onsdag 31 januari 2024

Thailand på tallriken! Restaurang Två Hjärtan❤❤

Kära vänner, här visar jag lite inspiration från Linas Matkasse i Annas kök.
Thailand på menyn... maken och jag tyckte att allt var jättegott. 
Och hur kul är det inte att lära sig tillaga maträtterna alldeles själv från grunden? 
Följ med på en smakresa till Thailand! Recept för två

 Thailändsk sallad med jasminris, nötfärs, färska örter och jordnötter


Dressingen till salladen gör du så här... 
Finriv skalet av en lime. Finriv en vitlöksklyfta. Pressa limesaften i en skål 
och blanda ner limeskal, vitlök, 1/2-1 tsk chili flakes, 1 msk socker och 3 msk japansk soja. 

Salladen gör du så här... 
Grovhacka 20 g färsk koriander och 20 g färsk mynta. Skär en tomat i små klyftor. 
Skär en 1/2 gurka i tunna skivor. Blanda salladen med dressingen.

Köttfärsen gör du så här... 
Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. Stek 250 g nötfärs på hög värme ca 4 min. 
Krydda med lite svartpeppar och tillsätt 1 dl färdig soja och ingefärssås. 
Stek ytterligare ca 1 min, tills nötfärsen är helt genomstekt.  

Servera thailändsk sallad med nykokt jasminris och köttfärs. Toppa med hackade jordnötter.



Massaman thai kycklingcurry med koriander och jordnötter 


Förberedelser... 
Skala och tärna en stor bakpotatis och en morot. Dela haricot verts. 
Klyfta en gul lök. Skölj en limen i ljummet vatten och finriv skalet.  

Massaman curry gör du så här... 
Hetta upp lite neutral olja i en stekgryta. Stek 4 st kycklinglår ca 4 min, krydda med salt. 
Tillsätt potatis, morot, lök och massaman curry (efter egen smak), låt fräsa ca 2 min. 

Blanda 1/2 msk majsstärkelse, 1 dl coconut cream och 2 dl vatten i en skål. 
Tillsätt blandningen i stekgrytan och låt koka upp. 
Låt sjuda utan lock ca 25 min, tills kycklingen är helt klar. 
Vänd ner haricot verts, 1,5 msk japansk soja, limeskal och pressad saft från limen.


Servera massaman curry med nykokt jasminris, koriander, hackade jordnötter och limeklyfta.
Perfekt till denna thaiträtt var detta goda franska rosévin.



Tom kha gai - krämig soppa med kokosmjölk, kyckling och citrongräs
En underbar kycklingrätt som går snabbt att laga!



Förberedelse Tom kha gai... 
Klyfta en rödlök. Skala och skär en bit ingefära i tunna skivor. Skär en röd chili i tunna skivor. 
Kvarta 125 g champinjoner och en stor tomat. 
Krossa roten på 25 g citrongräs med baksidan av kniven. 
Dela sedan citrongräset på mitten. Skär 300 g kycklingfilé i mindre bitar. 

Tom kha gai gör du så här... 
Hetta upp lite neutral olja i en rymlig kastrull eller stekgryta. 
Fräs citrongräs, rödlök, ingefära, en pressad vitlöksklyfta och hälften av den röda chilin ca 2 min. 

Tillsätt 4 dl vatten och en tärning kycklingbuljong. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. 
Tillsätt 2 dl coconut cream, 25 ml fisksås, 1/2 tsk socker, 125 g champinjoner och kyckling. 
Låt allt sjuda ytterligare ca 10 min, tills kycklingen är helt genomstekt.

Finriv skalet av en lime. Blanda ner tomat och limeskal i soppan 
och smaka av med pressad saft från halva limen. Plocka ut citrongräsbitarna från soppan. 


Servera Tom kha gai med jasminris och limeklyfta. Toppa med koriander och chili.
Tre härliga rätter boostar både smak och näringsvärden så vi orkar mer, vill mer och mår bättre.

Imorgon är det februari... Allt gott till dig min kära läsare!
Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

4 kommentarer:

Mamma C sa...

Åhhh, så mycket smarrigt gott det har ätits hemma hos dig. Det enda som inte faller mig i smaken är koriandern. Men den kan man ju skippa om man vill.
Tack för alla mattips.
Kram Carin

Channal sa...

Hej Carin! Koriander kan man vänja sig vid. jag vet! Går bra att byta ut koriander mot persilja skulle jag tro. Thailändsk mat är jättegott! KRAM

Annika sa...

Tack för alla tips du allt kommer med.
Har lagat så mkt god mat via dig. OCH minns du när du tipsade om din fejkade bearnaisesås. DEN såsen gör jag jämt när det ska vara bea. SÅÅÅ god. Har gett receptet till min tyska granne också, hon älskar det också nu.
Så igen, tack för alla, alla tips!!
Kramar!!!

Channal sa...

Hej Annika! Tack! Så kul att höra. Den bean är även en favorit här hemma. Så enkel att göra och supergod! KRAM