte skulle ha valt! KRAM

Channal sa...

Hej Monica! Blommiga Rutan och jag blev väldigt goda vänner här i bloggvärlden. Fick följa och se hennes barnbarn växa. Minns när hon fick sin första. Nu är de stora. Åren springer iväg! Träffade henne aldrig på riktigt. Men det är inte försent.

Vad kul att din dotter är på Instagram och visar upp din studentstad.Vad har hon för alias där? Lite nyfiken! Bloggar du nu? Har inte sett din blogg. Du måste läsa Karolinas böcker. KRAM

Monica sa...

Nej inte min dotter utan Blommiga Rutans som bor i Uppsala och skriver på insta. Ja, det gör min dotter med, skriver på insta. Men aldrig bott i Uppsala. Utan född i tätort till Stockholm där vi bor än.
Jag bloggade förut, både en svensk och sedan en om England och alla vistelser där eftersom vår dotter bodde där i 14 år men nu i Sverige. Så skönt att ha nära men vi alla saknar Storbritannien, utom i år kanske för värre vinter har de aldrig haft. Den brukar vara underbar där med mycket snö en kort tid och så mycket ljusare än här. Kram

Channal sa...

Hej igen Monica! Aha, hennes dotter följer jag redan. Just det, hon bor i Uppsala.

Älskar England! 1978 var jag på språkresa. Jag bodde en hel månad hos en engelsk familj i Eastbourne. Efter det blev jag helt frälst, en riktig anglofil. London är en favorit! Vill åka runt i Lake District. Du kan säkert tipsa om roliga och vackra resmål i England. KRAM

Monica sa...

Dottern bodde i Yorkshire, i storstad, men bara att hoppa på bussen utanför deras hus och åka genom Peak District, en underbar nationalpark och fylld av sagostäder och fantastisk natur. Vi vandrade mycket och alla man mötte hälsade så glatt och överallt var det sådan värme, åh älskar alla fina Tea rooms.

Sen turer till Skottland och turer söderut och London då och då och jag tyckte mycket om Birmingham också, storstad med fem miljoner men sån omtanke och värme var vi än var. Älskar den lite lättsammare stilen, humorn, artigheten och att de såg, personal pratade alltid lite i affärer hur lyxig den än var.

Och att leva vardagsliv, dotterns vänner blev våra vänner, ja vår mågs chef ville gärna vi bodde i hans stora hus ibland med vacker trädgård, han reste mycket i sin tjänst på universitetet där och fick lite omskött också, gillade den omskötseln😊. Dotter och måg var i flyttningsbestyr flera gånger innan de köpte eget hus och får ont i hjärtat nästan när jag tittar på allt igen, fina trädgården, fina huset, fina katten som vi älskade allihop fast jag aldrig haft en katt. Fina grannar och underbara vänner och så proffsigt alltid och lätt att få hjälp om något skulle åtgärdas i huset. De hade liten fin byggnad i trädgården också som fixades till. Alltid en erfaren som hade någon lärling med sig och jobbade så otroligt seriöst.

Saknar allt och hus hade vi sett ut men så kom Brexit ... Och den då blivande premiärministern Mm May som aldrig blev tack och lov men då gjorde upp att framtiden verkligen inte innebar några svenska pensionärer, nej bara vrålrika från länder utanför EU tänkte hon sig. Inget blev ju så men det går rätt bra ändå även om de också har ungefär samma problem som vi har numera med landets ekonomi och arbeten. Men tror det går snabbare utför i Sverige. De rätar upp mycket ändå. Har så mycket mer resurser än här. Kram

Annika sa...

Tack för alla boktips, Anna.
Sparar en del av dina tips.
Kul med bokklubb och så fint du fixat. Lyllos alla som får komma hem till dig.
Kramar!

Hannas krypin sa...

Jag vill också vara med i en bokcirkel. När skolan är slut vill jag försöka hitta en här där jag bor. Så många böcker du läst. Ser att du också gillar Jenny Colgan. Tycker hennes böcker är fantastiska.

Katarina sa...

Tack för alla boktips! I min bokklubb har vi precis läst Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk. En mycket bra bok som skildra Elise Ottesen Jensen liv och hur hon kämpade för kvinnors rättigheter. Den är skriven i romanform men bygger på en sann historia.

Channal sa...

Tack, tack Monica! Ska skriva upp dessa ställen! Trist med Brexit nu när vi inte kan bo eller jobba där på samma premisser som tidigare. KRAM

Channal sa...

Hej Annika! Tack! Det är kul att få hem gäster då o då och få bjuda på lite gott! Så tacksam för mina bokvänner. KRAM

Channal sa...

Hej Hanna! Hoppas verkligen du kommer med i en bokklubb, eller fixa en själv med dina nya kollegor när du kommer ut! KRAM

Channal sa...

Hej Katarina! Tack för boktips! Jag gillar kvinnliga historiska romaner. Min tur att välja bok nästa gång! KRAM

Monica sa...

Hej igen Anna, finns förstås mycket mer som jag tänker på sen, Liverpool är väldigt roligt att besöka, träffade svensk där som växt upp med Beatleskillarna, hans pappa var sjömanspräst i staden och nu hade de gemensamt med Norge och kyrkan aktiv och med ett litet hotell, det bodde vi på. Tyvärr sålde Sv kyrkan allt där sen, var ju värt mycket och de anser att problem måste stöttas och läggas pengar på i USA, Thailand m fl när svenskar behöver hjälp. Men var otroligt trevligt där och massor att se. Vackert vid havet och båtar går till Dublin härifrån. Invånarna känner väl till Göteborg.

Och sen andra sidan havet i öst är så fint, Scarborough i Yorkshire grundades av vikingar och är en känd kurort med långa havsstränder och mycket fint. Och det intressanta tidvattnet. Staden Hull är också intressant med djuphavsakvariet The Deep, tror det enda i världen och det finns allt från urfiskar till hajar, mycket forskning och en plats alla elever får resa till. Man åker hiss med i havsdjupet hur jag nu vågade det😄och alla städer är så roliga att shoppa i. Och till Hull kom alla svenskar på väg till Amerika en gång, de fick ofta hjälp av befolkningen för de skulle ta sig tvärs över landet till den stora hamnen i Liverpool där Amerikafärden utgick ifrån.
Och staden York är fin, mycket om svenskar, danskar, norrmän finns sen deras erövringar, ibland står något om svenskar. Och ofta något positivt om vikingarnas kunskaper och sett mycket där som vi aldrig sett här, en helt annan historia.

Och mycket mer finns förstås, roligt både att besöka stora städer, Leeds och Manchester kom jag på som alla små sagostäder. Och Robin Hood-skogen och all historia.

Och annat söderut, det finns så mycket och varit så trevligt precis överallt där vi bott på hotell, ofta små och familjeägda. Och ätit så mycket gott och vackert. Och så kul att handla av gårdsägare som kommer in till städerna, lite som bondens marknad i Stockholm men finns avslappnat och enklare, och har alla gånger fått något gott hembakat i kassen som present. Och glada önskningar om en fin dag.
Ja, nu måste jag sluta, haha. Önskar dig en fin helg fast ni kanske igen fått snörusk, regn och is som här, allt på en gång. Kram

Channal sa...

1000-TACK Monica!! Så värdefullt! Längtar till England. Vill satsa på det i sommar. Bara solen skiner där. Finns så mycket vackert att se och spännande historier.

Just nu har vi +1°C med snöblandat regn... inget roligt väder. KRAM

Från Glam till Damm sa...

Guld med bokklubb! Så avundsjuk. Såg också precis att svenskorna i San Diego startat svensk bokklubb och träffades över bokdiskussion. Så mysigt.

Perfekt bjudmat - Paj och sallad. Gott och festligt.

Tack för fina boktips. Klart att inte ditt bokår 2023 blev som du tänkt med allt du har varit med om.

Jag gillar också serien om Emma Sköld. Ganska ruskigt ibland dock.

Ja, jag såg också den nya boken av Åsa Hellberg. Kan tänka mig att den är bra. Hon har alltid en stor dos dröplig humor i sina berättelser.

Ha en riktigt fin dag,

Varm Kram,

Anneli

Channal sa...

Hej Anneli! Har haft lite svårt med att fokuser på en bok. Det har varit tufft! Men att lyssna har varit riktigt skönt om jag gillar uppläsaren. Du får försöka få ihop ett bokgäng på jobbet! Det var så vi gjorde Ulrika och jag för fem år sedan. Två av dem är nu pensionärer. Ett härligt gäng. KRAM